budyń - 12640 przepisów (strona:261/843)

przekładane ciasto chałwowe 133

mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu 180 g cukru pudru 100 g masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 150 g masła 150 g chałwy sezamowej waniliowej na polewę: 150 g chałwy sezamowej waniliowej 100 g masła 100 g cukru pudru 4 łyżki mleka Miód(...)wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.  Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.  Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.  Mleko, masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczne eklerki z budniem 142

ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą(...)jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić wzdłuż na połowę.  Żółtka, wszystkie mąki, cukier i szklankę mleka wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać na nie mieszankę z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Nie zdejmując z ognia dodać masło i mieszać do momentu aż budyń je wchłonie. Przestudzić. Przełożyć do szprycy i nadziać ciastka.  W misce umieścić połamaną czekoladę, mleko i masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
murzynek z jogurtem i malinami 135

szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 700 g jogurtu malinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 3 jajka szklanka malin Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować a następnie wystudzić. Białka oddzielić(...)ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek.  Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kostka królowej bez pieczenia 72217

wanilinowy i zwykły, wymieszać ponownie. Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Powinien powstać aksamitny budyń. By ułatwić zadanie najlepiej całość mieszać trzepaczką do jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;) Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony(...)już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą

Kulinarne Przeboje
Tort urodzinowy 199

łyżeczki kakao Mleko zagotować, zalać zmielone orzechy i wystudzić. Palmę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodać orzechy , sok z cytryny wódkę i kakao . masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 2 szkl mleka 1.5 szkl cukru pudru 2 kostki margaryny palma sok z połowy cytryny aromat pomarańczowy wódka ok 2-3 łyżki kakao Budynie ugotować na mleku bez cukru(...)Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę po łyżce dodawać budyń az do wyczerpania. na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i wódką. Jeśli potrzeba masę brązową , dodać kakao. poncz: 3 szkl przegotowanej wody 50-70 ml wódki cukier sok i otarta skórka z cytryny Wodę osłodzić dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz wódkę, mozna

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z budyniem i czereśniami 98

ciasto: 2 szkl mąki pół kostki margaryny pół szkl cukru pół szkl wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szkl mleka cukier 500 g czereśni czereśnie do dekoracji Czereśnie umyć i wydrylować. Z podanych składników zagnieść ciasto , tortownicę o śr 22 cm wylepić i podciągnąć brzegi wysoko. Podpiec w temp(...)przez ok 15-17 min. Na podpieczony spód wysypać czereśnie. Ugotować budyń (posłodzić do smaku ok 4-5 łyżek cukru) Zalać budyniem czereśnie i wstawić ponownie do piekarnika na 20 min. Przestudzić, wyjąć z tortownicy i udekorować czereśniami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą 212

ciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez(...)uważać by się nie spaliły) Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Białka ubić na pianę, stopniowo dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, długo ubijać aż masa będzie sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie

Gotowanie jest łatwe
Ciasto 3 bit BEZ PIECZENIA :) 457

rób!  Przez ciebie przytyję.Takie to dobre że nie mogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu !  Mówię wam jest obłędne.  Składniki: 2 opakowania budyniu śmietankowego 0.5 litra mleka 2 łyżki cukru 150g miękkiego masła 200g herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany(...)budyniowy oraz 2 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w garnku i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć mikserem aż będzie kremowe i białe, stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Śmietanę kremówkę ubić

W kuchennej krainie
Francuskie rurki nadziewane 178

ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa   2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie  ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie(...)Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę  i cukier, wszystko ładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i łączymy ze sobą tak jak gotujemy budyń. Masę zagotowujemy, zdejmujemy z palinka studzimy i mieszamy z masłem. Taką masą

Niezły Młynek
Grzybki z ajerkoniakiem 152

Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo(...)minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek. 5. Masa : Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam

Tradycyjna kuchnia Kasi
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 217

śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta(...)ciasto ze śliwkami Śliwki w pomarańczowo-goździkowym syropie 52 przepisów zebranych w akcji Czas na śliwki Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto_flana

Weekendy w domu i ogrodzie
Chałwowiec - ciasto chałwowe 4554

więc jej smak zdecydowanie dominuje.  Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450 1/3 szklanki kakao szczypta soli Krem: 400g chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 250g margaryny 1. Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy(...)dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.  2. Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.  3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy

Szefowa kuchni
Orzechowiec II 257

Wspaniałe miodowe ciasto, proste w wykonaniu, smakowite, miodowo-karmelowe z chrupiącymi orzechami, no i ten budyń dodający mu wilgoci i kruchości z każdym dniem czyniąc go smaczniejszym..... Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)Masa budyniowa 2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym.  Ciasto upiekła Basia Smacznego

kgwjanczewo
3 Bit 191

pomysł na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. Dosyć słodkie, zawiera bowiem masę krówkową, dlatego pozostałe masy nie są już za bardzo słodzone. Całość smakuje bardzo dobrze. Z domowym budyniem, przygotowane na specjalną okazję, jaką było świętowanie znalezienia doskonałej nieruchomości, która będzie idealną lokatą kapitału na dalsze lata, a to wszystko dzięki http://www.jestem-rentierem.pl/material/atrakcyjne-stopy-zwrotu-z-nieruchomosci/247 , wspaniale zajmują się pośredniczeniem(...)szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dalej ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń. Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę

Domowa cukiernia Ewy
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4640

szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika, a kiedy ciasto lekko przestygnie obrócić i ściągnąć delikatnie papier. Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dodać 450 ml. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Miękkie masło zmiksować

Trzeci talerz