roztopione 25g ocet balsamiczny 60ml ksylitol lub cukier 15g orzechy włoskie 10g buraczki marynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku(...)masło) i odstawiamy na bok. Orzechy rozkruszamy i prażymy na patelni ok. 5 minut. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 3 minuty, dokładamy czosnek, a po 2 minutach pieczarki. Warzywa smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Następnie zalewamy warzywa winem i redukujemy całość po czym przyprawiamy pieprzem i łączymy z nasionami chia. Przenosimy warzywa do foremki (keksówki
rabarbarowowymyślił zupki błyskawiczne, ale to już zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz zatrzęsienie. Składniki: - zupka "chińska" - pieczarki - cukinia - marchewka - szczypiorek - por Wykonanie: Makaron z zupki wkładamy do talerza. Zasypujemy przyprawami. Cukinie i por kroimy w półplasterki. Pieczarki i marchewkę w plasterki z tym, że marchewkę baaaardzo cienko(...)Zalewamy małą ilością wrzącej wody i przykrywamy talerzem. Niech się parzy kilka minut. Warzywa ugotowane nie będą, ale bardzo dobre. Cukinia i pieczarki w zasadzie są miękkie na surowo. Marchewka lekko zmięknie. Al dente :) Jeść możemy pałeczkami. Zgodnie z tym co mówili w filmie o bardzo nieprofesjonalnej zabójczyni pt:"Mapa dźwięków Tokio", dobrze jest przy tym siorbać
Kryzysowa Książka Kucharskapizzy, która również została rozpropagowana za sprawą USA. W związku z powyższym postanowiłem przygotować stratę o smaku pizzy. Trochę w takim polskim stylu, bo z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Moje pokolenie pamięta :) Dodając oregano zaby uzyskać charakterystyczny zapach. Składniki: - czerstwe pieczywo - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki - cebula - oregano Wykonanie: Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo(...)przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :) Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy mąkę i mieszamy tworząc zasmażkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko z pokrojonym w kawałki czerstwym pieczywem. Masę wkładamy do formy, a ja do piekarnika nagrzanego
Kryzysowa Książka Kucharskaskładników, nabiera ciekawego smaku. Kik Alicha to w zasadzie coś rzadsze od purée z grochu, ale gęstsze od grochówki. Tyle, że z dodatkiem kurkumy. Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko(...)olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę warzyw kroimy w kostkę mieszamy razem, dodajemy trochę oleju i pieczemy owinięte w folię aluminiową w piekarniku, nastawionym na 180 stopni. Groch moczymy przez kilka godzin, płuczemy,, a następnie gotujemy w małej ilości wody do miękkości
Kryzysowa Książka Kucharskaktórą przygotujemy w kilka chwil. Mam nadzieje, ze i Wasze kubki smakowe uda mi się zaspokoić. Składniki: roladki: placki do tortilli 8 szt, szpinak świeży 400 g, pieczarki 30 dag, oliwki czarne pół małego słoika, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, sos czosnkowy: majonez 3 łyżki, jogurt naturalny(...)oleju z pokrojonym jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć aż odparuje wodę. Następnie przyprawić sola i pieprzem i wycisnąć przez praskę czosnek. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Na placki tortilli nakładać najpierw szpinak, następnie pieczarki i oliwki. Zwinąć tortille w rulonik. Sos : jogurt wymieszać z majonezem dodać sok z cytryny
kulinarne odsłony patiSkładniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 25 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 duża, pieczarki 35 dag, majeranek 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy(...)łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa z twarogiem i pieczarkami, dodać kucharka, pieprz, majeranek i wszystko dobrze wymieszać do misy robota wsypać mąkę z solą, wlać olej i w trakcie mieszania hakiem wlewać gorącą mocno wodę około 3/4 litra, zależy ile mąka wody wchłonie, wyrabiać
W Mojej Kuchni Lubiępierwszy użyłam do nadziewania pieczarek portobello i muszę przyznać, że wspaniale się do togo nadają. Są niezwykle mięsiste i aromatyczne. Poza tym ich wielkość i kształt aż proszą się aby je nadziać. Dla 2 osób 4 pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki 1 serek mozarella 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej
Jadło i czytadłoSkładniki: ( na 12-15 sztuk ) około 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól zioła prowansalskie kulka sera mozarella Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn(...)spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut. Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku. Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży prostokąt
