wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła -3/4 szklanki maku Jabłka: - 4 duże jabłka - małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego - 4 czubate łyżki cukru - pó ł opakowania(...)piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30 minut. 2.Krem: Budyń zrobić według przepisu, tylko z mniejszą ilością mleka ( zamiast 750 ml mleka dać 600 ml) , oraz dodając dodatkowo 2 łyżki cukru (lecz nie jest to konieczne). Odstawić i ostudzić. Gdy budyń
Gotuj Z MuzykąPrzepis inspirowany na podstawie przepisu Kingi Paruzel z Masterchef Składniki : (na 2 porcje) Beza: - 6 białek - 300g cukru pudru - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - 1 budyń śmietankowy - pół kostki masła Środek: - kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców) - owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi) Dekoracja : - Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu(...)papierem do pieczenia . Masę rozłożyć na cztery koła o średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut. 2.Krem: Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;) 3.Środek: Zrobić kisiel według przepisu. Pokroić owoce na drobne cząstki , pokropić cytryną (szczególnie gdy używamy banana) . Wymieszać kisiel
Gotuj Z Muzykącukier – 2/3 szk - mąka pszenna – 1 szk - woda – 200 ml - olej – 200 ml - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cynamon – 1 łyżeczka KREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki - mleko – 200 ml - masło – 100 g - cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml - mandarynki – 2 szt - kakao – 1 łyżeczka(...)minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ). Ciemną muffinkę drobniutko siekamy. KREM: Gotujemy budyń na mleku , studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki … posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy
Ostra na Słodkosię założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna-2łyżki -mąka ziemniaczana-1łyżka -cukier-3łyżki -proszek do pieczenia-1łyżeczka MASA BRZOSKWINIOWA: -brzoskwinie+zalewa-1puszka -galaretka brzoskwiniowa-1op -masło-100g -budyń waniliowy-1op -cukier-2łyżki PIANKA: -śmietana 36%-200g -cukier puder-1łyżka -żelatyna-2łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C około 25 minut. MASA: Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem. Resztę zalewy zagotowujemy z masłem. Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ). Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy
Ostra na Słodkopewno pomylą to ciasto z sernikiem ! SKŁADNIKI: ( tortownica 16 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń śmietankowy – 3 łyżki * mleko – 250 ml * kasza manna – 4 łyżki * cukier – 3 łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * śmietana 18% – 125 ml * jajko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki. MASA : Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń. Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę. Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Rozbełtane
Ostra na Słodkopieczenia – 1 łyżeczka KRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżki KREM(...)papierem do pieczenia. Odstawiamy z powrotem do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut. Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia. Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową. KREM CYTRYNOWY : Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy, Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem. Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą
Ostra na Słodkoproszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżki DODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Białka ubijamy(...)formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C. MASA : Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka. Dodajemy budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę. Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła. 1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody. Studzimy. Masło miksujemy
Ostra na Słodkoowoce tworzą fantastyczną całość, która z całą pewnością zachwyci łasuchów! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń waniliowy – 3 łyżki * mleko – 250 ml * kasza manna – 4 łyżki * cukier – 3 łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * śmietana 18% – 125 ml * jajko l – 1 szt * winogrona(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki. MASA : Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń. Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę. Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. Winogrona kroimy na połówki. Rozbełtane
Ostra na SłodkoZachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy. 1 kg białego sera z wiaderka 8 jajek 2 budynie śmietankowe (słodzone) 3/4 szklanki(...)cukru waniliowego Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli partiami ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Następnie masę serową wylewamy do dużej natłuszczonej totrtownicy i pieczemy w temp. 180 stopniach
Z butelką mleczka w tlezalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Masa Czekoladowa: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej łyżka kakao likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 175 -180°C . Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa Czekoladowa: Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Słodka Stronazjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu. Ciasto: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec(...)bardzo zgęstniała. Smacznego! Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne . p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką
Codzienna kuchnia niecodziennalaski były przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej w szklanych, zamykanych koreczkiem fiolkach), które zapobiegają przede wszystkim ich wysychaniu. Mój sposób na domowy cukier waniliowy? Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski - pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik . Każdy smakosz od razu wyczuje różnicę(...)smaku i aromacie. Co zrobić jednak z wydrążonymi laskami? Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem. Kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut. Masa: 5 żółtek , 1 cukier waniliowy , 3 łyżki mąki , 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru), 2 szklanki mleka , 3/4 szklanki cukru , 25 dkg masła o temperaturze pokojowej, 3 dkg kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym . Odlać pół szklanki mleka(...)wsypać do niego cappuccino, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać zimne mleko z dodatkami i energicznie mieszając gotować na wolnym ogniu przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj post przypominający jeden z wcześniejszych wpisów :) Pamiętacie ciasto karmelowe ? Proste i szybkie, gdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy(...)chęci na długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was. Składniki: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego , 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao . Do dekoracji: tabliczka czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping). Wykonanie jest bardzo proste i szybkie
Codzienna kuchnia niecodziennaminut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.) Zielony krem: 900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny(...)budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.) Różowy krem: 250 ml śmietany kremówki , 1 galaretka truskawkowa , garść truskawek . Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać. Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać
Codzienna kuchnia niecodzienna