budyń - 12640 przepisów (strona:271/843)

Karpatka 131

porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy. Budyń: Do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka i cukier. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy cukier waniliowy, ekstrakt i mieszamy. Dolewamy(...)mieszaninę z mąką i szybko rozprowadzamy za pomocą trzepaczki (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy. Krem: Ciepłe masło utrzeć mikserem na puszystą masę i stopniowo połączyć z budyniem. Teraz, gdy mamy już wszystko przekładamy blaty kremem a wierzch karpatki dekorujemy cukrem pudrem. Ciacho wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
A'la Malakoff truskawkowy 190

żółtkami, cukrem, obiema mąkami i dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Do gotującego się pozostałego mleka wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość dokładnie i energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę

paapilotkaa
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 426

łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g); 1 szklanka białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g); 1/2 szklanki oleju; Szczypta soli. Dodatkowo: 500 g rabarbaru (waga przed obraniem); 1/4 szklanki cukru pudru; Papier do pieczenia + olej(...)soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, stale miksując, dodać cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru. Cały czas miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać  powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć

Gospodyni Miejska
Ciasto czekoladowe z truskawkami 157

pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody  Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało(...)stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka w garnku dodać cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mąki i budyniu, musimy mieszać dokładnie by nie było grudek. Jak masa będzie bardzo gęsta zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy całkowicie

Panda i jej świat
Sernik czekoladowo-kajmakowy 150

Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej(...)masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody

Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 176

czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy(...)średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi

Bullio
Ciasto Shrek 156

szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia               Warstwy: 1 butelka soku Pysio lub Kubuś  (zielonego) 3 budynie śmietankowe 6 galaretek zielonych (np. agrestowa lub kiwi) 1/2 litra śmietany 30 % 2 opakowanie Delicji        Przygotowanie(...)takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy  cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt

Taste Therapy
Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 316

blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki do budyniu 2 i 1/4 szklanki mleka 1 duży budyń (u mnie śmietankowy) 1/2 kg świeżych truskawek Kruszonka: 60g zimnej margaryny 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy(...)całości blaszki. 4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy truskawki. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
puszyste ciasto Kubuś 363

temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 części. masa budyniowa: 2 małe soki „Kubuś” 2 budynie śmietankowe 130 g masła wykonanie: Połowę soku wlewamy do garnka i zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie. Do wrzącego soku wlewamy budynie, zagotowujemy, odstawiamy i wkładamy masło mieszamy, do momentu całkowitego rozpuszczenia masła

Domowy Smak Jedzenia
Czas na deser, czyli malinowo-wiśniowa miseczka na poprawę nastroju 169

ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli mamy mrożone maliny, najpierw należy je rozmrozić. Następnie owoce przecieramy przez sito (można wcześniej zmiksować). Pół litra mleka łączymy z sokiem malinowym i sokiem wiśniowym, zagotowujemy. Budyń można dosłodzić, jeśli Wasz sok nie jest słodki. W resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną. Następnie wlewamy do malinowo-wiśniowego mleka, gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania(...)konsystencji budyniu. Budyń malinowo-wiśniowy podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami, np. owocami. Smacznego

Słodkie okruszki
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 132

soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa 20 dag wędliny (szynka, polędwica, ulubiona kiełbasa) 30-40 dag sera żółtego 1 budyń waniliowy 2-3 brzoskwinie z zalewy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać ze składników(...)odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze słodką papryką - budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej mleka) - brzoskwinie odsączamy dobrze i kroimy w cienkie plastry Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na trzy części. Każdą

Kuchnia po mojemu
Budyniowe pączki 143

postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia. Składniki: ½ kg mąki krupczatki ½ kg mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ½ l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 kieliszek wódki Zaczyn: 10 dkg drożdży 2 łyżki cukru ¼ szklanki mleka Wykonanie: Budyń z 2 łyżkami(...)mleka. Wystudzić pod przykryciem. Żółtka ubić z cukrem, masło rozpuścić. Przygotować zaczyn: mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Obie mąki przesiać przez sito, dodać budyń, żółtka, masło, wódkę i zaczyn. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło. Z ciasta formować niewielkie kulki

Mama Gotuje
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 653

posypania wierzchu ciasta 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 5 białek Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie : Ciasto kakaowe : Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym(...)przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu ma być złociste a po włożeniu patyczka suche. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować w drugiej połowie wymieszać budynie, mąkę i żółtka + 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zagotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Warstwy ciasta : 1.   Jedna połowa ciasta kakaowego 2.   Większa

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto drożdżowe z jabłkami 106

mąki 100 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju Masa jabłkowa 1 kg jabłek 100 g cukru 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 1 białko Beza 1 białko 1 łyżka cukru Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru(...)masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń. Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.) Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto. Beza Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo

O kuchni z uczuciem
Ciasto kiwi Cię ożywi 222

między czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy na gładką masę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy na plasterki tylko nie za grube. Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)zmieni się w puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego u mnie tylko

Panda i jej świat