budyń - 12640 przepisów (strona:268/843)

Proste ciasto "Dziadek" 239

suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. Masa karpatkowa: Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło(...)utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto, można posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką (zużyłam 120 g posypki). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.  Zdjęcia prezentują ciasto PRZED SCHŁODZENIEM, dlatego masa jest trochę płynna

Domowa Cookierenka Agi
Karpatka no. 1 181

stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min. Masa: Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło(...)utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:) Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem.   Ach te góry

Domowa Cookierenka Agi
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 175

Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny(...)podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Źródło: Moje Pasje Kraków Masa czekoladowa: Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto Shrek 186

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka na wierzch: 2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwi(...)gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. 5. Co jakiś czas zajrzeć do obu galaretek i pilnować, żeby całkowicie nie stężały. 6. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki soku rozpuścić wszystkie budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 239

szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa(...)opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. Masa budyniowa: W mleku (lub ostudzonym kompocie) rozpuścić budynie. Truskawki zalać wodą i ugotować kompot, następnie odcedzić truskawki. Do gotującego się kompotu (trzeba odmierzyć 250 ml) wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2427

ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia, następnie przełożyć do miski, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie(...)dokończyć robienie kremu: Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wkład seruszkowy: W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników.  Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki, które połączone razem będą

Domowa Cookierenka Agi
.760. w wegańskiej wersji 109

jogurt sojowy z kakao, figą i suszoną morwą białą ; herbata choco-chili ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~300g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~stevia/cukier do smaku + łyżeczka cukru waniliowego ~2 łyżki budyniu czekoladowego ~2 płaskie łyżki kakao ~50ml mleka sojowego (lub innego roślinnego) Budyń mieszamy z mlekiem i cukrem/stevią. Jogurt wlewamy do rondelka i ciagle mieszając na małym ogniu doprowadzamy(...)wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wlewamy rozmieszany budyń, ponownie stawiamy na palnik i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy kakao, mieszamy, wyłączamy palnik. Przelewamy jogurt do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
.859. marmurek (+ANKIETA) 149

gotowany sernik waniliowo- karobowy z masłem orzechowym z syropem klonowym i pecanami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~40ml mleka (u mnie migdałowe) + 2 łyżki budyniu waniliowego ~łyżka karobu BIO ~cukier/stevia do smaku Ser mieszamy z jajkiem, przekładamy do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając. Mieszamy budyń z mlekiem. Gdy ser będzie już się gotował wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy

breakfast of dreams
Ciasto "Fale Dunaju" 122

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia maliny (lub inne owoce, np. z kompotu) Krem: budyń waniliowy kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem(...)warstwę ciasta. Na górze dość gęsto układamy owoce. Jak nie mamy świeżych to równie dobrze mogą być owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając

Marder&Marder Manufacture
Torcik makowy z bezami 146

Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób(...)nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp do 180*c i pieczemy około 40 minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. 4. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy

Wanilia i Kardamon
Piegusek z delicjami 162

czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny  PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji(...)Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń.  Wystudzić.  Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze

Wanilia i Kardamon
Miodownik z orzechami 768

pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 3 łyżki miodu prawdziwego Krem śmietankowy: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny Palma Bielmar 1 żółtko Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną(...)przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem. Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Różowy kajmakowiec z cappuccino 145

bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 1 żółtko DODATKOWO: 1 puszka kajmaku 150 g solonych krakersów 150 g herbatników maślanych 100 g czekolady mlecznej PIANKA CAPPUCCINO(...)c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić.  Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem. PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec

Wanilia i Kardamon
Wykwintna tarta jabłkowa 147

Wykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich Pań samych słodyczy w życiu :)  I zapraszam na kawałeczek tej winnej tarty. Składniki: Tortownica o wym 26 cm Ciasto: 25 dag mąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mielonych orzechów(...)laskowych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz

Wanilia i Kardamon
Ciasto z nutellą i truskawkami 150

Smak wiosny :) Składniki: 3 jajka (temperatura pokojowa) 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem(...)masy biszkoptowej. Na końcu dolewamy łyżeczkę oleju. Przelewamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wstawiamy na ok 35 minut lub do suchego patyczka do nagrzanego (170stopni) piekarnika. Budyń gotujemy według zaleceń na etykiecie. Studzimy. Zimną margarynę miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu, ostrożnie mieszając tak, aby masa się nie zważyła. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce nutelli

ChilliJemy