budyń - 12640 przepisów (strona:275/843)

Ciasto oczy Carycy 1263

ciemne: 7 żółtek + 2 całe jajka 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju ( 80 ml) Krem: 2 budynie waniliowe ( najlepsze, oryginalne budynie kupuję tutaj   KLIK)  750 ml mleka 4 łyżki cukru 25 dag masła lub miękkiej margaryny Kasia lub Palma  Polewa: 3 łyżki kakao(...)minut w 180 st C. góra dół Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producenta w 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimny miksuję z masłem ,(dodaję po łyżce) cały czas miksując . Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty

Takie tam pichcenie
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 158

masła Pół szklanki mleka zmiksować z mąką i jajami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, zdjąć rondel z płyty i wlać jajeczną masę, cały czas mieszając. Budyń ponownie postawić na płycie. Podgrzewać mieszając, aż na powierzchni zaczną pękać pęcherzyki powietrza. Budyń przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawić do ostudzenia. Masło mocno(...)zmiksować. Gdy będzie bardzo puszyste dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń, za każdym razem miksując aż masa będzie gładka. Do przełożenia i dekoracji 5-6 bananów sok z 1 cytryny Banany obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties 2 tabliczki gorzkiej

Pełny talerz
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 446

świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy(...)zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta. Masę wiśniową wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
łatwe, smaczne z budyniem czekoladowym muffinki.. 134

rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 3/4 łyżeczki, budyń czekoladowy 1 opakowanie jajka, cukier, olej, cukier wanilinowy, mleko rózgą dobrze wymieszać wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i wymieszać "byle jak", nie za długo 22 sztuki foremki silikonowe - budyń(...)ugotować w 400 ml mleka z łyżeczką masła, 1 łyżką cukru i wystudzić - do foremek wkładać po czubatej łyżeczce budyniu i nakładać do pełna ciasta piekarnik nagrzać do 190C- włożyć muffinki na 2 poziom i piec około 20-25 minut, pod koniec sprawdzić patyczkiem stan ciasta, jeśli jest suchy to wyłączyć piekarnik muffinki zostawić do wystudzenia i można zajadać - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Kremówka - połączenie ciasta francuskiego i budyniu 189

warstw ciasta francuskiego, które jest przełożone kremem budyniowym. Poniższe ciasto jest idealne do kubka gorącej herbaty bądź kawy.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) 1 budyń śmietankowy z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 i 1/4 szklanki mleka 250 ml śmietany 30%  25 g masła  cukier puder Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na trzy części. Każdą(...)ciasto będzie zarumienione) w 220 ° C, a następnie ostudzić. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać mleko, dodać śmietanę i lekko zagotować. Następnie w 1/4 szklance mleka rozrobić budyń śmietankowy z 2 łyżkami cukru pudru i dodać go do gotującego się mleka. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje dodać masło i żółtko. Wszystko ze sobą wymieszać

Ugotować
Ciasto z ananasem i kokosem 102

biszkopt 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia           masa 1 puszka ananasów 1 budyń waniliowy          piana 3 białka 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórek kokosowych przepis Białka ubijamy na sztywno , dodajemy  cukier i  żółtka(...)mieszamy . Ciasto wlewamy do tortownicy  i  pieczemy w temp. 160-180st.C. około 30 minut . Z jednej puszki  ananasów odlewamy sok i gotujemy na nim  budyń waniliowy . Ananasy kroimy w kostkę , łączymy z budyniem i studzimy . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy kokos i lekko mieszamy . Pieczemy w temp . 180 st. C. Biszkopt  smarujemy masą budyniową

Smakowite Dania
Szarlotka z budyniem + film 136

Smakowita szarlotka na kruchym cieście z budyniem to znakomity dodatek do kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować, okazało się że ta szarlotka to strzał w dziesiątkę . Na pewno będę częściej ją piekła ponieważ smakowała wszystkim moim domownikom. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 3 szklanki mąki pszennej(...)margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 16 g 1 budyń waniliowy z cukrem 4 jabłka tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę ,3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość siekamy nożem do połączenia się

Smakowite Dania
Marmoladnik 277

dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami(...)pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy w szklance mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, ciągle mieszamy aż zgęstnieje.  Ciepły budyń wykładamy na dżem, rozprowadzamy po całości (pomocna będzie łyżka

NA MOIM TALERZU
Sernik z budyniem. 381

Bardzo je lubię w każdej postaci. Na zimno, na ciepło każdy mi smakuje!  Dziś właśnie propozycja na bardzo prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu sernik, czyli sernik z budyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam(...)wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku 2 łyżki mąki 100 g masła opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie:    W oddzielnej misie łączymy jaja, cukier, śmietanę, roztopione masło i budyń, dokładnie mieszamy i gotujemy w kąpieli wodnej przez

Kuchnia Łukasza
Gotowany serniczek 188

każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego  3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło  Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko z budyniem, aż do rozpuszczenia. W garnku podgrzewamy twaróg i doprowadzamy(...)wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem i mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodzidło (cukier, stewia, dżem itd.) Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Budyń jaglany z żurawinowym musem 161

kaszy jaglanej pisałam wczoraj   tutaj ,  a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy  jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi. W słodkościach znajdziecie również przepis na  rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Budyń jaglany z żurawinowym musem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej(...)żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.  Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem

Kulinarne przygody Gatity
Torcik z truskawkami 230

łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła Truskawki: 350 g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Dodatkowo: okrągłe biszkopty dowolne dekoracje mocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów Sposób(...)blaty. 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego

Kuchnia domowa Ani
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 238

ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy chwilę, by się rozpuścił, a następnie wlewamy zawiesinę z mąk i cały czas mieszamy, by budyń się nam nie przypalił. Po chwili zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po trochu zimny budyń. Gdy dobrze się utrze(...)będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę

Smakowy Raj
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 241

grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli gotował się w garnku z grubym dnem najlepiej przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło miksujemy(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy. Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę (około 23x34cm) lub deskę wykładamy pergaminem, a następnie układamy warstwę herbatników. Na mojej

Smakowy Raj
Makowiec na cieście ucieranym 259

delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g   mąki 3 łyżeczki(...)łyżki cukru pudru do posypania ciasta.     Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane orzechy i migdały

Smakowy Raj