budyń - 12640 przepisów (strona:243/843)

Torcik biszkoptowo malinowy 148

szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe  lub bananowe 25 dag masła 1  galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2  galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej(...)pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm. Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić. Miękkie masło

Wanilia i Kardamon
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 369

pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu

RAROSSA
orzechowo-kawowy tort koszyk 103

ciasto orzechowe: 8 jajek 300 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru łyżeczka sypkiej kawy mielonej 250 g masła na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku dodatkowo: słoiczek(...)białek. Dni tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 175*C około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Przygotować krem: budynie rozrobić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, następnie ucierając dodawać po trochę budyniu i wsypać kawę.  Składanie ciasta: dolny blat ciasta ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Budyń z czekoladą na jogurcie 128

Przepis autorski (mój). Budyń ma aksamitną konsystencję i doskonale smakuje na ciepło oraz po ostygnięciu. To bardzo prosty deser, który dzięki jogurtowi ostał całkowicie odmieniony. Spróbujcie.   (2-3 porcje) 1 opakowanie budyniu czekoladowego 350g jogurtu naturalnego (łagodnego) 150 ml mleka 2 łyżki cukru 20g czekolady gorzkiej (może być dowolna) Budyń z cukrem wymieszać w zimnym mleku i przelać

Di gotuje
Staropolski tort orzechowo-kawowy 271

rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki mleka wraz z cukrem pudrem. Pozostałe 1/4 szklanki, żółtko, kawę, kakao, mąkę i miksujemy, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy jak tradycyjny budyń, aż do zagotowania i zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy miękkie masło (nie z lodówki) na wysokich obrotach. Dodajemy po łyżce budyniu

Poezja smaku
Ciasto łaciate 274

pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy. Dodatkowo: napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie  2 galaretki pomarańczowe 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 2 łyżki cukru 100 g masła delicje   Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy

kruche babeczki
Budyń jaglany z bananami i wanilią. 172

Lubicie budyń?? U mnie w domu na to hasło zawsze robi się wielkie ożywienie. Ostatnio mocno interesuję się zdrowym żywieniem i poszukiwaniem alternatywy dla gotowych produktów, choć nie zawsze mam czas na eksperymentowanie. Budyń (o ile można to tak nazwać ), który wam chcę zaproponować bazuje na kaszy jaglanej. W sieci huczy od różnorodnych przepisów wykorzystujących tę kaszę(...)ekstraktu waniliowego. Mamy, które dbają o żywienie swoich dzieci powinny spróbować tego przepisu, ponieważ nie dość że dostarczy wielu cennych składników mineralnych to jeszcze będzie dużo zdrowsza niż wszystkie budynie z proszku. Jednym słowem wystarczy poświęcić kilka chwil w kuchni by przyrządzić dziecku zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 50 g kaszy jaglanej 250 ml mleka 5 ml ekstraktu waniliowego

vaniliowoczekoladowa
POŻEGNALNY TORT DLA PRZYJACIÓŁ 109

muskovado (proponuje jednak użyć cukru trzcinowego brązowego jest lżejsze, ale bardziej słodki) 6 dużych jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu   Masa: ~~~~~~~~~~~~ 1 budyń smietankowy 350ml.mleka 1 kostka masła ser ricotta~ kropla - dwie olejku migdałowego paczka migdałów w płatkach 3/4 szkl. cukru  1 kwaśny dżem porzeczkowy   Poncz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl przegotowanej wody(...)Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wlać do niej ciasto.Piec w 180st. przez 30 min.Ostudzić i przeciąć na 3 części. Robimy teraz krem i proszku budyniowego gotujemy budyń dość gęsty.Wystudzić.Miękkie masło miksujemy z budyniem i cukrem pudrem,gdy jest gładkie dodajemy ser ricotta (po łyżce sprawdzając czy masa nie jest za płynna).Krem musi dać się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 174

goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć według własnych(...)zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny wanilia opcjonalnie Sposób przygotowania Wiśnie myjemy na sicie

Mieszam w Garnku
Ciasto kokosowo anansowe 240

cieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt:  5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Ciasto Biedronka 123

stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe  lub śmietankowe cukier puder do smaku 1 kostka masła Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować. Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać(...)gotujące się mleko,stale mieszając. Gdy zgęstnieje ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając. Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy

O kuchni z uczuciem
BABKA WŁOSKA 180

kostki margaryny 4 łyżeczki kakao ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W litrze mleka zagotowujemy cukier,a w reszcie rozrabiamy obie mąki.Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy chwilę  aby się zrobił budyń.Budyń ma być bardzo gęsty i musimy uważać aby nie porobiły się grudy. Margarynę ucieramy z budyniem dodając go po łyżce.Masę dzielimy na 3 części a do jednej dodajemy kakao.Teraz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto RED VELVET 125

płaska łyżeczka soli 1 łyżka czerwonego barwnika 1 łyżka kakao 330 ml oleju 225 ml maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy  1/2 l mleka 1 masło Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik(...)koniec dodajemy stopniowo mąkę  z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut. Krem: Gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym  i mieszamy z chłodnym budyniem. Smacznego

Pyszności Słodkości
FANTAZYJNA KOSTKA 150

galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem(...)spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem waniliowy - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Schłodzić. Galaretkę - każdy ze smaków

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami 147

porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia pianka: - 5 białek  - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru pudru dodatki: - cukier puder do posypania Forma:   blacha kwadratowa 24  x 24cm   (ja używam dużej blachy, którą pomniejszam wkładając do niej

Kuchnia co dnia