leniwca zróbmy szybki i tani obiad , gotowy już w godzinkę Składniki:4-6 osób 2.5 kg ziemniaków 300-400 g boczku w plastrach 2 duże cebule 2 garście pieczarek -wedle uznania 3-4 garście żółtego tartego sera 1 szczypior drobno posiekany pieprz,i odrobina soli garść natki pietruszki Sposób: Ziemniaki obieramy ,kroimy w większe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie(...)obieramy i kroimy wpół piórka ,smażymy na tłuszczu który uzyskaliśmy z boczku . Cebuli nie szklimy tylko podsmażamy tak by była krucha dodając troszkę pieprzu.- Odkładamy do miseczki Pieczarki oczyszczamy z ziemi i myjemy .Kroimy na 4 -6 części i prażymy na czystej patelni bez dodatku tłuszczu. Od kładamy Gdy ziemniaki są półtwarde ,nagrzewamy nasz piekarnik do temp 180C
Viola cooks with passionBiałe kiełbaski z pieczarkami i cebulą ... dzięki tym 3 składnikom wyczarujesz pyszne danie. Idealny pomysł na niedzielne śniadanie a już obowiązkowo to jedna z potraw na Wielkanoc :) Składniki na 4 porcje: ok. 10 szt. cienkich białych kiełbasek - u mnie surowe ok. 200g pieczarek 1 czerwona cebula sól, pieprz ostra lub słodka papryka - większa szczypta 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżki masła(...)dodatkowo: kilka gałązek cienkiego szczypiorku do dekoracji Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę - kiełbaski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 30 minut. Odstawiamy i parzymy pod przykryciem ok. 15 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w pół-plasterki a cebulę w piórka. Na dużej patelni roztapiamy masło - warzywa smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. W tym czasie przekrawamy kiełbaski na pół
Alutka-Gotujebardzo prosta do przygotowania i smaczna, możemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według(...)przepisu na opakowaniu. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchniabutternut squash — kryje w sobie ten przepyszny maślany miąższ. Dlatego postanowiłem wykorzystać ją do dzisiejszego przepisu. Dynię piżmową nafaszerowałem tym razem pęczotto — rodzajem risotta z kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie Wasze serca. :) * SKŁADNIKI dla 4 osób(...)dynie piżmowe ½ szklanki kaszy pęczak 400 g pieczarek brunatnych 1 biała cebula 1 granat 1 natka pietruszki garść orzechów laskowych garść żółtych pomidorów koktajlowych 100 ml białego wina 1 szklanka bulionu z warzyw 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju kokosowego gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską i wstaw do piekarnika
Food SquarePolecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej 500 g mielonego mięsa może być drobiowe sól, pieprz do smaku 1/2 kostki masła 1 łyżka suszonej bazylii liść laurowy Składniki na ciasto : 1 l mleka(...)bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy pokrojona cebulę, mięso, pieczarki, pieprz, sol ewentualnie domowa vegeta i bazylię, podsmażamy. Przekładamy
Sama słodycz i szczypta chilipszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej(...)podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.utworzyły smaczny sos. Danie podane w serowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 pieczarki 2 pomidory Kilka różyczek brokuła Sól Pieprz 150 g żółtego twardego sera 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa(...)Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy
VioletoweKucharzenieciepło polane ketchupem. Do dania użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 5 papryk czerwonych 300 gram piersi z indyka 5 gniazd makaronu Malma-capellini nidi 200 gram pieczarek 200 gram sera żółtego Mała puszka kukurydzy Sól, pieprz Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka i obsmażamy(...)rumiany kolor na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, odkładamy na talerz. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniaśniadania, w dni powszednie praca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła(...)mięso kroimy w kostkę, smażymy na maśle z przyprawami, dodajemy pokrojoną w paski szalotkę i szynkę, smażymy około 5 minut, na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski pieczarki z dodatkiem szalotki, jajka rozkłócić z solą i pieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy
Kuchnia Beatyosoby): 400g giczy cielęcych, pokrojonych w części o grubości ok 4 cm świeży tymianek pół butelki wina (kolor nie ma znaczenia) dwie marchewki musztarda sarepska sól, pieprz mąka garść pieczarek pół puszki pomidorów krojonych gałązka rozmarynu skórka z cytryny natka pietruszki Tak się stało, że jak już się zabrałem do roboty, to okazało się, że zapomniałem zrobić zakupów, żeby zrobić(...)Pierwsze, co musisz zrobić, to posiekać tymianek. Posól i popieprz gicze z każdej strony i dokładnie natrzyj tymiankiem i musztardą. Odstaw na chwilę na bok. Pokrój marchewkę w plastry, pieczarki w duże cząstki. W czasie, gdy będziesz to robił, mięso trochę naciągnie musztardą. Jeśli chcesz (lub nie masz jakichś składników), zaimprowizuj. Równie ddobrze za „marynatę” wystarczyłaby sama musztarda
manslogblogokresie, kiedy na dynię jest sezon. Spróbujcie. Nie dużo pracy a warto :D TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min PORCJE: 3 Leczo warzywne z dynią 20 dag pieczarek 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 pora 1 pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 cukinii 1/2 dyni 1/2 szklanki wody 1/2 cebuli sól, pieprz, kucharek Na patelni podsmażyć drobno pokrojone pieczarki(...)osobnej patelni zrumienić poszatkowaną cebulkę, dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Następnie dodać poszatkowaną porę, pokrojonego pomidora, cukinię, dynię, a na koniec pieczarki i poszatkowaną natkę pietruszki i całość smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie zalać wodą. Kiedy woda zacznie się zagotowywać dodać przecier pomidorowy i przyprawy, wymieszać. Chwilę podsmażyć i podawać ciepłe
Gotuję Testujęsól do smaku jajko Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ----> TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy(...)placki smażymy tylko z jednej strony i układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdy placek nakładamy porcję mięsa, równo rozprowadzamy po powierzchni. Na środku robimy wgłębienie i tam wciskamy pieczarki czyli serce placka, które lekko przykrywamy mięsem. Tak przygotowane podłoże przykrywamy podsmażonymi ( też z jednej strony) plackami, lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i pieczemy około
Dieta moja pasjacebule 4 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 25 dag pieczarek 20 dag kukurydzy z puszki słodka i ostra papryka w proszku do smaku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy(...)garnka i zalewamy odrobiną wody (do połowy wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone warzywa razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy będą miękkie dodajemy do mięsa. Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, oprószamy je solą
Qchnia po prostuśrednich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej kolendry Zaprawa 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki soku z limonki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty chilli (może być sambal(...)łyżka pasty Tom Yum House of Asia Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki
Gotowanie i blogowanieSycące mięsne danie makaronowe doskonałe na codzienny obiad lub romantyczną kolację. SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 6 pieczarek, przyprawa do mięsa mielonego , 1 łyżka pomidorów w płatkach, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, bazylia , pomidory w płatkach sól, pieprz, olej Sos pomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz(...)słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów, dusimy
słodki bratek