budyń - 12640 przepisów (strona:253/843)

Ciasto rafaello na krakersach. 290

Składniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych  10dag płatków migdałów + 5dag płatków migdałów, 2 paczki słonych krakersów, Przygotowanie:  Budynie ugotować z cukrem i ostudzić (przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch). Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać ostudzony budyń

W kuchni u Moniki
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 700

Składniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko,  cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini

W kuchni u Moniki
Kakaowe babeczki z budyniem. 364

tortowej, 2 łyżeczka proszku do pieczenia, 180ml oleju lub 250 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 250g cukru, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 2 i 1/2 łyżeczki kakao. Dodatkowo: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem. 400ml mleka, cukier puder. Przygotowanie: Budyń ugotować na 400ml mleka. Całkowicie ostudzić. Ciasto: Składniki suche wymieszać razem. Składniki mokre roztrzepać widelcem. Składniki suche wymieszać(...)składnikami mokrymi. Mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Na dno foremki nałożyć po trochu ciasta, tak by przykryło spód. Następnie położyć po łyżeczce budyniu i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec 20min. w 180 stopniach C. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym 196

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Dekoracja: 1 opakowanie wafelków WW (Wedel) w białej czekoladzie(...)zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń oraz galaretkę resztę gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego i świeżej mięty. Kiedy sok zaczyna się gotować wyciągamy listki mięty i wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony

Kuchnia w czekoladzie
Rafaello na krakersach 342

pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 3.2% 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g wiórek kokosowych  Sposób przygotowania: 1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy(...)budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych. 2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka malinowo - różana 194

cukier) 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego lubimy bardzo aromat wanilii, można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego)   500 g malin 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy(...)dwie części i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotujemy budyń. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i obtaczamy maliny. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód foremki, na ciasto wylać budyń i rozłożyć obtoczone w cukrze i mące maliny. Na maliny położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy w tem. 180 stopni około 45 minut. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 425

pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Masa chałwowa: 20 dag chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 750 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: ½ szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche(...)mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór mleka z budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę

Wanilia i Kardamon
Kremówka 166

miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia. W misie miksera utrzeć masło(...)jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając. Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny. Składniki na masę śmietankowa

cucinare
Karpatka II 154

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g) 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g) 2 żółtka Sposób przygotowania : Polecam zacząć od przygotowania budyniu. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę(...)gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite

cucinare
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 159

cukiernictwa nie jestem ciasto, które wyszło z pod moich rąk było pyszne. Aż sama się dziwię, że wyszło takie super. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole. Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 300 gram masła 4 żółtka 1/2 szklanki(...)kakao 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru dark muscovado 2 budynie waniliowe 500 ml mleka cukier puder do posypania tuż po upieczeniu Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy

Mango Papaja
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 229

szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając(...)wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki.  3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Jakuba 198

łyżeczki proszku do pieczenia Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić(...)Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty. 3. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po trochu zimnego budyniu i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Na pierwszy

Na Ciasteczkowych Papierach
Rumowe Kakałko ze śmietanką 183

godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!) 1/2 opakowania serka mascarpone Budyń robimy wg. przepisu zmniejszając ilość mleka(...)dodaję zawszę trochę masła. Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem mascarpone (pamiętajmy, żeby po otwarciu opakowania serka odlać z niego wodę). Do jednolitej masy dodajemy wiórki kokosowe wg upodobań. Mogą to być 2-3 łyżki. Składniki na masę II konfitura jagodowa własnej roboty, gdy nie mamy to kupujemy słoiczek sprawdzonej firmy.  W sezonie jagodowym warto taką zrobić. Użyłam 500g

Karczma Honorietty
Ciasto Kubuś bez pieczenia 502

pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 20 sztuk biszkoptów okrągłych, 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym, kolorowa posypka(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Masa kubusiowa : Z soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie. Masę wylać do gotującego się soku. Wymieszać i gotować 2 minuty. Do gorąc ego budyniu wsypać galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać. 2.  Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje

Tradycyjna kuchnia Kasi