z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:192/703)

Kluski z pieczarkami i serem 147

Składniki: ciasto 600 g ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól farsz 400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto.  Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle(...)Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać. Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski gotujemy  w osolonym wrzątku około 5-6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulką

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak marsala 237

ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować danie z jednego przepisu. Wybór padł na kurczaka z pieczarkami w winie marsala, p rzepis pochodzi z bloga Meals in Heels . Poczatkowo podchodzilam z rezerwa do tego dania, nie bylam pewna jak bedzie smakowalo, ale ostatecznie okazalo sie fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam!  W wyzwaniu udzial wzięli: Mirabelka , Panna Malwina i Pela . Skladniki(...)piers z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry)  200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni

Codzienne Gotowanie
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami + niespodzianka 140

jedzenia. Oczywiście polecam ją wszystkim. Składniki: 250-300g makaronu, najlepiej świderki 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić(...)odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną.  W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę

Codzienne Gotowanie
Jajka faszerowane pieczarkami w skorpukach 123

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem w nieco w innym stylu, a mianowicie - faszerowane skorupki. Farsz oparty jest na pieczarkach, a cały jest mocno doprawiony, wręcz pikantny. Tuż przed podaniem jajka są zapiekane z żółtym serem, dobrze smakują z kleksikiem keczupu ;) Są na prawdę pyszne, gorąco polecam:)  Składniki : 6 jajek ugotowanych na twardo 200g pieczarek(...)Przygotowanie : Jajka ugotować i ostudzić (UWAGA - nie tłuc skorupek! ja odruchowo często to robię). Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na patelnię i przesmażyć. Jajka przekroić wzdłuż dużym i ostrym nożem na pół, wydrążyć jajka ze skorupek i zetrzeć na tarce

Codzienne Gotowanie
Papryka faszerowana 135

Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Ponieważ sezon na papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty(...)przygotować farsz - na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki, w razie potrzeby podlać niwielką ilością wody. Skrawki papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką i ostrą paprykę oraz ziołami - oregano

Codzienne Gotowanie
Zupa pieczarkowa 140

Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu(...)śmietany tymianek sól, pieprz masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki obrane i z grubsza pokrojone. Smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i zacznie wydobywać się z nich zapach. Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Dokładnie zmiksować

Codzienne Gotowanie
Sałatka z bobem 118

Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz bobu weszły także pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania, ale także na ciepło jako danie(...)prosta i szybka w przygotowaniu i myślę że wielu osobom przypadnie do gustu. Polecam!  Składniki :  150g chorizo 1 średnia cebula opakowanie bobu 750g (u mnie mrożony) 300g pieczarek ostra i wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie :  Bób ugotować, przestudzić i obrać ze skorki. W międzyczasie rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, przesmażyć na niej chorizo, aby wytopił się

Codzienne Gotowanie
Muffiny drożdżowe faszerowane 165

piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki(...)pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 138

Składniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry - każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy nożem, a pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor, wyciągamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę

My Culinary Art
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 184

wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam! Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English(...)Składniki: 6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą sól i pieprz mielony 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich

karmelowy
Dietetyczne pizzerinki z cukinii (46 kcal) 2985

tylko. Jedna cukinia ma tylko 274 kcal, a 100 g czyli ok 2 plasterki to 46 kcal. Składniki: 2 cukinie kula mozzarelli light garść oliwek zielonych 200 g pieczarek Sos: 2 dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Cukinie kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry. Pomidory zalewamy wrzącą wodą(...)minut, następnie wyjmujemy i obieramy ze skórki. Miksujemy je z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Pieczarki kroimy w drobne plasterki i smażymy na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Plastry cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie nakładamy łyżeczką sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, na końcu ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
Klasyczne szaszłyki z karkówki 137

okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki(...)mieszamy z marynatą i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Jak nie macie czasu możecie nie czekać. Na patyczki nabijamy na przemian warzywa i mięso. Ja zwykle zaczynam od pieczarki lub papryki. Koło karkówki dobrze jest umieścic boczek albo słoninę co daje mięsu dodatkowy „smaczek” i zapobiega wysychaniu. Tak przygotowane szaszłyki grilujemy, aż mięso nie bedzie surowe

Kulinarna Patilogia
Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew 197

mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam! Scroll down for recipe(...)cukinie, pokrojone w kostkę 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 papryka pokrojona w kostkę 100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki śmietanki 18% sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii olej roślinny

karmelowy
Włochy: Lasagne 158

zrobić nieco lżejszą wersję z sosem pomidorowym, którą też przygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem.   Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy(...)czasów Kolumba. Lasagne 1 opakowanie płatków makaronowych do Lasagne 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 papryka 2 ogórki konserwowe 1 duża cebula 100g oliwek 400g pieczarek 200g żółtego sera garść listków bazylii sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę i namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placki ziemniaczane 138

dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Odlać powstałą wodę. Nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem za pomocą łyżki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos pieczarkowy: 50 dkg pieczarek 2 łyżki masła 3,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki podsmażyć, posypać solą i pieprzem, przełożyć do garnka. wlać(...)szklanki mleka, lekko podgrzać. Pozostałym mleko wymieszać z mąką, wlać do pieczarek. Podgrzać, jeśli jest za gęste dolać wody. Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Polać na placki posypać posiekaną pietruszką

Pelusiowa Kuchnia