budyń - 12640 przepisów (strona:254/843)

Białkowy omlet kokosowy bez mąki 224

Białkowy omlet kokosowy bez mąki, czyli jak wykorzystać nadmiar białek zgromadzonych w lodówce np. po przygotowywaniu domowego budyniu. A mówiąc o budyniu - w najbliższych dniach planuję przygotować pyszny budyń jakiego do tej pory nie jedliście... smak? W tonacji dzisiejszego omleta :) Zapraszam na kolację, która pachnie i smakuje jak wielka kokosanka :) Składniki: 2 białka 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta sol Dodatkowo

Chocolate Muffin Blog
Tarta "Mleczna Śliwka" 215

dawna w szafce stało mleko skondensowane na które nie miałam pomysłu. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam! Jest niesamowite, krem niezbyt słodki, mleczny z delikatną nutą budyniu, ale wcale nie budyniowy, a do tego śliwki i pyszny kruchy spód. Ciasto pięknie się kroi, dzięki czemu również fantastycznie wygląda na talerzu, u nas zniknęło w ciągu jednego dnia! W oryginale(...)ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut. Mleczny krem: 300 g mleka skondensowanego słodzonego 150 g kwaśnej śmietany 1 i 1/2 op. budyniu śmietankowego 4 jajka Mleko, śmietanę oraz jajka miksujemy razem na koniec dodajemy budyń i jeszcze przez chwilę mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo : ok 15 szt dojrzałych śliwek Śliwki

Słodka Kraina Wypieków
budyń czekoladowy 160

Budyń czekoladowy  Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i przywołuje, najlepsze wspomnienia dzieciństwa.  Składniki  Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy(...)kiedy już pozbędziemy się grudek dodajemy żółtka jajek. Następnie zawartość miski wlewamy do podgrzanego mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po nie całej minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady

Miód i pieprz
Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami 291

Teraz nieco o cieście. Wydaje mi się, że godzi nieco wielbicieli ciast suchych, kremowych i owocowych. Jest mega szybkie w wykonaniu, bo wykorzystuje kilka skrótowych dróg (krem z użyciem budyniu w proszku), co dodatkowo pozytywnie do tego ciasta nastawia (teraz odezwała się ta leniwa strona mojej osobowości). Prezentuje się całkiem efektownie, co sugeruje, że spędziło się w kuchni nieco więcej(...)wodą. W drugiej misce mieszamy produkty sypkie. Do nich dodajemy składniki mokre, nie odwrotnie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Składniki na budyniowy krem rumowy: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 0,5 litra mleka - 150 gram cukru pudru - 250 gram masła - 4 łyżki rumu Przygotowanie kremu: Budyń wykonujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, jednak nie dodajemy do niego

Życie zamknięte w smaku
Krokodyle oczy 250

minut. Masa budyniowa W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. Pozostałą część mleka zagotować wraz cukrem. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i gotować aż powstanie gęsty budyń ciągle mieszając. Budyń ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń ciągle ucierając. Polewa Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Ciasto układać następująco

na moim stole...
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 170

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.  Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej(...)czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie,  1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać

Walijskie Pichcenie
Fryderyk 886

łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, Masa ajerkoniakowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, Dodatkowo:  100 g wiórków kokosowych do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam(...)papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa ajerkoniakowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z agrestem i bezą 352

pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 300 g – 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru

Poezja smaku
Budyń czekoladowy 169

Budyń czekoladowy  budyń czekoladowy Składniki  Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy). W tym czasie do miski wsypujemy(...)trzepaczką, a kiedy już pozbędziemy się grudek dodajemy żółtka jajek. Następnie zawartość miski wlewamy do podgrzanego mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady

Miód i pieprz
tort szachownica 244

wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm. składniki na krem: 300 g miękkiego masła 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę ścieramy. Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy(...)puch a następnie dodajemy stopniowo budyń oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy wirka czekoladowe i mieszamy. Na paterze układamy krążki naprzemiennie (duży ciemny, średni jasny, mały ciemny), smarujemy warstwą kremu. Następnie układamy krążki (duży jasny, średni ciemny, mały jasny) ponownie smarujemy warstwą kremu i powtarzamy układanie od początku zaczynając od dużego ciemnego krążka. Pozostałą masa dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Fale Dunaju ze śliwkami 348

jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek Krem: ½ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru pudru 1 kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: 1.  Ciasto : Margarynę ucieram(...)wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2.  Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na upieczone ciasto.  3.  Polewa: Z margaryny, cukru, wody

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gotowany sernik z wiejskiego 201

czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu  / 1 porcja / składniki: 200 g serka wiejskiego*  średnie jajko 30 ml mleka  czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego 1-2 łyżki cukru lub coś innego do posłodzenia  jak zrobić? Serek wiejski zmiksuj (np. blenderem) na gładką masę, dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Tak przygotowaną(...)masę przelej do garnuszka i gotuj na średnim ogniu.  W międzyczasie budyń dokładnie wymieszaj z mlekiem, a następnie wlej do gotującego się serniczka. Gotuj, aż sernik zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dosłódź do smaku. Gotowy przełóż do naczynka. Gotowany sernik z serka wiejskiego można jeść na ciepło lub na zimno.  Szczerze rekomenduję wersję schłodzoną w lodówce.Swój

tost z dżemem
Brzoskwiniotka - kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 1045

Swojego czasu często robiłam szarlotkę z budyniem - ostatnio naszła mnie ochota na takie ciasto, ale jak na złość nie miałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka(...)homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo:   2 budynie śmietankowe/waniliowe   3 szkl mleka   5-6 łyżek cukru   12 brzoskwiń 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto

Kto ugości moich gości?
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 224

mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Wykonanie: W 1/4 szklanki mleka roztrzepujemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka

psgotujemy
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 238

jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę(...)temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem

Tradycyjna kuchnia Kasi