budyń - 12640 przepisów (strona:272/843)

Fale Dunaju 330

pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem) 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę: 1 gorzka lub mleczna czekolada (100 g) 150 ml śmietany 30% Dodatkowo: masło do wysmarowania formy(...)zrobić widelcem fale (mieszając jedno ciasto z drugim w różnych odstępach). Na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie lekko je wciskając w ciasto. Piec około 30 minut. Zostawić do ostudzenia. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu dodając jednak mniej mleka, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i utrzeć na krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując

Passions hobbies life
Marlenka 434

gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem(...)następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być. Wykonanie ciasta: Do  garnka włożyć  masło, miód, cukier puder. Gotować  na średnim ogniu , aż rozpuszczą się wszystkie składniki a masa uzyska kolor jasno-żółty. W osobnym naczyniu wymieszać sodę z octem (od razu zacznie się pienić) , natychmiast dodać ją do masy.Zmniejszy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Żona organisty 168

kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 3 łyżeczki kakao 1 łyżka sody Masa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Dodatki: 2 opakowania biszkoptów okrągłych 2 czerwone galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Składniki na ciasto kruche zagniotłam i schłodziłam(...)temp.170'C. Sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie całkiem to zostawiam w piekarniku na jakieś 10 min dodatkowo. Studzę i kroję na pół. Na mleku gotuję budyń, studzę. Ucieram masło z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Połowę masy wykładam na spód ciasta, na tym układam biszkopty namoczone w kawie.Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą wylewam

Ciasteczkowy Potwór
Pani Walewska 154

pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę(...)Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Tort urodzinowy 134

biszkoptowy czekoladowy: 3 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 masło 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam(...)ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką wykrawam otwory w obydwu  ciastach i zamieniam je miejscami. Na  spodzie ciemnym układam jasne krążki, a na spodzie jasnym-ciemne. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń

Ciasteczkowy Potwór
Bezikowiec, czyli placek z bezami 125

ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka  masła Polewa: 1/2 kostki masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki kakao Dodatki: 1 opakowanie małych bezików Wykonanie: Białka ubijam(...)sobą i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok 40 min. Gotowy biszkopt wyjmuję studzę i kroje na pół. Budynie rozprowadzam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Zestawiam z ognia, przykrywam folią wierzch by nie utworzył się kożuch i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Snickers-niesnickers 111

łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję(...)galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam na pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam szykować masę budyniową. Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową  masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem

Ciasteczkowy Potwór
Rurki z kremem 145

praca przy nawijaniu ciasta na foremkę zaowocowała takim oto rezultatem. Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1 kostka masła 2 pełne łyżki śmietany 18% Masa: 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 kostki białego twarogu 1 kostka masła 3 żółtka Wykonanie: Mąkę i  cukier  mieszam dodaję żółtka, wiórki masła i śmietanę. Zagniatam(...)pasy ciasta.  Układam na blasze posypanej mąką i piekę 20 min w temp 180'C. Gotowe odstawiam, a po przestygnięciu usuwam metalową foremkę. W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią by nie utworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce.  Ser przepuszczam przez maszynkę. Żółtka ucieram na parze z cukrem, aż będą białe, dodaję po łyżce miękkie masło

Ciasteczkowy Potwór
Żądło 174

alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru Polewa: 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek Wykonanie: Mleko podgrzewam, mieszam z drożdżami i łyżką cukru(...)wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią by nie utworzył się na nim kożuch i studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Zimne ciasto wyjmuję z formy

Ciasteczkowy Potwór
Grzybki 151

cukier waniliowy 6 żółtek 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 2 łyżki suchego maku Masa: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 10 gad mielonych orzechów 1 1/2 kostki masła Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki kakao Wykonanie: Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam(...)Gorące i upieczone zdejmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam pół szklanki i rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią  zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami

Ciasteczkowy Potwór
Tort śmietankowy 158

też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka  szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki kakao 2 opakowania cukru waniliowego(...)cytryny Wykonanie.   W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń

Ciasteczkowy Potwór
Orzeszki wg Siostry Anastazji 369

użyłam samej margaryny) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 10 dag mielonych orzechów 5-4 łyżek cukru pudru 3-4 łyżki spirytusu (ze względu na dzieci tę część pominęłam:) 1 kostka masła Wykonanie: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder(...)nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia.  Gorące wyjmuję z foremek i odstawiam by wystygły. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.   Na mleku gotuję budyń z cukrem i cukrem waniliowym, nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch i studzę. Masło ucieram na puch,dodaję zmielone orzechy i zimny budyń. Jeśli dzieci nie będą konsumowały

Ciasteczkowy Potwór
Kilimandżaro 146

jabłek 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu 1 galaretka morelowa Masa budyniowa: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Wykonanie: Upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić i przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać cukry waniliowe i cukier kryształ(...)smażyć jabłka na końcu wsypać galaretkę i chwilę dusić mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto magistra 165

Nutellą, z masą oraz wspaniałymi owocami zatopionymi w galaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel(...)biszkopt czerwony z 4 jaj ( część mąki zastąpić kisielem wiśniowym) biszkopt czekoladowy z 4 jaj Wykonanie: Upiec biszkopty i wystudzić.Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń, wystudzić i dodawać porcjami do utartej  margaryny .Z brzoskwiń odlać sok, dodać wodę, rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić

Ciasteczkowy Potwór
Ogon pawia Siostry Anastazji 123

odstawiamy. Odlewamy szklankę mleka i mieszamy go z oboma rodzajami mąki oraz z roztrzepanymi jajkami. Resztę mleka musimy zagotować z cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż

Ciasteczkowy Potwór