budyń - 12640 przepisów (strona:256/843)

Tort śmietanowy z różyczkami 174

się: bukiet róż? czy pudełko czekoladek?- ten tort to dwa w jednym! Słodki, pyszny i piękny bukiet kwiatów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy (proszek) szklanka cukru łyżeczka wody różanej dwie łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy, czerwony SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru(...)wstążeczka DO NASĄCZANIA: Biszkopt wychodzi mięciutki i wilgotny z różanym posmakiem, więc nie ma potrzeby dodatkowego nasączania go. Wykonanie Tortu: BISZKOPT RÓŻANY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji

Domowe Torty
Biszkopt tęczowy 173

przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny i kolorowy. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru zapach wniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: żółty, niebieski, czerwony, zielony Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy(...)pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz zapach. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy

Domowe Torty
Biszkopt waniliowy 183

znajdziecie tam wiele pysznych, kremowych opcji ), lub bitą śmietaną i owocami, a zamieni się on w smakowity torcik! Miłego Pieczenia ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru cały zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema(...)oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę

Domowe Torty
Biszkopt kawowy 140

konkretny krem- nie zapomnijcie przed przełożeniem- nasączyć biszkopt. Tu najlepiej sprawdzi się kawa z ewentualnym dodatkiem rumu ! Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek szklanka mąki pszennej 80 g. budyniu waniliowego ( w proszku) 100 ml. mocnej parzonej kawy szklanka cukru brązowego łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance wody. Gdy kawa ostygnie odlewamy(...)które wykorzystamy do naszego biszkoptu. Biszkopt kawowy w piekarniku Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem

Domowe Torty
Tort cappuccino 180

stół i którym trudno się oprzeć lub skończyć na jednym kawałku Zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAWOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 80 g. budyniu waniliowego (w proszku) szklankia brązowego cukru 100 ml. mocnej, parzonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady(...)KAWOWY : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance wody. Gdy kawa ostygnie, odlewamy 100ml., które wykorzystamy do naszego biszkoptu. Biszkopt kawowy Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji

Domowe Torty
Warstwowy torcik ala Szarlotka 266

jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną(...)chcemy, aby galaretka wsiąknęła w biszkopt!), następnie wykładamy ją na biszkopt. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 h (aż masa całkowicie zastygnie). WARSTWA BUDYNIOWA: W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem masła i cukru. Do gorącego mleka dodajemy budyń. Cały czas mieszając czekamy, aż masa się zagotuje, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości

Domowe Torty
Deser chałwowo - orzechowy z dodatkiem lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 157

Lodowy deser świąteczny Składniki: opakowanie ciastek korzennych ( u mnie w polewie czekoladowej), 500ml mleka,  2 budynie waniliowe (po 35g każdy),  100g masła, 2 łyżki masy krówkowej, 100g chałwy, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych,  opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie. Wykonanie  400ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż masa(...)całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać pokruszoną chałwę, zmiksować na gładką masę. Do drugiej części dodać masę krówkową oraz zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Ciastko posmarować masą chałwową, pokryć drugim ciastkiem, masą orzechową i kolejnym ciastkiem. Na górze ułożyć rozetkę lodów

Z miłości do słodkości
Sezamek z masą toffi 171

margaryny Palma spółki Bielmar 2 łyżki miodu 250g sezamu Warstwa kokosowa: 5 białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części(...)ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  Drugi blat ciasta posmarować powidłem i wyłożyć pianę. Piec ok 20 minut w 180st. Placki ostudzić. Masa Toffi: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na koniec cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę wyłożyć na ciasto z sezamem, przykryć drugim plackiem

Smakołyki Asi
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 109

później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 50 g mąki pszennej 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka cukier puder do dekoracji A jak to zrobić: Wszystkie(...)składniki na ciasto, wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem, a następnie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń. Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać wszystko rózgą. Dodać masło i postawić garnek na ogniu. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i energicznie

Kuchnia w opałach
Ciasto francuskie z wiśniami (ciasto św. Jakuba) 353

szkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie(...)stopniach na złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta - mamy mieć upieczone 3 placki z pianką kisielową z wiśniami w środku. Następnie przygotowujemy masę: gotujemy budyń z 3 szkl. mleka, i studzimy go. Potem ucieramy masło, stopniowo dodając po łyżce zimny budyń, i dokładnie łączymy ze sobą powstającą masę. Następnie połowę masy wykładamy na jeden upieczony spód, potem

psgotujemy
CIASTO KAWOWE Z WIŚNIAMI 139

kakao,wymieszać i dodać do masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok 30 min w 180 st C. Masa kawowa:   2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo:   ok 500g wiśni w syropie(...)spirytusie  gorzka czekolada   Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder,następnie kawę cappuccino.Na końcu dodawać po trochu wystudzony budyń i utrzeć na puszystą masę. Biszkopt przekroić na dwie części,każdy płat nasączyć dokładnie jakimś alkoholem.U mnie była to wiśniówka.Przygotowaną masę również podzielić na dwie części,następnie równomiernie

Niespełnione zdolności kulinarne
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej 103

Prawie jak budyń na mleku, ale zdecydowanie zdrowszy i przede wszystkim doskonały dla alergików. Dzisiaj z dodatkiem ciemnego kakao, na które na szczęście nasz alergik nie ma uczulenia. Budyń taki jest świetny na drugie śniadanie lub podwieczorek, lub po prostu jak nasze dzieci (albo nas) najdzie ochota na coś słodkiego. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka kakao przegotowana woda(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę jaglaną ugotowaną na sypko wymieszać z kakao i daktylami bądź miodem, dodać trochę wody i zmiksować (zblendować) na gładką masę. Można dolać więcej wody, wtedy budyń będzie rzadszy.  przepis do wydruku Jak widać bardzo smakuje łakomczuchowi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Fale Dunaju 137

szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną(...)pieczenia wlać ciasto jasne. Na wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa: Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.  Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ule Karoliny 137

ułożyć na nich kulki bakaliowe,4 rzędy po siedem kulek.Piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. 1 szklankę mleka odlać i wymieszać w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto

Bajeczna Kuchnia
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 132

pieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem wypełniamy upieczone babeczki. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i osuszamy . Dekorujemy babeczki wkładając w środek każdej

Bajeczna Kuchnia