później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 50 g mąki pszennej 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka cukier puder do dekoracji A jak to zrobić: Wszystkie(...)składniki na ciasto, wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem, a następnie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń. Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać wszystko rózgą. Dodać masło i postawić garnek na ogniu. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i energicznie
Kuchnia w opałachszkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie(...)stopniach na złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta - mamy mieć upieczone 3 placki z pianką kisielową z wiśniami w środku. Następnie przygotowujemy masę: gotujemy budyń z 3 szkl. mleka, i studzimy go. Potem ucieramy masło, stopniowo dodając po łyżce zimny budyń, i dokładnie łączymy ze sobą powstającą masę. Następnie połowę masy wykładamy na jeden upieczony spód, potem
psgotujemykakao,wymieszać i dodać do masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok 30 min w 180 st C. Masa kawowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo: ok 500g wiśni w syropie(...)spirytusie gorzka czekolada Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder,następnie kawę cappuccino.Na końcu dodawać po trochu wystudzony budyń i utrzeć na puszystą masę. Biszkopt przekroić na dwie części,każdy płat nasączyć dokładnie jakimś alkoholem.U mnie była to wiśniówka.Przygotowaną masę również podzielić na dwie części,następnie równomiernie
Niespełnione zdolności kulinarnePrawie jak budyń na mleku, ale zdecydowanie zdrowszy i przede wszystkim doskonały dla alergików. Dzisiaj z dodatkiem ciemnego kakao, na które na szczęście nasz alergik nie ma uczulenia. Budyń taki jest świetny na drugie śniadanie lub podwieczorek, lub po prostu jak nasze dzieci (albo nas) najdzie ochota na coś słodkiego. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka kakao przegotowana woda(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę jaglaną ugotowaną na sypko wymieszać z kakao i daktylami bądź miodem, dodać trochę wody i zmiksować (zblendować) na gładką masę. Można dolać więcej wody, wtedy budyń będzie rzadszy. przepis do wydruku Jak widać bardzo smakuje łakomczuchowi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną(...)pieczenia wlać ciasto jasne. Na wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa: Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieułożyć na nich kulki bakaliowe,4 rzędy po siedem kulek.Piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. 1 szklankę mleka odlać i wymieszać w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto
Bajeczna Kuchniapieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem wypełniamy upieczone babeczki. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i osuszamy . Dekorujemy babeczki wkładając w środek każdej
Bajeczna Kuchniauznania Masa maślana: pół kostki masła cukier puder pół szklanki aromat rumowy Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów. Masa czekoladowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń). Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego dodawać po łyżce kakaowego budyniu. Masa maślana: Masło rozmiksować można
PychotkaaaSkładniki: Biszkopt 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: puszka brzoskwiń kostka masła 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 0,5 l śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń
Pychotkaaabiałek ze szczyptą soli (wtedy już nie miksować tylko wymieszać dokładnie łyżką aby nie opadła). Ciasto piec przez 40 minut na 160-170 stopni. Masa: Puszka brzoskwiń 3 budynie śmietankowe 3 duże stołowe łyżki cukru 1 1/3 kostki masła 2 galaretki Brzoskwinie odsączyć ze soku, następnie ugotować 3 budynie z cukrem właśnie na wodzie z brzoskwiń(gdy będzie(...)mało uzupełnić zwykłą wodą). Gdy masa ostygnie zmiksować masło następnie małymi porcjami dalej miksując do masła dodawać budyń. Ciasto przekroić na 2 części. Pierwszy spód nasączyć dowolnie (u mnie była to kawa ze spirytusem) wyłożyć połowę masy przykryć drugą porcją ciasta nasączyć rozsmarować resztę masy a na niej poukładać kawałki brzoskwiń które polewamy tężejącą galaretką
Pychotkaaapieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń z zawiesiny. Wystudzić go. Masło zmiksuj z ugotowanym budyniem na krem, schłodź go. Wykonanie: Upieczone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do blaszki
Pychotkaaaorzechów mielonych 10 dag orzechów krojonych 5 dag kokosu 10 dag rodzynek 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1 puszka brzoskwiń cukier kryształ do smaku 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 25 dag masła Dodatkowo 2 paczki delicji o smaku owocowym 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Ciasto Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i resztę składników. Ciasto piec około(...)minut w temperaturze 170 stopni. (Można upiec ciemny biszkopt). Krem Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ułożone delicje -krem -brzoskwinie, Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
PychotkaaaSkładniki: Masa kokosowa 25 dag kokosu 10-15 dag masła 20 dag cukru 6 łyżek mleka Masa budyniowa 1 l mleka 1 1/2 budyniu jasnego 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny Ciasto 20 dag tłuszczu 20 dag cukru 1/2 kg mąki 8 łyżek mleka 4 jajka 1 proszek do pieczenia Wykonanie: Masa kokosowa Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku(...)smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa Przygotować budyń według przepisu i wystudzić. Margarynę utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń. Ciasto Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, mleko nadal ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni
Pychotkaaapaczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag masła 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe(...)szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy
PychotkaaaSkładniki: masa 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3 szklanki mleka paczka kokosu kostka masła dodatkowo duża paczka herbatników 2 białe czekolady Wykonanie: Ugotować budyń z cukrem w 3 szklankach mleka i dokładnie go ostudzić. Gdy już wystygnie wsypać do niego kokos jednak zostawić ok 4 czubate łyżki na dekorację. Razem z kokosem dodawać po łyżce budyniu do masła i powoli
Pychotkaaa