budyń - 12640 przepisów (strona:253/843)

Tort z musem czekoladowym i wiśniami 172

konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka(...)tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem

Pyry na Gaz
Ciasto Kopiko 10373

szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Poncz: 100 ml mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 300g masła, 3 łyżki mocnej kawy parzonej, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo : 25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE(...)stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną. 2. Masa : Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowiec, czyli ciasto orzechowo-budyniowe 405

cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Masa maślana: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Przygotowanie: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Odlać trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić. Masło(...)utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami

Fabryka pomysłów
cygańska droga 184

gotowej masy makowej) 1 szkl cukru 3/4 kotki margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 8 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli krem: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 3 żółtka ponadto: 2 galaretki: zielona i czerwona kilka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa (zrobiłam taką z żelatyną, ale akurat w tym przypadku się(...)cienkie blaty. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać proszek budyniowy i 1/2 szkl mleka, wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, na wrzące wlać krem żółtkowy, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimny budyń. Pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce, wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na wierzchu układać naprzemiennie biszkopty i paski zielonej

6niebo
Cycki murzynki 363

obiadach rodzinnych :) Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 250 g. masła czekolada mleczna paczka okrągłych biszkoptów espresso (do namoczenia biszkoptów) posypka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec ciasto - białka(...)26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka z cukrem i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 858

zagotować z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii i skórką z wanilii. W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki. Z gotującego się mleka wyjąć skórki wanilii i dodać rozmieszane mąki, zagotować budyń. Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 60 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia(...)mieć temperaturę pokojową, jak masło). 5. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 6. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. 7. Spód ostrożnie wyjąć z blaszki, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier, włożyć go z powrotem do blaszki (ja wkładam

Mała Cukierenka
Miodowa krówka. 199

tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy : 500 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki zwykłej 120 g margaryny  1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru  2 żółtka 1 łyżka Cytrynek w rumie od firmy Eterno 1 puszka masy krówkowej(...)stopni, piec na złoty kolor około ( w moim piekarniku piekły się 18 minut, a Wy musicie swój wyczuć ) . Do garnka wlać połowę mleka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier, mąkę,cukier waniliowy i żółtka. Do gotującego mleka wlać mieszankę, gotować aż zgęstnieje. Budyń przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie  lubicie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Kubuś 161

wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa Kubusiowa: 1 l soku przecierowego Kubuś 3 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła Z soku przecierowego i proszku budyniowego ugotować budyń - 3/4 litra soku przelać do garnka z grubym dnem i zagotować. Proszek budyniowy wymieszać z pozostałym(...)sokiem, wlać na wrzątek i ponownie doprowadzić do wrzenia, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masa śmietankowo - serowa: 350 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 500 g homogenizowanego serka waniliowego 1 zagęstnik do śmietany Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i zagęstnik do śmietany, zmiksować, aż masa zgęstnieje, schłodzić. Wykonanie - na wystudzony biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Cappuccino 354

delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Masa  5 żółtek 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g masła 30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym Mleko, cukier, mąkę i żółtka wymieszać razem, a nastepnie zagotować , stale(...)mieszając aż powstanie gesty budyń. Zdjąć z palnika i wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając po łyżce budyniu stale miksować. Na koniec dodać kawę i zmiksować. Masę podzielić na dwie części Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować. Składanie ciasta ciasto biszkoptowe 1/2 masy ciasto kokosowe

O kuchni z uczuciem
Lodowiec 152

masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru (nie co mniej) 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 150g okrągłych biszkoptów 1 galaretka owoce   Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać(...)gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić. Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce. Całość zalać resztą galaretki. Schłodzić

Di gotuje
Sernik gotowany na herbatnikach 141

kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego herbatniki (typu Petitki) 0,5 tabliczki mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku z grubym dnem rozpuścić masło(...)Wsypać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmielony ser, wbić jajka i energicznie mieszając ciągle gotować. Budynie rozmieszać w mleku. Dodać do masy serowej i ciągle mieszać. Masa ma zgęstnieć, ale nie za mocno - ma przypominać rzadki budyń (jeśli za długo pogotujemy to masło nam się oddzieli od masy). Blachę ( u mnie 26x21 cm) wyłożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 409

Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów  - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw musimy ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, jednakże używając mniej mleka(...)ilość można zmniejszyć - dla mnie z taką ilością cukru ciacho wyszło za słodkie, a dla bliskich było idealne, więc to kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej

Kulinarne zapędy Kokosa
SHREK 153

oprzeć :) SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm ) Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Zielona masa budyniowa 0,9 litra soku typu Kubuś 3 budynie waniliowe 2 opakowania Delicji Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% zielona galaretka Na wierzch: 2 galaretki zielone WYKONANIE: BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę(...)formie upuścić z wysokości około 50 cm  pozostawić do wystudzenia. Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje. Masa Śmietanowa: . Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując

RAROSSA
Fale Dunaju- ciasto 137

Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Masa 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 250 g masła 1/2 l mleka Na mleku ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale

O kuchni z uczuciem
Ciasto Shrek 142

biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były(...)przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać

Monia miesza i gotuje