budyń - 12640 przepisów (strona:276/843)

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 679

łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną(...)małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. Masa budyniowa : Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 154

zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Przekrój ciasto na pół, ponakłuwaj widelcem i upiecz(...)This is just my simple (and less fattening) but very tasty and quick to make substitute. Ingredients: 1 roll puff pastry XXL 1 big pack of Polish cream custard - budyń (64 g) 2 tbs potato starch 2.5 glass milk 2 tbs butter powdered sugar for decorating Cut the puff pastry into two halves, puncture it with a fork and bake

Qlinarnie i Qlinarnie
127. Ciasto Czarny Las 161

kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok. 2/3 szklanki cukru sok z 1 cytryny Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka(...)ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać

Jadło i czytadło
128. Kubusiowiec 164

szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś  marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2  łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka(...)pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół i zwilżamy przegotowaną wodą. Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku rozpuści budynie z mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą.  Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę

Jadło i czytadło
143. Budyniowiec pod galaretką 95

Mój budyniowiec powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką czyli budyni, galaretki, ciastek i owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie trwało niewiele więcej (nie licząc czasu na stężenie galaretki). Na małą blachę (ok. 20x20 cm): ciastka pepitki masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ok. 6 łyżek cukru 2 szklanki zmiksowanych owoców(...)truskawki, maliny, poziomki 2 płaski łyżki żelatyny 2 galaretki + dowolne owoce na wierzch Ciastka układamy na dnie blachy. W 3/4 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy ze zmiksowanymi owocami i cukrem (ilość cukru ostatecznie zależy od słodkości użytych owoców). Gdy masa się zagotuje dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i mieszamy do ponownego zagotowania masy. Następnie garnek zdejmujemy

Jadło i czytadło
Antałki 156

chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru  cukier(...)Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach.   Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal

Jadło i czytadło
"Panna cotta" truskawkowa 162

Biszkopt kakaowy: 4 jajka  1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka  1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać i wylać na średniej wielkości blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych

Jadło i czytadło
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 211

szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi  2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe  3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki(...)folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką biszkoptu. Odstawić

Jadło i czytadło
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 196

łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody 16 g cukru waniliowego Masa orzechowa na jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis  tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto(...)placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy. W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem, drugi biszkopt, masę kajmakową i ostatni biszkopt z orzechami. Ważne! Masa kajmakowa

VioletoweKucharzenie
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 153

soli Odrobina sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 50 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 250 g margaryny (u mnie Kasia) 1 łyżeczka kakao Muffinki: W jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki- mąkę(...)ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy

VioletoweKucharzenie
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 170

prostu przyzwyczajenia, które można zmienić :) Oto jedno z moich niedzielnych śniadań. Tak, jestem łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi(...)tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto biszkoptowe z kremem 376

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa lub inna 400 ml mleka 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 - 3 łyżki gorącej wody polewa: 2 łyżki(...)dzień ciasto jest delikatnie wilgotne. krem wykonanie: Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.  Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę

Kuchcik gotuje
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 503

żółtka łączymy  z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania galaretki i mieszamy.  Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy

Symfonia smakowa
Karpatka 250

dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu ale zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. Karpatka jest wyjątkowym ciastem, dlatego, że za każdym razem wygląda inaczej.  Zapraszam;) Składniki ciasto(...)ziemniaczaną oraz cukier. Mieszanka ma być gładka. Gdy mleko będzie się gotowało wlać do niego rozpuszczone mąki. Całość dokładnie mieszać do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyń ucieramy z miękkim masłem i przekładamy nim blaty z ciasta parzonego. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ptysie gniazdka z masą budyniową 136

zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli Krem: 0,7 l mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące(...)temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste. Uwaga, piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia  nie otwierać, bo ptysie opadną.  Z budyniu i mleka zagotować gęsty krem, ostudzić.  W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.  Upieczone

Gosia gotuje