budyń - 12640 przepisów (strona:255/843)

Tort migdałowy amaretti 190

przekrój na 3 placki. 200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu) i zmiksuj. Jeśli dżem jest za gęsty dodaj wody. Ugotuj budyń. W małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni(...)Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem i posmaruj wierzch i boki torta resztą kremu. Oprósz torta

codojedzenia
Ciasto Kubuś bez pieczenia 1611

inne zalety, jest bez mąki, jajek i uwielbiają je dzieci:)  foremka 24x24 cm Masa Kubusiowa:    1 litr soku Kubuś np. marchewkowo - bananowy,  3 budynie waniliowe bez cukru,  3 łyżki cukru,  150g masła,  450g herbatników. Na dnie blaszki o wym. 24x24 cm rozłożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. W szklance soku rozpuścić budynie. Resztę(...)soku zagotować z masłem i cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na ciastka. Przykryć drugą warstwą ciastek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa:  500ml śmietanki 30%,  1/2 szklanki cukru pudru,  2 łyżeczki żelatyny,  100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 12%. Śmietankę 30% ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Snikers 621

masła 4 jajka 5 łyżek miodu  Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem:  1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli(...)oraz sól włożyć do garnka i rozpuścić. Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować. Gorącą masę wyłożyć na ostatni placek. Krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż powstanie gładki krem. Złożenie ciasta: Na spód blachy wyłożyć jeden placek miodowy. Rozsmarować na nim krem

My simple kitchen
Budyniowe ciasteczka 122

dziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w  kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy :)    Składniki:     220 g mąki pszennej typ 500  Kłos-Pol 110 g margaryny 100 g cukru 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka   Dodatkowo(...)cukru 1 łyżka galaretki czerwonej 1 łyżka galaretki niebieskiej 1 łyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem

Różowa kuchnia
Kilimandżaro 215

żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać do niego rozmieszane z mlekiem i żółtkami mąki i cały czas energicznie mieszać do czasu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Gotowy budyń wystudzić.  W misie miksera rozmieszać masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń.  Wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta kładziemy w blaszce. Na to wykładamy przygotowane jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu

Krakowskie smaki Ani
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 171

drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół na pół z cytryny i pomarańczy) 80 g cukru cukier wanilinowy lub otarta laska wanilii(...)papierem na kratkę do przestudzenia. Mieszamy zimne mleko z sokiem z cytrusów. Odlewamy trochę do kubeczka, gdzie rozpuszczamy sypkie składniki kremu. Pozostałe mleko gotujemy. W kubeczku z mlekiem rozpuszczamy budyń z obu opakowań, cukier i cukier wanilinowy. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego zawartość kubka. Zagotowujemy mieszając by nie powstały grudki. Powstanie nam gęsty budyń, uważamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodownik z jabłkami 219

łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek(...)widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką

Smakołyki Asi
Fale dunaju z gruszką 192

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 100 g miękkiego masła polewa 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła(...)też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić. Przygotować krem. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Do rondelka wlać 4 łyżki

Monia miesza i gotuje
Bakaliowy pomarańczowiec 223

łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka pomarańczowa ponadto: 20 dag biszkoptów  pół tabliczki czekolady deserowej(...)posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut. Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń. Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę

Pobite gary Barbary
Seromak – makowiec z serem 1996

skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki(...)orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)'; document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej

Poezja smaku
Tort brzoskwiniowy 90

masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Z mleka odlewamy 2 szklanki, miksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem  waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 3594

Proste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem Składniki: -ciasto: 450g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  250g margaryny 1 jajko 2 żółtka łyżka śmietany -dodatkowo: bułka tarta do posypania 4 brzoskwinie (mogą(...)być z syropu), budyń śmietankowy x2 Przygotowanie: Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Następnie dajemy zimną margarynę, którą nożem siekamy, delikatnie łącząc z suchymi produktami. Wbijamy jajko i same żółtka. Najpierw końcem noża mieszamy a następnie dłonią zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy każdą w folię aluminiową. Jedną wkładamy

Tagebuch po polsku
Eklerki z kremem i sosem czekoladowym 133

Podstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego! Składniki 150 g wody 10 g cukru szczypta soli 80 g masła 120 g mąki 3 jajka Sposób przygotowania Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1. Dodajemy mąkę i znowu(...)naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9. Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać sos czekoladowy do innego naczynia. Krem do eklerków 1 opakowania budyniu waniliowego 1 łyżeczka masła 700 ml mleka 2 łyżki cukru  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: W garnuszku zagotuj 500 ml mleka. Pozostałą ilość wymieszaj

ClauditteMissCooking
Makaroniki z kremem porzeczkowym 125

mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a’la budyń. Można wykorzystać świeże lub mrożone porzeczki lub konfiturę porzeczkową. Łatwo się ich nie robi, deser jest czasochłonny, pracochłonny, wymaga dużego skupienia, ale jest na prawdę pyszny, kwaskowaty krem bardzo pasuje(...)się porozpadały. Przecedzić przez sitko, przestudzić. Znów przełożyć do garnuszka, dodać jajka, żółtka, masło i likier, na małym ogniu gotować parę minut, mieszając, tak aby zgęstniało i miało konsystencję budyniu. Jeżeli nie zgęstnieje to dodać mąki ziemniaczanej około 1 -2 łyżek (ja tak zrobiłam). Uwaga: Krem mi nie wyszedł zbyt gęsty, więc musiałam zagęścić 1/2 opakowania budyniu waniliowego, po zagęszczeniu

moj przepis na
Tarta z Crème Pâtissière 146

Tarta z Crème Pâtissière Od dawna chciałam zrobić ten krem, bo zawsze mnie intrygował. Co się okazało, jest to po prostu waniliowy krem, w składzie podobny do naszego poczciwego budyniu. Jest jednak delikatniejszy, bardziej kremowy, mocno waniliowy. Jego konsystencja bardziej przypomina krem karpatkowy niż budyń. Nie zawiera barwników, ani zbędnych dodatków. Aby był jeszcze bardziej aksamitny, zamiast części mleka można(...)się gesty, ale mimo to zagotowałam go i pogotowałam jeszcze 1-2 minutki od czasu aż zaczął pyrkać, pod koniec gotowania dodać ekstrakt, wymieszać. Krem ma być gęsty jak budyń. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni (dzięki temu nie będzie kożucha), odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Na upieczone ciasto wyłożyć połowę kremu, resztę podzielić

moj przepis na