budyń - 12640 przepisów (strona:266/843)

The Sweet Cupcakes 124

Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 4 krople olejku waniliowego budyń waniliowy 3 łyżeczki cukru ok. 100 g masła 8 g cukru wanilinowego 2 łyżeczki soku z cytryny  Wykonanie: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy  na gładką masę i dodajemy stopniowe zimny budyń. Następnie dodajemy resztę składników

The Sweet Damsel
Ciasto kokosowo-ananasowe czyli pinacolada 167

słodkie, delikatne, idealnie zrównoważone.  Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa ananasowa: puszka ananasa opakowanie budyniu śmietankowego łyżka cukru 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej kostka masła beza kokosowa: 4 białka 200 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)pokroić w drobną kostkę. Soku nie wylewać.  Soku powinna być szklanka, jeśli jest mniej dolewamy wody. Połowę soku wlewamy do rondelka i gotujemy. Drugą połowę soku rozrabiamy z budyniem, łyżką cukru, łyżeczką mąki oraz żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Budyń po wystudzeniu miksujemy z masłem na jednolitą masę. Na końcu dodajemy pokrojony

na moim stole...
CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ 133

przelać do formy o wymiarach 22x37 cm i piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na około 20 minut. Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe 2 galaretki truskawkowe 250 g margaryny litr wody mineralnej łyżka cukru  250-300 g jagód lub borówek amerykańskich Pół litra wody zagotować w garnku z łyżką cukru(...)pozostałej ilości wymieszać budynie, aby nie było grudek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać jagody, całość wymieszać. Gorącą masę wylać na przekrojony na pół biszkopt, przykryć drugą częścią. Składniki

Banana Smiles
BISZKOPT ŚMIETANKOWY 92

Składniki: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe Przygotowanie: Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tarta. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Do jajek(...)Rada:  aby biszkopt był wysoki jest to bardzo ważne, by w momencie dodawania sypkich produktów wymieszać różdżką lub drewniana łyżka a nie ucierać robotem można dodać inny smak budyni zależy to on naszej potrzeby i gustu

Ciastka - domowe słodkości
TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 162

Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Masa waniliowa: 2 budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto:  1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było(...)stopni C. Po tym czasie usunąć papier wraz z kamyczkami i dopiec ciasto jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej.  Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę  i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć

Ciastka - domowe słodkości
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 141

przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej następnego dnia) na trzy blaty. składniki na krem czekoladowo kawowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego 500 ml mleka 125 g cukru 20 g kawy naturalnej, zmielonej 250 ml wody, gorącej 200 g miękkiego masła wykonanie: Kawę parzymy w gorącej wodzie aby powstał napar. Następnie odcedzamy i mieszamy(...)proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi migdałami. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach „leżakowania

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Czarna róża. 118

rolady wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i pieczemy 30-35 minut na złoto. Chłodzimy. MASA BUDYNIOWA: 1 litr mleka 1 laska wanilii (można pominąć) 3 budynie waniliowe w proszku (takie na 0,5l mleka) 220 g cukru 250 g masła      Wanilię przekrawamy na pół, wyjmujemy ziarenka i umieszczamy razem z "łupinką" w garnku(...)dolewamy 750 ml mleka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałej części mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się zagotuje wyjmujemy laski wanilii, wsypujemy cukier, mieszamy aż się rozpuści, a następnie wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy ciągle mieszając przez 1-2 minuty, następnie zdejmujemy z ognia dodajemy masło i mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy. PRZEŁOŻENIE: Blaszkę

Rozpustne gotowanie
Babka tulipan. 104

babkę tulipan: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 jasny budyń (u mnie cytrynowy) 1 czerwony kisiel 2 łyżki kakao 2-3 łyżki suchego maku tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania      Piekarnik nagrzewamy(...)cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem

Rozpustne gotowanie
Rabarbarowa euforia. 161

nieco większą (ewentualnie na tortownicę o średnicy co najmniej 28 cm) RABARBAR: 1 kg umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru niepełna szklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)niedobór wodą. 300 ml soku zagotowujemy, w reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego soku. Zagotowujemy, trzymamy jeszcze na ogniu 15-20 sekund, cały czas mieszając. Studzimy. Gd budyń ostygnie dodajemy do niego rabarbar, mieszamy i przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. W misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie kolejno wlewamy mleko, olej, ekstrakt wanilii, gorącą

Rozpustne gotowanie
parowar-budyń z piersi i ryżu... 136

żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką, do naczynia włożyć masę i wygładzić wierzch przykryć pokrywką i włożyć do parowara, wlać do niego odpowiednią ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto porzeczkowe toffi 178

myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku   Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki(...)dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę o wymiarach około 25x25 cm. Piec 20 minut w 170 stopniach.   Dwie paczki budyniu ugotować w 2 szklankach mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący budyń zmiksować z dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony wodą biszkopt i wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć

Jadło i czytadło
Babka budyniowa 105

Pyszna babka budyniowa mięciutka i bardzo wilgotna. Na pewno każdemu zasmakuje. Jest łatwa w wykonaniu i robi się ją bardzo szybko. Naprawdę polecam. Składnik: 1 budyń waniliowy bez cukru 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 kostki masła (margaryna)  1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę razem(...)budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysty krem, na koniec dodać miękkie masło i chwilę zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto biszkoptowe z galaretką 343

ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt(...)wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche z czarną porzeczką i budyniem 137

spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji waniliowej 2,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem(...)esencją. W pozostałej ilości mleka rozpuścić mąkę. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić. Owoce: 400 g czarnej porzeczki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń

kulinarnyswiatdomi
Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową 175

galaretką.   SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka   2/3 szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu(...)mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. Wystudzić. 4. Sok z czereśni odlać. Dodać do niego tyle wody żeby wyszło ok 2 szkl płynu. Rozpuścić w nim budynie, wlać do garnka, dodać czereśnie i mieszając zagotować. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, wylać czereśnie z budyniem. Odstawić do wystudzenia. 5. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 50 ml wrzątku - nie może

Kto ugości moich gości?