budyń - 12640 przepisów (strona:263/843)

Ciasto marchewkowe w formie marchewki 148

mąki pszennej 250 ml oleju 3 marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu Masa budyniowa : 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 250 g margaryny (u mnie Kasia) 1 łyżeczka kakao Masa lukrowa do obłożenia: 0,5 kostki margaryny PALMY(...)studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową. Krem budyniowy: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy

VioletoweKucharzenie
Ciasto czekoladowe z borówkami 202

oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie(...)wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.          Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa. Zdjąć

Kuchcik gotuje
Ciasto inwalida 237

Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z nutellą. 166

Były muffinki z budyniem, więc tym razem wypróbowałam zrobić z nutellą. Jedne i drugie są równie smaczne. Składniki: Przepis na ciasto znajduje się  tu kliknąć . Ciasta przygotować tak samo, jedynie zwiększyć ilość cukru waniliowego do 15g. dodatkowo czekolada biała i mleczna do polania. Przygotowanie :  Przygotowanie wygląda jak przy muffinkach z budyniem  kliknij tu  z jedną oczywistą(...)różnicą - zamiast budyniu nakładać nutellę. Można zrobić same ciemne i same jasne muffinki jak również dwukolorowe. Tu jest kwestia chęci przygotowującego muffinki. Piec w ok.190-200 stopniach. Małe muffinki piec ok.15-20min., natomiast większe ok.20-25min. Jasną czekoladę roztopić i polać ciemne muffinki. W tym samym naczyniu po białej czekoladzie roztopić mleczną czekoladę i polać resztę muffinek, ciemne również. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto rafaello na krakersach. 191

Składniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych  10dag płatków migdałów + 5dag płatków migdałów, 2 paczki słonych krakersów, Przygotowanie:  Budynie ugotować z cukrem i ostudzić (przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch). Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać ostudzony budyń

W kuchni u Moniki
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 566

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini

W kuchni u Moniki
Kakaowe babeczki z budyniem. 246

tortowej, 2 łyżeczka proszku do pieczenia, 180ml oleju lub 250 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 250g cukru, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 2 i 1/2 łyżeczki kakao. Dodatkowo: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem. 400ml mleka, cukier puder. Przygotowanie: Budyń ugotować na 400ml mleka. Całkowicie ostudzić. Ciasto: Składniki suche wymieszać razem. Składniki mokre roztrzepać widelcem. Składniki suche wymieszać(...)składnikami mokrymi. Mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Na dno foremki nałożyć po trochu ciasta, tak by przykryło spód. Następnie położyć po łyżeczce budyniu i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec 20min. w 180 stopniach C. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym 147

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Dekoracja: 1 opakowanie wafelków WW (Wedel) w białej czekoladzie(...)zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń oraz galaretkę resztę gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego i świeżej mięty. Kiedy sok zaczyna się gotować wyciągamy listki mięty i wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony

Kuchnia w czekoladzie
Rafaello na krakersach 287

pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 3.2% 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g wiórek kokosowych  Sposób przygotowania: 1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy(...)budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych. 2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka malinowo - różana 139

cukier) 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego lubimy bardzo aromat wanilii, można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego)   500 g malin 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy(...)dwie części i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotujemy budyń. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i obtaczamy maliny. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód foremki, na ciasto wylać budyń i rozłożyć obtoczone w cukrze i mące maliny. Na maliny położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy w tem. 180 stopni około 45 minut. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 369

pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Masa chałwowa: 20 dag chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 750 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: ½ szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche(...)mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór mleka z budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę

Wanilia i Kardamon
Kremówka 104

miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia. W misie miksera utrzeć masło(...)jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając. Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny. Składniki na masę śmietankowa

cucinare
Karpatka II 98

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g) 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g) 2 żółtka Sposób przygotowania : Polecam zacząć od przygotowania budyniu. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę(...)gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite

cucinare
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 106

cukiernictwa nie jestem ciasto, które wyszło z pod moich rąk było pyszne. Aż sama się dziwię, że wyszło takie super. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole. Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 300 gram masła 4 żółtka 1/2 szklanki(...)kakao 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru dark muscovado 2 budynie waniliowe 500 ml mleka cukier puder do posypania tuż po upieczeniu Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy

Mango Papaja