więc jako świetny dodatek do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 200 g orzechów mielonych 250 g masła szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki masa: 1l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: 5 dużych brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło miksujemy razem z cukrem(...)się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcję na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem aż się połączy .Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż wszystko się połączy. Gotowa masę wykładamy na ciasto. Brzoskwinie obieramy
ciastkarnia na kruchym spodziewydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 mąki pszennej 3/4 szkl. cukru Krem kawowy: 2/3 litra mleka 1 budyń wanilinowy 5 łyżek cukru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przygotowania(...)mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową
Kolorowy Przepisownikwłoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu. BUDYŃ 3/4 litra mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia mąki) 1 kostka margaryny, bądź masła 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3 kopiaste łyżki(...)mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową
Kuchenne aromatyszczypta kwasku cytrynowego 1. Z mleka odlać 2/ 3 szklanki, dodać do niego mąki, cukier oraz kwasek cytrynowy, wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. 2. Przygotować budyń: do gotującego się mleka wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem, mieszać do czasu zgęstnięcia. Gotowy budyń zostawić do przestygnięcia. 3. Masło utrzeć, następnie cały czas ucierając dodawać(...)łyżce zimnego budyniu. 4. Na jedno upieczone ciasto wykładamy gotowy krem, przykrywamy drugim ciastem. Całość można posypać cukrem pudrem
Kuchenne aromatyKubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia), 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo(...)25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej części soczku wsypujemy budynie i cukier. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto
Aga w kuchnidrewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy
Domowy Smak Jedzeniadziesiątkę! Kasza jaglana, banan, czekolada, daktyle - czy to połączenie nie brzmi pysznie? Samo zdrowie! Nie trzymałam się konkretnych ilości, przepis dostosowałam do siebie. Całość podałam z malinami i jeżynami. Budyń jest pyszny i z pewnością częściej będzie gościł u nas w domu. Składniki: (4 porcje) 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 10 sztuk daktyli, 3/4 szklanki mleka(...)posiekaną czekoladę i wlać mleko, miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawać w miseczkach z dodatkiem owoców - u mnie maliny, jeżyny i posiekane pistacje. Smacznego :) Uwagi : Z taką ilością daktyli budyń jest słodki, jeżeli chcemy mniej słodki, dajmy mniej daktyli. Jeżeli wolimy gęstszy budyń, dajmy mniej mleka, bądź więcej wtedy będzie rzadszy
Plate of Joyporcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy. Budyń: Do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka i cukier. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy cukier waniliowy, ekstrakt i mieszamy. Dolewamy(...)mieszaninę z mąką i szybko rozprowadzamy za pomocą trzepaczki (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy. Krem: Ciepłe masło utrzeć mikserem na puszystą masę i stopniowo połączyć z budyniem. Teraz, gdy mamy już wszystko przekładamy blaty kremem a wierzch karpatki dekorujemy cukrem pudrem. Ciacho wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytżółtkami, cukrem, obiema mąkami i dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Do gotującego się pozostałego mleka wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość dokładnie i energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę
paapilotkaałyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g); 1 szklanka białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g); 1/2 szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo: 500 g rabarbaru (waga przed obraniem); 1/4 szklanki cukru pudru; Papier do pieczenia + olej(...)soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, stale miksując, dodać cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru. Cały czas miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć
Gospodyni Miejskapół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało(...)stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka w garnku dodać cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mąki i budyniu, musimy mieszać dokładnie by nie było grudek. Jak masa będzie bardzo gęsta zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy całkowicie
Panda i jej światSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej(...)masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody
Bullioczekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy(...)średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi
Bullioszklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwy: 1 butelka soku Pysio lub Kubuś (zielonego) 3 budynie śmietankowe 6 galaretek zielonych (np. agrestowa lub kiwi) 1/2 litra śmietany 30 % 2 opakowanie Delicji Przygotowanie(...)takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku. Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń. Zagotowujemy cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt
Taste Therapyblaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu 2 i 1/4 szklanki mleka 1 duży budyń (u mnie śmietankowy) 1/2 kg świeżych truskawek Kruszonka: 60g zimnej margaryny 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy(...)całości blaszki. 4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut
Szefowa kuchni