łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cacao duża butelka soku marchew jabłko truskawka 3 budynie śmietankowe 3 czerwone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej(...)masy ( delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Masa budyniowa: odlać szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić
Darcia w kuchniprzepisów Madzi :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g) na krem: 750 ml mleka 18 dkg cukru wanilia 10 dkg budyniu 25 dkg masła Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować lekko i pokroić na 3 równe pasy (ja pokroiłam wzdłuż), ponakłuwać widelcem i piec ok 15-20 min w 190st, ostudzić. Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać(...)cukier i wanilie. Wystudzony budyń zmiksować z masłem na krem. Przekładać: ciasto + krem + ciasto + krem. Wierzch polać polewą z cukru pudru, można dodać do niej łyżkę olejku rumowego
Darcia w kuchniDomowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml mleka 50 g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka(...)masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste. 3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość. 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem. 5. Drożdżówki piec przez 20 minut
Kuchnia domowa Anilitr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia 3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Masa budyniowa : 700 ml mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 110 g masła 1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem(...)rozpuszczenia kisielu i mąki , resztę zagotować , wlać kisiel i gotować aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia . Wykonanie masy budyniowej : Połowę mleka wlać go garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka.Wlać do gotującego leka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć
Sama słodycz i szczypta chilikokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek wiórków kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa cappuccino: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki cappuccino śmietankowego, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe do posypania(...)pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa cappuccino : Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 3 minut. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu
Tradycyjna kuchnia KasiMiałam dzisiaj ochotę na pyszny, kremowy budyń jaglany, który powinien przypominać konsystencją budyń, a nie grudkowatą kaszę jaglaną, dlatego postanowiłam przygotować go w zupełnie inny sposób, po pierwsze kaszę blenduję jeszcze przed gotowaniem, razem z mlekiem w blenderze, i tak powstałą miksturę zaczynam gotować w garnku, cały czas pilnując, żeby kasza się nie przypaliła, następnie gdy kasza zgęstnieje blendujemy(...)jeszcze raz (chyba, że konsystencja nam odpowiada) wtedy uzyskamy prawdziwie gładki budyń nawet w zwykłym blenderze. Jeśli macie młynek, możecie też zmielić kaszę na mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :) Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję czekoladową rozpuście czekoladę lub dodajcie kakao, chcecie wersje kokosową ugotujcie kaszę w mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub olej kokosowy, dodajcie
zdrowa vege kuchniatypu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta(...)blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci
Karo in the Kitchenminut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika. Krem 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie Żółtka, cukier, budyń wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy(...)wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
w mojej kuchnitortownica 26 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 jajek 50 g masła roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie(...)lodówki. Można też pominąć dodatek alkoholu - czekoladę deserową można zastąpić mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki - jeśli używacie prawdziwego twarogu a nie sera z wiaderka, dodajcie tylko jedno opakowanie budyniu, z dwoma sernik może wyjść za suchy Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser, ostudzone masło, olej i budynie. Zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część(...)ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 – 200 st. C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniałyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi Oraz * 2 paczki delicji * 2 galaretki agrestowe lub kiwi Do dzieła!!! Biszkopt(...)dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek
sierotka maRysia w kuchniowoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki
sierotka maRysia w kuchnisezonowych Składniki: 200-300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą 100 g masła garść owoców (u mnie wiśnie i jagody) 200 ml wody łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej opakowanie budyniu typu słodki kubek Do dzieła!!! Pierniczki drobno mielimy, odkładamy z nich kilka łyżek (na kruszonkę) a resztę mieszamy z miękkim masłem. Tak powstałą zwartą masą wylepiamy foremki do muffinek(...)ziemniaczaną dobrze wymieszaną w pozostałej wodzie (50 ml) - mieszamy aż dobrze zgęstnieje. Takim domowym kisielem napełniamy nasze piernikowe miseczki do połowy - wkładamy do lodówki aby przestygły i dobrze stężały. Budyń robimy według przepisu na opakowaniu ale w troszkę mniejszej ilości wody - aby był gęstszy. Gdy delikatnie przestygnie dopełniamy nim miseczki piernikowe (wykładamy na zimny kisiel) - posypujemy odłożona wcześniej kruszonką piernikową
sierotka maRysia w kuchniwzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto(...)przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać do połączenia składników
W poszukiwaniu inspiracjitortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić(...)części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty. Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Wystudzić i utrzeć z masłem. Wiśnie odsączyć z syropu. Zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia