Dziś chciałabym wam zaproponować pierś z kurczaka, która jest soczysta, w chrupiącej panierce z pysznym nadzieniem - kawałek nieba na talerzu :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 łyżka masła 3-4 plastry sera żółtego 2 łyżki mąki 1 jajko bułkę tartą olej oregano sól i pieprz Pieczarki kroimy w paski i smażymy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem(...)oregano. W piersi, długim nożem wydrążamy od góry dziurę o średnicy ok 2 cm. Następnie na przemian nadziewamy mięso serem pokrojonym w kostkę i pieczarkami. Następnie obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Miejsce w którym nadziewaliśmy zabezpieczamy wykałaczkami, aby rozpuszczony ser nam nie wyciekł. Smażymy na głębokim oleju, aż mięsko ładnie się zarumieni. Gotowe
Kolejny blog o gotowaniucielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić, a skrzydełka powinny stać się chrupiące. W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Podsmażamy cebulę na dwóch łyżkach oliwy lub oleju. Gdy będzie szklista, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez
Poezja smakuDzisiaj przepis na bardzo szybki obiad, który zawsze przygotowuje kiedy mam bardzo mało czasu, wystarczy podsmażyć pieczarki z pomidorami, w tym czasie ugotować kaszę, pokroić awokado i smaczny, pożywny i zdrowy obiad gotowy. Jeśli chodzi o składniki odżywcze to w wielkim skrócie mogę powiedzieć, że kasza jaglana to źródło krzemionki niezbędnej do zachowania pięknych włosów, skóry i paznokci(...)dodatkowo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo antyoksydantów z awokado. Składniki: - pół szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 małe pomidory - 6 pomidorów suszonych z zalewy - około 10 pieczarek - sos sojowy - kurkuma - pieprz, sól Przygotowanie: Podsmażyć na łyżce oleju pieczarki dodać pokrojone suszone i zwykłe pomidory i chwile dusić, doprawić do smaku przyprawami i sosem sojowym polać na ugotowaną
zdrowa vege kuchniaMakaron z łososiem i suszonymi pomidorami Wariacja na temat łososia - tym razem w towarzystwie makaronu, pieczarek i suszonych pomidorów. Swojego łososia przygotowałam na parze, jest to więc danie bez użycia tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz go oczywiście wcześniej usmażyć lub upiec w piekarniku. Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami to danie do przygotowania w zaledwie kilkanaście minut! Zobacz również przepis(...)łososia na parze Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: 250 g makaronu ok. 250-300 g łososia 25 dag pieczarek kawałki suszonych pomidorów 150 ml słodkiej śmietanki 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny lub limonki do podania: parmezan i świeża bazylia Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić? Łososia umyj, osusz. Natrzyj przyprawami - solą, pieprzem
Moje Qulinariaporcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta(...)patelni podsmażamy trochę oleju rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski. Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso i smażymy
Kolizje Smakówryżową to idealne jarskie danie. Farsz ze zdrowej komosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Okazało się, że pieczarki, które zdecydowałam się dodać, nadały beszamelowi wyjątkowego smaku! Połączenie to zasmakowało mi wyjątkowo, więc czuję, że latem taka papryka nadziewana quinoą, będzie częstym gościem na moim stole. W sumie(...)już nie mogę doczekać się powtórki. Papryka faszerowana komosą ryżową: 3 duże czerwone papryki 1 liść laurowy 100 g komosy ryżowej – quinoa (pół szklanki) ok. 100 g pieczarek (5-6 dużych sztuk) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki lub tymianek do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz Beszamel: 1 czubata łyżka masła
Poezja smakukurczakiem. Składniki: 3/4 szklanki ryżu 1/2 papryki czewonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierś z kurczaka 7-8 pieczarek smalec sól wywar z rosołu kilka małych pomidorków 10 dkg parmezanu Wszystkie papryki i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w 2 cm paski, pieczarki w ćwiartki. Na łyżce(...)smalcu szklimy cebulę. Dodajemy pietruszkę i marchewkę, następnie papryki i pieczarki. Gotujemy kilka minut. W wywarze z rosołu gotujemy ryż (20 minut). Osobno na patelce podsmażamy lekko osoloną i pokrojoną w małe kawałki pierś i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż łączymy z parmezanem startym na tartce o drobnych oczkach. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy, które lekko dociskamy: ryż
