budyń - 12640 przepisów (strona:272/843)

Ciasto czekoladowo-bananowe 160

czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy(...)średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi

Bullio
Ciasto Shrek 150

szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia               Warstwy: 1 butelka soku Pysio lub Kubuś  (zielonego) 3 budynie śmietankowe 6 galaretek zielonych (np. agrestowa lub kiwi) 1/2 litra śmietany 30 % 2 opakowanie Delicji        Przygotowanie(...)takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy  cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt

Taste Therapy
Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 309

blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu 2 i 1/4 szklanki mleka 1 duży budyń (u mnie śmietankowy) 1/2 kg świeżych truskawek Kruszonka: 60g zimnej margaryny 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy(...)całości blaszki. 4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
puszyste ciasto Kubuś 358

temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 części. masa budyniowa: 2 małe soki „Kubuś” 2 budynie śmietankowe 130 g masła wykonanie: Połowę soku wlewamy do garnka i zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie. Do wrzącego soku wlewamy budynie, zagotowujemy, odstawiamy i wkładamy masło mieszamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia masła

Domowy Smak Jedzenia
Czas na deser, czyli malinowo-wiśniowa miseczka na poprawę nastroju 151

ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli mamy mrożone maliny, najpierw należy je rozmrozić. Następnie owoce przecieramy przez sito (można wcześniej zmiksować). Pół litra mleka łączymy z sokiem malinowym i sokiem wiśniowym, zagotowujemy. Budyń można dosłodzić, jeśli Wasz sok nie jest słodki. W resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną. Następnie wlewamy do malinowo-wiśniowego mleka, gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania(...)konsystencji budyniu. Budyń malinowo-wiśniowy podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami, np. owocami. Smacznego

Słodkie okruszki
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 125

soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać ze składników(...)odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze słodką papryką - budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej mleka) - brzoskwinie odsączamy dobrze i kroimy w cienkie plastry Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na trzy części. Każdą

Kuchnia po mojemu
Budyniowe pączki 131

postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia. Składniki: ½ kg mąki krupczatki ½ kg mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ½ l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 kieliszek wódki Zaczyn: 10 dkg drożdży 2 łyżki cukru ¼ szklanki mleka Wykonanie: Budyń z 2 łyżkami(...)mleka. Wystudzić pod przykryciem. Żółtka ubić z cukrem, masło rozpuścić. Przygotować zaczyn: mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Obie mąki przesiać przez sito, dodać budyń, żółtka, masło, wódkę i zaczyn. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło. Z ciasta formować niewielkie kulki

Mama Gotuje
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 645

posypania wierzchu ciasta 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 5 białek Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie : Ciasto kakaowe : Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym(...)przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu ma być złociste a po włożeniu patyczka suche. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować w drugiej połowie wymieszać budynie, mąkę i żółtka + 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zagotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Warstwy ciasta : 1.   Jedna połowa ciasta kakaowego 2.   Większa

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto drożdżowe z jabłkami 97

mąki 100 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju Masa jabłkowa 1 kg jabłek 100 g cukru 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 1 białko Beza 1 białko 1 łyżka cukru Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru(...)masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń. Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.) Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto. Beza Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo

O kuchni z uczuciem
Ciasto kiwi Cię ożywi 215

między czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy na gładką masę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy na plasterki tylko nie za grube. Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)zmieni się w puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego u mnie tylko

Panda i jej świat
Fale Dunaju 324

pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem) 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę: 1 gorzka lub mleczna czekolada (100 g) 150 ml śmietany 30% Dodatkowo: masło do wysmarowania formy(...)zrobić widelcem fale (mieszając jedno ciasto z drugim w różnych odstępach). Na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie lekko je wciskając w ciasto. Piec około 30 minut. Zostawić do ostudzenia. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu dodając jednak mniej mleka, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i utrzeć na krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując

Passions hobbies life
Marlenka 425

gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem(...)następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być. Wykonanie ciasta: Do  garnka włożyć  masło, miód, cukier puder. Gotować  na średnim ogniu , aż rozpuszczą się wszystkie składniki a masa uzyska kolor jasno-żółty. W osobnym naczyniu wymieszać sodę z octem (od razu zacznie się pienić) , natychmiast dodać ją do masy.Zmniejszy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Żona organisty 158

kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 3 łyżeczki kakao 1 łyżka sody Masa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Dodatki: 2 opakowania biszkoptów okrągłych 2 czerwone galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Składniki na ciasto kruche zagniotłam i schłodziłam(...)temp.170'C. Sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie całkiem to zostawiam w piekarniku na jakieś 10 min dodatkowo. Studzę i kroję na pół. Na mleku gotuję budyń, studzę. Ucieram masło z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Połowę masy wykładam na spód ciasta, na tym układam biszkopty namoczone w kawie.Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą wylewam

Ciasteczkowy Potwór
Pani Walewska 146

pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę(...)Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Tort urodzinowy 127

biszkoptowy czekoladowy: 3 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 masło 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam(...)ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką wykrawam otwory w obydwu  ciastach i zamieniam je miejscami. Na  spodzie ciemnym układam jasne krążki, a na spodzie jasnym-ciemne. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń

Ciasteczkowy Potwór