gotowany sernik waniliowo- karobowy z masłem orzechowym z syropem klonowym i pecanami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~40ml mleka (u mnie migdałowe) + 2 łyżki budyniu waniliowego ~łyżka karobu BIO ~cukier/stevia do smaku Ser mieszamy z jajkiem, przekładamy do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając. Mieszamy budyń z mlekiem. Gdy ser będzie już się gotował wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy
breakfast of dreamsszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia maliny (lub inne owoce, np. z kompotu) Krem: budyń waniliowy kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem(...)warstwę ciasta. Na górze dość gęsto układamy owoce. Jak nie mamy świeżych to równie dobrze mogą być owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając
Marder&Marder ManufactureSkładniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób(...)nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp do 180*c i pieczemy około 40 minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. 4. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy
Wanilia i Kardamonczubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji(...)Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze
Wanilia i Kardamonpieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 3 łyżki miodu prawdziwego Krem śmietankowy: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny Palma Bielmar 1 żółtko Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną(...)przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem. Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonbita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 1 żółtko DODATKOWO: 1 puszka kajmaku 150 g solonych krakersów 150 g herbatników maślanych 100 g czekolady mlecznej PIANKA CAPPUCCINO(...)c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem. PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec
Wanilia i KardamonWykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich Pań samych słodyczy w życiu :) I zapraszam na kawałeczek tej winnej tarty. Składniki: Tortownica o wym 26 cm Ciasto: 25 dag mąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mielonych orzechów(...)laskowych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz
Wanilia i KardamonSmak wiosny :) Składniki: 3 jajka (temperatura pokojowa) 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem(...)masy biszkoptowej. Na końcu dolewamy łyżeczkę oleju. Przelewamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wstawiamy na ok 35 minut lub do suchego patyczka do nagrzanego (170stopni) piekarnika. Budyń gotujemy według zaleceń na etykiecie. Studzimy. Zimną margarynę miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu, ostrożnie mieszając tak, aby masa się nie zważyła. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce nutelli
ChilliJemyfajny, smaczny podwieczorek, kolację, czy śniadanie. Posmakuje przede wszystkim dziecku, które często wybrzydza. Zaspokoi Twój głód, dzięki temu, że jest sycąca. Spróbujcie :) Składniki: ok 150g ryżu 5 jabłek budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku cukier waniliowy pół litra mleka odrobina masła Przygotowanie: Ryż gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Budyń gotujemy wg przepisu(...)odstawiamy na bok. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy do niego warstwa po warstwie ryż, budyń oraz jabłka i powtarzamy czynność. Delikatnie wygładzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut. Najlepiej smakuje na gorąco :) Smacznego
ChilliJemygramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką(...)łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Sos przygotowujemy tak, jak napisano w instrukcji na opakowaniu od budyniu, z tym, że dzielimy porcję na pół. Z doświadczenia wiem, że całe opakowanie to jednak za dużo. Tak więc połowę zawartości torebki budyniu rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dosypujemy łyżeczkę
Kuchenna KontrrewolucyaPieczemy w 160 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdyby środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 140 g cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń(...)oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około 10 minut. Budyń wymieszać w 1/4 szklanki wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić
My simple kitchendużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń
My simple kitchenwięcej trzeba dodawać?;) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek cukru kostka masła lub margaryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać(...)wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować z podanej ilości mleka i cukru. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na miękko i stopniowo dodawać zimny budyń. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu
My simple kitchenjajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g herbatników puszka kajmaku (polecam firmy Gostyń) polewa czekoladowa* wiórki kokosowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy, zdejmujemy papier i przekładamy do czystej blaszki. Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku budyniowego, 700 ml mleka oraz 4 łyżek cukru. Odstawiamy w zimne miejsce aby się schłodził. Masło wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie miksujemy
My simple kitchen