tojestpyszne.blogspot.comSerdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać(...)jajko oraz mąkę, dokładnie wymieszać, masa ma być gładka i jednolita (jeżeli będzie się bardzo kleić, dodać mąki), odstawić. Pieczarki i cebule obrać, wymyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około
Krakowskie smaki Anikażdy z nas zna roladki schabowe z farszem pieczarkowym. Przyrządzane zamiast tradycyjnego schabowego. Dawno roladki nie gościły na moim stole, więc dzisiaj je przygotowałam. Składniki: kotlety schabowe kilka pieczarek 1 cebula sól, pieprz jajko mąka pszenna bułka tarta oliwa do smażenia Najpierw trzeba przygotować farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki myjemy (jeśli skórka jest brzydka(...)obieramy). Ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż wyparuje woda z pieczarek. Odstawiamy do ostygnięcia. Schaby ubijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na schabie kładziemy ok. 1 łyżki farszu i ściśle zwijamy w rulon. Gotową roladkę obtaczamy w jajku, następnie w mące i na koniec
tojestpyszne.blogspot.comPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)czosnku, przeciśnięte przez praskę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki ½ szklanki posiekanej dymki 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego sól i mielony czarny pieprz do smaku 150 g mrożonego groszku 3 garście świeżych liści szpinaku
karmelowyłyżki oliwy (ja daję olej) 150g kiełbasy (np. zwyczajna) mała papryka czerwona 1 duża cebula 200g pieczarek starty ser do posypania 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup(...)miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną
Amatorka kuchennasosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. W przepisie wykorzystane są brązowe pieczarki - są one twardsze od tych białych i mają intensywniejszy smak. Jeśli nie znajdziecie ich w sklepie, kupcie zwykłe - też powinny się sprawdzić. Metodą prób i błędów sami musicie sprawdzić(...)woku. Ryż arborio Składniki (dla dwóch osób): 2 łyżki masła odrobina oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu (ok. 300 g) 1 średniej wielkości cebula małe opakowanie brązowych pieczarek nieco koziego sera 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 2 kieliszki nieschłodzonego białego wina (wytrawnego!) ok. 0,75 l gorącego bulionu 10 dkg startego parmezanu czarny pieprz do smaku i sól
W SMAKnapisali inż. Czerny i mgr Strasburger w 1959 r. w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". I w sumie trudno się z nimi nie zgodzić ;) Moje pęczotto przygotowałem z brązowymi pieczarkami i groszkiem cukrowym. Groszek o tej porze roku nie jest zbyt tani, ale naprawdę trudno mu się oprzeć. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka pęczaku 125 g brązowych pieczarek(...)groszek na lekko osolony wrzątek i blanszować przez ok. 1,5 minuty. Odlać na sicie. W garnku po groszku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać pęczak, wymieszać i trzymać pod przykryciem kolejne 3 minuty, mieszając co jakiś czas, by kasza nie przywarła
W SMAKwersję słodką, a tym razem wersja wytrawna. Zapiekany pomidor jest bardzo prostym daniem, z prostych składników, pysznym niezapychającym. Składniki: - 4 pomidory; - kilka plasterków kiełbasy salami pokrojone w paseczki; - 2 pieczarki pokrojone w drobniutkie paseczki; - 2 łyżki posiekanego szczypiorku; - kulka sera mozzarella pokrojona w plastry; - duża garść pistacji grubo posiekanych; - kolorowy pieprz grubo mielony; Wykonanie: Pomidory umyć, ściąć górę i wydrążyć(...)miąższ. Pieczarki, salami i szczypiorek wymieszać. Każdego pomidora faszerować najpierw kawałkiem sera, pieczarkami z salami i na końcu znów serem. Zapiekać około 15minut w 180 stopniach, 5 minut przed końcem posypać posiekanymi pistacjami. Gotowe pomidory posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pl