mąki 3 łyżeczki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka ½ szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki ½ łyżki proszku do pieczenia ½ łyżki octu Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ½ litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 kostka masła Masa jagodowa: 60 dag jagód 3 opakowania galaretki fioletowej Masa śmietanowa: ½ lita śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki(...)proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę
Tradycyjna kuchnia Kasiciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem: 1 budyń waniliowy pół litra mleka 1 kostka masła Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Każdy
Salonik smakówowocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ opakowania budyniu śmietankowego 200 ml kremówki 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru truskawki do dekoracji 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem(...)ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną warstwę i pokruszyć na drobno. 4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance mleka i ostudzić, a następnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment
Jadło i czytadłopiekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń(...)żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak Jedzeniagórę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny 250g masła (miękkiego) Wykonanie kremu: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i proszek budyniowy. Wszystko wymieszać, zagotować(...)małym ogniu, cały czas mieszając - by się nie przypaliło. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia. Jeśli zdarzyło by się, że masa nam się przypali należy ją przetrzeć przez sito wybierając z garnka tylko nieprzypaloną część. Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać schłodzony
Mania Wypiekaniajest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 200 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek świeżych 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szkl cukru pudru(...)Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym
Ala piecze i gotujedawna chodził za mną budyń, ale nie jakiś tam zwykły z torebki, ale taki prawdziwy, domowy, najpyszniejszy. A że nie mogę spożywać mleka krowiego, wymyśliłam sobie, ze ugotuję go na mleku sojowym. Wyszedł rewelacyjny, przynajmniej dla mnie, ponieważ już dawno zaprzyjaźniłam się z mlekiem sojowym i polubiłam jego smak. Budyń sojowy z malinową konfiturą Składniki dla 1 łasucha(...)szklanki mleka. Dokładnie roztrzepałam. Resztę mleka zagotowałam w rondelku z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Na wrzątek wlałam roztrzepaną zawartość miseczki i mieszając doprowadziłam do wrzenia. Kiedy budyń zaczął gęstnieć, zdjęłam rondelek z palnika. Po lekkim przestudzeniu nałożyłam do szklaneczki przekładając warstwami konfitury malinowej
Kuchenne zapiski Edytymniejszą ilością cukru. Na biszkopt ważony : 5 jajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni 50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale zamiast cukru dodać 2 łyżki mąki pszennej, odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, wymieszać. Na końcu dodać pokruszoną chałwę, wymieszać
Domowa Cookierenka Agisuchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Masa karpatkowa: Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło(...)utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto, można posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką (zużyłam 120 g posypki). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Zdjęcia prezentują ciasto PRZED SCHŁODZENIEM, dlatego masa jest trochę płynna
Domowa Cookierenka Agistopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min. Masa: Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło(...)utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:) Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem. Ach te góry
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny(...)podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Źródło: Moje Pasje Kraków Masa czekoladowa: Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można
Domowa Cookierenka Agiłyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka na wierzch: 2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwi(...)gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. 5. Co jakiś czas zajrzeć do obu galaretek i pilnować, żeby całkowicie nie stężały. 6. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki soku rozpuścić wszystkie budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia
Domowa Cookierenka Agiszklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa(...)opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. Masa budyniowa: W mleku (lub ostudzonym kompocie) rozpuścić budynie. Truskawki zalać wodą i ugotować kompot, następnie odcedzić truskawki. Do gotującego się kompotu (trzeba odmierzyć 250 ml) wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić
Domowa Cookierenka Agiciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia, następnie przełożyć do miski, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie(...)dokończyć robienie kremu: Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wkład seruszkowy: W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki, które połączone razem będą
Domowa Cookierenka Agijogurt sojowy z kakao, figą i suszoną morwą białą ; herbata choco-chili ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~300g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~stevia/cukier do smaku + łyżeczka cukru waniliowego ~2 łyżki budyniu czekoladowego ~2 płaskie łyżki kakao ~50ml mleka sojowego (lub innego roślinnego) Budyń mieszamy z mlekiem i cukrem/stevią. Jogurt wlewamy do rondelka i ciagle mieszając na małym ogniu doprowadzamy(...)wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wlewamy rozmieszany budyń, ponownie stawiamy na palnik i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy kakao, mieszamy, wyłączamy palnik. Przelewamy jogurt do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreams