budyń - 12640 przepisów (strona:258/843)

Fale Dunaju z czereśniami z likieru 203

patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.   Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.  Miękkie masło ucieram z  cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.  Na polewę

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto "3Bit" 146

Składniki biszkopt z 4 jaj herbatniki, duża i mała paczka masa krówkowa, 1 puszka mleko, 2 szklanki żółtka, 4 sztuki budyń śmietankowy, 1 opakowanie cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 łyżka margaryna, 1.5 kostki Przygotowanie   1.5 szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami , cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i mąką. Masę wlewamy do mleka, zagotowujemy(...)studzimy. Miksujemy margarynę na puch i dodajemy po łyżce budyniu.  Na biszkopt wykładamy połowę gotowej masy budyniowej, na wierch układamy herbatniki. Na herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową, na masę ponownie herbatniki. Wykładamy ostatnią warstwę , czyli drugą połowę masy budyniowej. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Rolada karpatkowa 168

cukier puder, 1/2 szklanki mąka pszenna, 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, 1 łyżka kakao, 3 łyżki margaryna, 1/2 kostki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki masy   mleko, 3/4 litra budyń śmietankowy, na 3/4 litra galaretka pomarańczowa, 1 sztuka margaryna, 1 kostka Przygotowanie      Na karpatkę: zagotowujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie(...)pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy na takiej samej blaszce co karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy.  Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy

Gotowanie moimi oczami
Orzechowiec z masą budyniową 135

soda oczyszczona, 2 łyżeczki mleko letnie, 2 łyżki Składniki na masę orzechową masło, 125g orzechy włoskie, 300g miód, 2 łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy(...)blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut.  Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, dodajemy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą masę wykładamy na upieczony blat, przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej

Gotowanie moimi oczami
Ciasto czekoladowe z agrestową pianką 172

cukier, 200g kakao, 3 łyżki  proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta masło, 250g coca-cola, 200ml jajka, 2 szt mleko, 75ml Składniki na krem woda, 5 szkl budyń śmietankowy, 3 opak galaretka agrestowa, 2 opak masło, 200g cukier, 3-5 łyżek Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki mokre i suche. Do suchych wlewamy(...)formy wyłożonej papierem, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki. 4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło miksujemy na puch, dodajemy

Gotowanie moimi oczami
SHREK 107

TYKO DZIECI. SKŁADNIKI: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża butelka zielonego pysio 3 budynie śmietankowe 3 zielone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji lub jedno duże SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka(...)delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki

Darcia w kuchni
3 BIT 167

Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza Składniki: 500 g herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć(...)herbatniki. Przykryć warstwą herbatników. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń z dwoma łyżkami cukru, wg przepisu umieszczonego na opakowaniu pamiętając o tym by zmniejszyć ilość mleka o połowę ( 2 szklanki ). Wystudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce chłodnego budyniu aż do wyczerpania składnika.Wyłożyć na herbatniki . Wyrównać. Przykryć warstwą herbatników. Przygotować masę z bitej śmietany. Śmietanę ubić ze śmietan - fixami

Darcia w kuchni
DESER Z BUBYNIEM I GALARETKĄ MALINOWĄ 125

Składniki: 1 opakowanie budyń śmietankowy , 0,5 litra mleko 2 % , 1 opakowanie galaretka malinowa , 300 gram maliny   Sposób wykonania: Budyń ugotować wg przepisu który jest podany na opakowaniu, gorący przelać do salaterek. Galaretkę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Na przestudzony budyń wyłożyć maliny, całość zalać zimną galaretka. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.Można udekorować bitą śmietaną

Darcia w kuchni
Ciasto FIONA 140

łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cacao duża butelka soku marchew jabłko truskawka 3 budynie śmietankowe 3 czerwone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji    Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej(...)masy  ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.   Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić

Darcia w kuchni
waniliowe prostokąty 116

przepisów Madzi :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)  na krem: 750 ml mleka 18 dkg cukru wanilia 10 dkg budyniu 25 dkg masła Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować lekko i pokroić na 3 równe pasy (ja pokroiłam wzdłuż), ponakłuwać widelcem i piec ok 15-20 min w 190st, ostudzić. Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać(...)cukier i wanilie. Wystudzony budyń zmiksować z masłem na krem. Przekładać: ciasto + krem + ciasto + krem. Wierzch polać polewą z cukru pudru, można dodać do niej łyżkę olejku rumowego

Darcia w kuchni
Drożdżówki z budyniem 131

Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml mleka 50 g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka(...)masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste. 3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość. 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem. 5. Drożdżówki piec przez 20 minut

Kuchnia domowa Ani
Słodka rewelka . 305

litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia  3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej   Masa budyniowa : 700 ml mleka  3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki  2 żółtka 110 g masła   1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki  Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem(...)rozpuszczenia kisielu i mąki , resztę zagotować , wlać kisiel i gotować aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia . Wykonanie masy budyniowej : Połowę mleka wlać go garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka.Wlać do gotującego leka  , gotować aż zgęstnieje.   Zimny budyń utrzeć   z masłem.  Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć

Sama słodycz i szczypta chili
Pychotka kokosowo- cappuccinowa 1445

kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek wiórków kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa cappuccino: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki cappuccino śmietankowego, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe do posypania(...)pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa cappuccino : Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 3 minut. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Idealnie kremowy budyń jaglany z sosem malinowym 130

Miałam dzisiaj ochotę na pyszny, kremowy budyń jaglany, który powinien przypominać konsystencją budyń, a nie grudkowatą kaszę jaglaną, dlatego postanowiłam przygotować go w zupełnie inny sposób, po pierwsze kaszę blenduję jeszcze przed gotowaniem, razem z mlekiem w blenderze, i tak powstałą miksturę zaczynam gotować w garnku, cały czas pilnując, żeby kasza się nie przypaliła, następnie gdy kasza zgęstnieje blendujemy(...)jeszcze raz (chyba, że konsystencja  nam odpowiada) wtedy uzyskamy prawdziwie gładki budyń nawet w zwykłym blenderze. Jeśli macie młynek, możecie też zmielić kaszę na mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :) Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję czekoladową rozpuście czekoladę lub dodajcie kakao, chcecie wersje kokosową ugotujcie kaszę w mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub olej kokosowy, dodajcie

zdrowa vege kuchnia
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 159

typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta(...)blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci

Karo in the Kitchen