budyń - 12640 przepisów (strona:260/843)

Jaglany budyń waniliowy 194

głowie to się ma w nogach" I tak godzinę maszerowałam przez Poznań bo zapomniałam portfela :p jedno drobne spostrzeżenie, mało osób chodzi pieszo :p ale cóż, teraz jem budyń jaglany z domowymi powidłami śliwkowymi bez cukru i jestem w niebie :D Składniki (porcja)/około 280 kcal/: 40 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej łyżka  syropu z agawy szklanka(...)się nie przypaliło) dodajemy zmieloną kaszę, wanilię i syrop z agawy cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje (to może potrwać nawet ponad 15 minut) gotowy budyń przekładamy do naczynia a na wierzch wykładamy powidła budyń można jeść na ciepło lub na zimno, wtedy będzie gęstszy SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 173

Ciasto: 50 g cukru  40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak(...)wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec:  około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać rozpuszczoną w gorącej kąpieli czekoladę, dokładnie

KreatywnePiny
Deser "Kubuś" 315

dodatkowo ma pozytywny żółty kolorek. Przygotowany na bazie przepisu z bloga Takie tam pichcenie . Składniki na 2-4 porcje. Składniki: 300 ml soku Kubuś z pomarańczą 3/4 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka masła 200 ml zimnego mleka śnieżka do ubijania bitej śmietany (opakowanie 60g) galaretka pomarańczowa małe opakowanie herbatników borówki do dekoracji   Połowę soku umieszczamy w garnku(...)dodajemy do niej masło. Doprowadzamy do wrzenia. Drugą połowę mieszamy w szklance z budyniem i dodajemy do gotującego się soku w garnku. Mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na dnie szklanek układamy, połamane na mniejsze części herbatniki. Zalewamy "kubusiowym" budyniem. Odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Studzimy. Mleko ubijamy ze śnieżką, a następnie dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę

Czerwona Porzeczka
Janczewski zmierzch 6842

ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa śmietankowa kubek śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 saszetki kawy cappuccino 2 łyżki kakao(...)wmieszamy rózgą, wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 30 min. w temp. 180 st. C Z ostudzonego biszkoptu skrawamy wierzchnią warstwę, cienki płat, odłożyć na bok. Masa I: Budyń czekoladowy rozrabiamy w zimnej wodzie, dosypujemy kawę rozpuszczalną i kakao rozpuszczalne, mieszamy, wlewamy na gotującą się wodę, mieszamy powstały czekoladowo - kawowy budyń, gorący wylewamy na przekrojony biszkopt, przykryć cienkim płatem

kgwjanczewo
Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia 1541

przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki:  350g herbatników,  4 szklanki mleka,  120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook) ,  200g masła,  szklanka cukru,  4 banany,  150g galaretki pomarańczowej (użyłam master Cook) . Wykonanie Na dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek.  3 szklanki(...)mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.  W między czasie rozpuścić galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić.  Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.  1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana

Z miłości do słodkości
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 472

łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 450ml mleka 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g(...)piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 8. Budyń z żółtkami rozmieszać w pół szklanki mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. 9. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z żółtkami

Mała Cukierenka
ciasto piegusek majowy 986

Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy ocet, mieszamy. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy

Domowy Smak Jedzenia
3 Bit na biszkopcie 629

opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu  1czekolada mleczna  3 łyżki  Ziarenek Migdałowy Przylądek -   http://sklep.ziarenkowo.com/index.php     Masa budyniowa  600 ml mleka 3 budynie waniliowe  Winiary 3 żółtka  1 łyżka mąki  1/2 kostki miękkiej margaryny Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , dodać olej i mąkę(...)składniki delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .   Masa budyniowa : Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić , budynie , żółtka i mąkę , wlać do gotującego mleka , gotować aż   zgęstnieje . Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Masa śmietanowa : Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać śmietanę

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 358

opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo(...)garnki. Do każdego wlewamy  3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy

Aga w kuchni
Sernik z rosą 194

pieczenia całe jajko 3 łyżki oleju'3 łyżki śmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik na pieczenie również od spodu. Ser zmielić. W szklance mleka rozpuścić budyń. Ser zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać olej i szklankę mleka. Zmiksować. Wlać do masy rozpuszczony w mleku budyń i ewentualnie bakalie. Wymieszać. Masę wylać (jest bardzo rzadka) na upieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryż z jabłkami i budyniem. 463

może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno  nasz wspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych(...)cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe  2 banany garść żurawiny 2-3  łyżki masła klarowanego kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy warstwą budyniu,  część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną,  następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka

Kuchnia Beaty
Ciasto brzoskwiniowo-orzechowe 248

więc jako świetny dodatek do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 200 g orzechów mielonych 250 g masła szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki masa: 1l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: 5 dużych brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło miksujemy razem z cukrem(...)się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcję na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem aż się połączy .Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż wszystko się połączy. Gotowa masę wykładamy na ciasto. Brzoskwinie obieramy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mini torcik kawowy 152

wydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 mąki pszennej 3/4 szkl. cukru Krem kawowy: 2/3 litra mleka 1 budyń wanilinowy 5 łyżek cukru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przygotowania(...)mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową

Kolorowy Przepisownik
Snickers 212

włoskich lub laskowych 12 dag margaryny 0,5 szkl. cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu. BUDYŃ 3/4 litra mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia mąki) 1 kostka margaryny, bądź masła 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3 kopiaste łyżki(...)mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową

Kuchenne aromaty
Karpatka 155

szczypta kwasku cytrynowego 1. Z mleka odlać 2/ 3 szklanki, dodać do niego mąki, cukier oraz kwasek cytrynowy, wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku.  2. Przygotować budyń: do gotującego się mleka wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem, mieszać do czasu zgęstnięcia. Gotowy budyń zostawić do przestygnięcia.  3. Masło utrzeć, następnie cały czas ucierając dodawać(...)łyżce zimnego budyniu. 4. Na jedno upieczone ciasto wykładamy gotowy krem, przykrywamy drugim ciastem. Całość można posypać cukrem pudrem

Kuchenne aromaty