kolorowotorcikowoalternatywa zamiast kanapek. Zawsze to coś innego :) Przepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej, ale ciut zmodyfikowałam - jak zwykle :) Składniki: 200 gramów kaszy gryczanej (2 woreczki) 1 czerwona cebula 5 pieczarek 1 łyżka nasion chia 4 łyżki wrzątku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 pęczka(...)drobno posiekanego Nasiona chia zalałam 4 łyżkami wrzątku i odstawiłam na bok Ugotowałam kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu Gdy kasza się gotowała, posiekałam cebulę, pokroiłam w drobną kostkę pieczarki i oba składniki poddusiłam na maśle klarowanym Do ugotowanej kaszy dodałam namoczone nasiona chia i wymieszałam z cebulą oraz pieczarkami Do masy dodałam koperek, sól, pieprz, kurkumę i całość dokładnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compół godziny do przestygnięcia Składniki na formę o średnicy 28 cm: upieczone kruche ciasto słoiczek suszonych pomidorów 150g sera koziego 3 jajka szklanka śmietany 36% pół szklanki mleka 100g pieczarek mała cebula czerwona Pieczarki podsmażamy na patelni, odstawiamy aby trochę ostygły. Pomidory opłukać pod wodą z kranu i pokroić na mniejsze kawałki, nie muszą być takie małe. Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, ser pokroić drobno w kostkę. W misce rozbić widelcem jajka ze śmietaną i mlekiem, doprawić pieprzem, solą ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Dodać pomidory, pieczarki, ser i cebulę. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec w 180 stopniach przez 35 do 40 minut. Można podawać na ciepło i zimno
Delusional Trinemąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 1 łyżka cukru 20 g drożdży 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli na grzybowy farsz 1 cebula 350- 400 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)oleju, łyżkę masła a następnie wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w cienkie plastry pieczarki, sól oraz pieprz. Całość smażymy przez dziesięć minut. Wyrośnięte drożdżowe ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich formujemy w rękach w podłużne wałki. Każdy
Miód i pieprzmenu na ten wyjątkowy ostatni dzień roku. Spełniając Waszą prośbę przedstawiam w skrócie moje propozycje na smaczne przekąski na Sylwestra Mini kanapki na przekąskę Paszteciki drożdżowo-kruche z pieczarkami Barszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka(...)jarzynowo-warzywna Roladki z cukinii Pomidorki koktajlowe z mini mozarellą Pieczarki faszerowane Sałatka z selera naciowego Sałatka z szynką, brokułem i mandarynką Sałatka z pieczarkami Sałatka na każda okazję Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem Drobne ciasteczka na każdą okazję Cygaretki Ciasteczka Frigolotti Sernik marmurkowy z Nutellą Szampan z melonem
Kuchnia u KrysiSKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję(...)następnie płukam zimną wodą. Odcedzam. Kroję drobno. Pieczarki obieram kroję w kostkę. Szalotkę obieram i również kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej i smażę pieczarki i szalotkę na rumiano. Dodaję przyprawy. Przekładam do miski. Następnie na patelnię wylewam olej i dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy. Przekładam do miski i wszystko
Gotowanie Patkiznajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie. 6 – 8 kajzerek 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek 3 jajka przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, przyprawa gyros, przyprawa uniwersalna papryka słodka i ostra, sól bułka tarta Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki(...)patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy przez dłuższą chwilę, do wyraźnego przyrumienienia się mięsa. Następnie dodajemy cebulę razem z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą uniwersalną i do gyrosa, oraz niewielką ilością ostrej i słodkiej papryki. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i trzymamy na piecu do odparowania wody. Odkładamy
Smaki Na Talerzukażdy znajdzie tu coś dla siebie :) Zapraszam i życzę udanej zabawy sylwestrowej! :) Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i bekonem Szwedzka kanapka z krewetkami Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy(...)krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego
Codzienne Gotowanie