dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami(...)pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy w szklance mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, ciągle mieszamy aż zgęstnieje. Ciepły budyń wykładamy na dżem, rozprowadzamy po całości (pomocna będzie łyżka
NA MOIM TALERZUBardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi smakuje! Dziś właśnie propozycja na bardzo prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu sernik, czyli sernik z budyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam(...)wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku 2 łyżki mąki 100 g masła opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: W oddzielnej misie łączymy jaja, cukier, śmietanę, roztopione masło i budyń, dokładnie mieszamy i gotujemy w kąpieli wodnej przez
Kuchnia Łukaszakażdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko z budyniem, aż do rozpuszczenia. W garnku podgrzewamy twaróg i doprowadzamy(...)wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem i mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodzidło (cukier, stewia, dżem itd.) Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestakaszy jaglanej pisałam wczoraj tutaj , a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi. W słodkościach znajdziecie również przepis na rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Budyń jaglany z żurawinowym musem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej(...)żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem
Kulinarne przygody Gatityłyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła Truskawki: 350 g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Dodatkowo: okrągłe biszkopty dowolne dekoracje mocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów Sposób(...)blaty. 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego
Kuchnia domowa Aniziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy chwilę, by się rozpuścił, a następnie wlewamy zawiesinę z mąk i cały czas mieszamy, by budyń się nam nie przypalił. Po chwili zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po trochu zimny budyń. Gdy dobrze się utrze(...)będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę
Smakowy Rajgrudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli gotował się w garnku z grubym dnem najlepiej przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło miksujemy(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy. Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę (około 23x34cm) lub deskę wykładamy pergaminem, a następnie układamy warstwę herbatników. Na mojej
Smakowy Rajdelikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki(...)łyżki cukru pudru do posypania ciasta. Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały
Smakowy Rajłyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną(...)małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. Masa budyniowa : Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasizawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Przekrój ciasto na pół, ponakłuwaj widelcem i upiecz(...)This is just my simple (and less fattening) but very tasty and quick to make substitute. Ingredients: 1 roll puff pastry XXL 1 big pack of Polish cream custard - budyń (64 g) 2 tbs potato starch 2.5 glass milk 2 tbs butter powdered sugar for decorating Cut the puff pastry into two halves, puncture it with a fork and bake
Qlinarnie i Qlinarniekleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok. 2/3 szklanki cukru sok z 1 cytryny Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka(...)ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoszklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka(...)pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół i zwilżamy przegotowaną wodą. Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku rozpuści budynie z mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą. Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę
Jadło i czytadłoMój budyniowiec powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką czyli budyni, galaretki, ciastek i owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie trwało niewiele więcej (nie licząc czasu na stężenie galaretki). Na małą blachę (ok. 20x20 cm): ciastka pepitki masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ok. 6 łyżek cukru 2 szklanki zmiksowanych owoców(...)truskawki, maliny, poziomki 2 płaski łyżki żelatyny 2 galaretki + dowolne owoce na wierzch Ciastka układamy na dnie blachy. W 3/4 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy ze zmiksowanymi owocami i cukrem (ilość cukru ostatecznie zależy od słodkości użytych owoców). Gdy masa się zagotuje dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i mieszamy do ponownego zagotowania masy. Następnie garnek zdejmujemy
Jadło i czytadłochcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru cukier(...)Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal
Jadło i czytadłoBiszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać i wylać na średniej wielkości blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych
Jadło i czytadło