budyń - 12640 przepisów (strona:269/843)

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i budyniem 114

fajny, smaczny podwieczorek, kolację, czy śniadanie. Posmakuje przede wszystkim dziecku, które często wybrzydza. Zaspokoi Twój głód, dzięki temu, że jest sycąca. Spróbujcie :) Składniki: ok 150g ryżu 5 jabłek budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku cukier waniliowy pół litra mleka odrobina masła      Przygotowanie: Ryż gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Budyń gotujemy wg przepisu(...)odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy do niego warstwa po warstwie ryż, budyń oraz jabłka i powtarzamy czynność. Delikatnie wygładzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut. Najlepiej smakuje na gorąco :) Smacznego

ChilliJemy
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 148

gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką(...)łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Sos przygotowujemy tak, jak napisano w instrukcji na opakowaniu od budyniu, z tym, że dzielimy porcję na pół. Z doświadczenia wiem, że całe opakowanie to jednak za dużo. Tak więc połowę zawartości torebki budyniu rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dosypujemy łyżeczkę

Kuchenna Kontrrewolucya
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2670

Pieczemy w 160 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdyby środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 140 g cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń(...)oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Cynamonowo-jabłkowy torcik 149

proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około 10 minut. Budyń wymieszać w 1/4 szklanki wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić

My simple kitchen
Ciasto kawowe w paski 115

dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń

My simple kitchen
Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką 143

więcej trzeba dodawać?;)   Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek cukru kostka masła lub margaryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać(...)wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować z podanej ilości mleka i cukru. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na miękko i stopniowo dodawać zimny budyń. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu

My simple kitchen
Ciasto urodzinowe 5890

jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g herbatników puszka kajmaku (polecam firmy Gostyń) polewa czekoladowa* wiórki kokosowe  Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy, zdejmujemy papier i przekładamy do czystej blaszki. Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku budyniowego, 700 ml mleka oraz 4 łyżek cukru. Odstawiamy w zimne miejsce aby się schłodził. Masło wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie miksujemy

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe przekładane 173

mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do  wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy(...)budyń z toffi. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Karpatka 143

ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki. Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 kieliszek wódki dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. ciasto: Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę(...)dwie części. Każdą rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut. 2. krem: Budynie ugotować w 750 ml mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać wódkę. 3. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto

Mama Gotuje
Przekładaniec z truskawkami 192

szklanki cukru - 3 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka, cukier(...)papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowiec na zimno 199

obfitym obiedzie na deser.  Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm  7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek(...)mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy

NA MOIM TALERZU
Kruche babeczki z truskawkami 1051

łyżka smalcu 1 opakowanie proszku do pieczenia 5 żółtek 300 g cukru pudru 1 małe opakowanie śmietany 18% nadzienie ( na około 25 dużych i 30 małych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto(...)blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 o C. Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę. Babeczki ostudzić. nadzienie : Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu a następnie go ostudzić. Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder. Na koniec powoli

Mama Gotuje
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 141

masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe  (bez cukru) 7 łyżek cukru  Oraz:  8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy(...)Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem 850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu.  Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie i cukier i całość mieszamy trzepaczką.  Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia.  Rabarbar zalewamy gorącym budyniem. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta

Taste Therapy
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 437

wystudzić, najlepiej na noc wkładając do lodówki, ale po kilku godzinach, gdy ostygnie można już go kroić i jeść (krojenie gorącego pasztetu grozi rozpłynięciem :P). - wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie, Julita L. Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej(...)reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 308

pszennej; 0,5 szklanki białego cukru; 125 g margaryny; 1 jajo; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowo-rabarbarowa: 4 żółtka jaj; 0,5 szklanki białego cukru; 1 budyń śmietankowy bez cukru (waga 40 g); 1 cukier wanilinowy (waga 16 g); 400 g rabarbaru (waga przed obraniem). Beza z rosą: 4 białka jaj; 0,5 szklanki białego cukru. Dodatkowo(...)czasie nie wyłączać piekarnika. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem na puszystą masę. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec

Gospodyni Miejska