żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie(...)Żółtka, cukier, budyń wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
w mojej kuchniminor-latin;} duża paczka herbatników ok. 35 dag 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła ¼ kostki czekolady mlecznej czekolady Masa budyniowa: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie. Wlewamy(...)gotujące się mleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Całość miksujemy 2 minuty. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę budyniową. Rozprowadzamy ją na całej powierzchni i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Masa kajmakowa: Masę kajmakową studzimy, przekładamy, przełożyć do wyższego naczynia i miksujemy kilka minut
Humanistka w kuchnisody -przyprawa do piernika -1,5 kg jabłek -1 łyżka masła -1 żółta galaretka -cukier do smaku -1/2 l mleka -ok. 4 łyżki cukru -250 g masła -2 budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej
KasiekGotujezobowiązuje ). Sami oceńcie jak się sprawdziły – tort z nich jest intensywny w smaku i bardzo mocno czekoladowy. Muszę pochwalić czekoladę za łatwość rozpuszczania się – mimo, że do budyniu i ganache pokroiłam ją na bardzo duże kawałki to rozpuściły się błyskawicznie. Taki kilogram przyjemności kosztuje w Makro ok. 43 zł (czekolada może być biała, mleczna lub ciemna(...)zagotowujemy. W drugim naczyniu należy krótko zmiksować jajka, żółtka, obie mąki oraz pozostałą szklankę mleka. Miksturę wlewamy na gotującą się śmietanę i energicznie mieszamy, aż zacznie się tworzyć gęsty budyń. Gotujemy ok. 3-5 minut, ciągle mieszając aż zaczną pojawiać się bąbelki. Jeśli robią się grudki to nic nie szkodzi. Po zagotowaniu, gdy budyń będzie gęsty, zdejmujemy z ognia
Poezja smakuTorcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać(...)obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować
Zapiski Młodej ŻonyBISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać(...)dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo
Passions hobbies lifecukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu opakowanie cukru waniliowego Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego laska wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki masła mniej niż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik(...)około 30-35 minut. Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy. Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni. Krem: Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów lub pokruszonymi migdałami. Smacznego
Pyry na Gazwlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło(...)zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową. Gotową polewę wylać na masę budyniową i wstawić
Na słodko lub wytrawniejajek 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ( 1 kostka ) 1 i ½ szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel owocowy 2 łyżki kakao. Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać, następnie dodać przesianą mąkę, wymieszaną(...)cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do gotowej masy. Delikatnie Wymieszać. Podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać budyń, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel owocowy. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem. Wlać najpierw masę z budyniem, następnie na nią masę z kisielem a na końcu masę wymieszaną z kakao. Całość
Na słodko lub wytrawniekremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka ( 750 ml) 5 czubatych łyżek cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na galaretkę: 900 ml wrzącej wody(...)wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były
Na słodko lub wytrawnieczłowiek ma się dobrze czuć jak za oknem wciąż zimowo :( Wczorajsze poszukiwania wiosny spełzły na niczym :( Dlatego dzisiaj proponuję coś słodkiego na poprawę nastroju :) SKŁADNIKI: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 banan 6 połówek brzoskwiń w zalewie 1 płat gotowego ciasta croissant polewa czekoladowa żółtko A jak to zrobić: Płat gotowego ciasta rozwałkować na prostokąt(...)wymiarach około 30-40 cm. i podzielić na 12 równych kwadratów. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając cukier. Na każdy kwadrat ciasta wyłożyć po 1 łyżce lekko schłodzonego budyniu, 2 plasterki banana i ćwiartkę brzoskwini. Ciastko złożyć za cztery rogi w sakiewkę delikatnie ściskając, aby podczas pieczenia sakiewki się otworzyły. Gotowe ciastka posmarować żółtkiem i piec w nagrzanym
Kuchnia w opałachmaleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść(...)grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Budyń zagotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia. Dodać masło i miksować do połączenia składników. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wlać do kremu i dokładnie wymieszać. Poczekać, aż lekko
Kuchnia w opałachpieczenia. Tak właśnie było w tym przypadku. Czasu mało, a słodkiego się chce :) W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów(...)masła 300 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać
Kuchnia w opałachSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej(...)masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody
Bullioczekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy(...)średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi
Bullio