Jest pyszne. Składniki: Biszkopt: • 4 jajka • 4 pełne łyżki mąki pszennej • ½ pełnej łyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku • 500 g mrożonych (lub świeżych) truskawek Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt według tego przepisu(...)podaną w tym przepisie ilością składników. 2. Biszkopt ostudzić na kratce, a następnie przekroić na dwa blaty. 3. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. 4. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. 5. Dodawać porcjami zimny budyń i miksować. 6. Otrzymaną masę podzielić na pół. Spód biszkoptu posmarować połową masy, powstanie dość cienka warstwa. 7. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu
W mojej kuchniszklanki mąki tortowej Młynomag 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi roztopionej na czubek wykałaczki barwnika niebieskiego 3 jabłka 600 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada Forma o wymiarach 30/26 Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)pokroić na ćwiarteczki. Powtykać delikatnie w ciasto niebieskie. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Do garnka wlać połowę mleka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budynie, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy, wlać do gotującego mleka.Gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Wyłożyć na zimne ciasto, na wierzch zetrzeć czekoladę. Odstawić
Sama słodycz i szczypta chiliproszku do pieczenia 65 g masła 100 g zmielonego na pył cukru trzcinowego 2 duże jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli KREM: 500 ml domowego mleka kokosowego budyń bezglutenowy z herbatą matcha o smaku ananasa KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki(...)wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. KREM: Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym porcjami wystudzonym budyniem. WYKOŃCZENIE: Wystudzone ciasto przekroić
Kuchenne zapiski Edytymalinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka) ½ kg sera masa czekoladowa ¼ kostki masła 1 kopiasta łyżka kakao cukier 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)jajka (tylko żółtka) ½ kg sera Masło i cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Dodać po kolei jajka. Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodawać budyń i ser. Na blasze wyłożyć najpierw jedną masę, wyrównać i na wierzch położyć drugą. Piec między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach. Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić
Szybko Tanio Smaczniemąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kakao Zielona masa: 1,5 szkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa: 200 ml śmietany 30%, ½ tabliczki białej czekolady, 200 g serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku(...)kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. Zielona masa: 1 szkl. soku zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem. Do gotującego się soku dodajemy budyń i zagotowujemy. Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę
słodki bratekkremem budyniowym to doskonała propozycja na karnawał SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła do posmarowania foremek WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto(...)talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki
słodki bratekzwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem(...)zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed
słodki bratekSKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie(...)pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego. Rada: zamiast
słodki bratekmargaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. mleka, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 200 g sera białego mielonego Dodatkowo: wiórki kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy(...)boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Masa serowa: Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy margarynę i ser, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniem. Masę serową przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy budyń i zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy upieczone wcześniej korpusy babeczek. Posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekpysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 300g mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia Delecta, Masa: 1 litr mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 400g masła, 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 łyżki kakao(...)równe blaty. Biszkopty nasączam syropem z brzoskwiń. 2. Masa : z mleka odlewam 300ml. Pozostałe mleko zagotowuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku dokładnie mieszam budynie, mąki oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masła ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Masę dzielę na dwie
Tradycyjna kuchnia Kasikremem budyniowym i truskawkami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g masła lub margaryny Dodatkowo: ok. 500 g owoców Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy(...)budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy na gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej, miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzch układamy
Pelusiowa Kuchniapieczenia.Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa budyniowa : 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki cappuccino orzechowego 100 g miękkiego masła Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budyń, mąkę(...)żółtka,cappuccino, cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem na gładki krem. Polewa : 2 tabliczki mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka cukru W rondelku rozpuścić masło, cukier i czekoladę, chwilkę gotować aż zgęstnieje. Warstwy ciasta : * spodni blat ciasta kakaowego nasączonego kawą * połowa kremu cappuccino * ciasto
Sama słodycz i szczypta chilipropozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, nie miałam jednak już czasu by ich "nałupać", więc zamieniłam je na migdały(...)około 30 minut. Wystudzić i nasączyć sokiem z brzoskwiń. KREM: 500ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i mąki. Wlać na gotujące się mleko, zrobić budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem. MUS: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką
Cakes By Kejtłyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 duża butelka zielonego soku przecierowego (np. Pysia) 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa II: 0,5 l. śmietany kremówki 1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa) Dodatkowo: 2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje) 2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa I: budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotować, dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą zieloną masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Gdy masa wystygnie ułożyć na niej ciasta
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię za przygotowanie tego tortu. Święta przyspieszyły ten pomysł. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę: ½ kg masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru(...)około 20 minut, po czym ostudzić. Wykonanie masy: Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem. Ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części
Tradycyjna Kuchnia