z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:219/703)

Filet z indyka faszerowany pieczarkami 94

rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: • filet z indyka ok 1 kg • sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz • 200 g pieczarek • 1 pęczek natki pietruszki • 150 g żółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka(...)przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny. • Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. • Natkę pietruszki drobno posiekać. • Ser żółty również pokroić

To co kocham
Klopsiki w sosie pieczarkowym 138

posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • bułka tarta ewentualnie • olej do smażenia • 1 kostka rosołowa • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • natka pietruszki • 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suche bułki(...)rondla. Podlać szklanką wody, dołożyć kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. • Dusić pod przykryciem 10 minut. Sos pieczarkowy • Drugą cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. • Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pieczarki, sos sojowy, sól, pieprz, rozmaryn i poddusić 5 minut. • Dolać śmietankę i gotować, aż płyn

To co kocham
Jajka w sosie tatarskim 319

Przedstawiam Wam moje następne propozycje menu świątecznego . Będzie tego więcej! A dzisiaj jajka w sosie majonezowo-śmietanowym z groszkiem zielonym, ogórkami i pieczarkami konserwowymi, popularnie nazywane w mojej rodzinie „jajkami w majonezie”.Pamiętam, że na każdą imprezę imieninową czy świąteczną moja Mama robiła właśnie takie jajka. Nie wycinała gąsek(...)miseczki z białka napełnione zielonym groszkiem. Z czasem przepis ewoluował i cała rodzina wycina gąski. Moja modyfikacja to  różowe jajka . Składniki: • 6 jajek • 1 słoiczek pieczarek konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 5 ogórków konserwowych • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 3/4 szklanki majonezu • sól, pieprz biały • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 1/2 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: • Jajka

To co kocham
Tatar z sarny 129

Makro – Nowe trendy w kuchni polskiej. Składniki na 2 porcje • comber z sarny ok. 150 g • 1/2 cebuli białej • 3 ogórki konserwowe • 8 sztuk pieczarek konserwowych • 1 ogórek zielony długi • 2 jajka przepiórki Marynata • sól, pieprz do smaku • 1 ziarno ziela jałowca • 1 łyżka oleju oraz • 6 kromek pieczywa tostowego bardzo cienko pokrojonych • sos balsamiczny(...)zamarynować w tym mięso. Odstawić do lodówki. • Z zielonego ogórka wyciąć z długości 6 cienkich plastrów, resztę ogórka pokroić w drobną kostkę. • Pieczarki, ogórki kiszone i cebulę pokroić w drobną kostkę. • 2 kromki chleba przekroić po przekątnej i obsmażyć na oleju na złoty kolor. • Usmażyć jajka przepiórcze

To co kocham
Zupa pieczarkowa 110

wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • natka pietruszki Dodatki • makaron nitki – 1 opakowanie • 100 g sera żółtego Wykonanie(...)Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, którą należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. • Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. • Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem

To co kocham
Gulasz pieczarkowy z kaszą gryczaną 106

Lekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • 1 łyżka mąki pszennej • natka pietruszki • 2 łyżki oleju • 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki(...)Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pieczarki, sos sojowy, sól, pieprz i poddusić 5 minut. • Dolać śmietankę i gotować aż płyn trochę się zredukuje. • Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gulasz. • Na koniec dodać natkę pietruszki. • Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. • Podawać kaszę gryczaną polaną

To co kocham
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną 106

każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka, 4 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • natka pietruszki • 1/2 szklanki kaszy(...)jaglanej Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, którą należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. • Dodać pieczarki, posiekany drobno czosnek, startą marchewkę na tarce i całość podsmażyć. • Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować

To co kocham
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 130

ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety(...)Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 500 g pieczarek • 200 g sera żółtego • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: Farsz • Cebulę posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Po przestudzeniu i odlaniu płynu zmielić farsz

To co kocham
Zupa pieczarkowa curry 137

Zaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o smaku curry. Składniki: • 4 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • po 3 liście laurowe i szałwii, kilka igiełek rozmarynu • 2 łyżeczki przyprawy curry • sól, pieprz do smaku • 3 kostki rosołowe warzywne(...)łyżki oliwy • 500 g pieczarek • 250 g makaronu ryżowego nitki Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać 1,5 litra wody i gotować 30 minut z dodatkiem kostek rosołowych i ziół. • Zupę po ugotowaniu zmiksować na gładki krem, po uprzednim wyjęciu liści

To co kocham
Rolada z kurczaka z pieczarkami 136

Kurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek(...)się rozłożyć jak największy płat. • Posypać solą i pieprzem, rozłożyć na wierzchu pokrojone suszone pomidory. • Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. • Dodać pieczarki pokojone w kostkę, poddusić aż woda odparuje, przyprawić solą i pieprzem. • Farsz nałożyć na przygotowany filet z kurczaka. • Na farszu położyć ser camembert pokrojony

To co kocham
Białkowe pizzerinki z pieczarkami (fit) 219

omlet, ni to pizza, ale z pewnością jest to bardzo smaczny posiłek na kolację w zdrowej wersji. Dodatki na wierzch możemy dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pieczarki, które akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier(...)pomidorowy (kilka łyżek) lub koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) plaster sera żółta lub mozzarella 2 pieczarki Przygotowanie: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodać mąkę i przyprawy, delikatnie wymieszać.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać oliwą. Z masy formować placki w kształcie koła. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.  Po tym czasie wierzch posypać

Fabryka pomysłów
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 126

łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku(...)30/25 cm) wkładamy pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże można je przekroić na połowę). Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody. Na warzywach

Moniki Smakołyki
Krewetki ''Jumbo'' gotowane na parze z dodatkiem oliwy truflowej , limonką w sosie Sweet Chilli 183

mogą być mrożone (tylko wyciągamy z 2 godziny przed planowanym gotowaniem) sok z połowy limonki 1/2 limonki pokrojona w trójkąty 1/2 papryki czerwonej i żółtej pokrojone metodą "Julienne" garść pieczarek pokrojone na 4 części podpieczone na patelni bez tłuszczu 1/2 cebuli opalonej na patelni bez dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą i pieczarkami . Papryka na talerzu ma być surowa , pieczarki i cebula podpieczona . W dużym garnku musimy zagotować wodę , dodajemy oliwę truflową i kładziemy wzdłuż linii brzegowej możemy  drugi patyk położyć

Viola cooks with passion
Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym 197

Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami. Składniki: ok. 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego do starcia na wierzch Farsz: trzy młode cukinie 1 cebula 500 g pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)szklanki płynu w cukinii, ponieważ płyn wsiąknie w makaron, przez co będzie miękki. Zdjąć z ognia, na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, dodając pod koniec posiekany czosnek. Wymieszać z cukinią. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką

Czerwień i błękit
Karminadle z kapustą kiszoną i pieczarkami 159

zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy) 5 pieczarek 2 jajka sól, pieprz, papryka słodka, chili, majeranek mąka kukurydziana do panierki olej do smażenia Przygotowanie: na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulkę wraz z drobno posiekanymi pieczarkami; mają lekko zmięknąć(...)misce mieszam mięso, jajka, drobno posiekaną kapustę, dodaję cebulę wraz z pieczarkami wraz z olejem i powstałym sosem, przyprawiam; obtaczam w mące kukurydzianej, smażę do miękkości; kotlety są miękkie i soczyste w środku, zaś z zewnątrz chrupiące. smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania