budyń - 12640 przepisów (strona:237/843)

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM 260

mąka 3 i 1/4 szklanki  ciepłe mleko 250 ml.  cukier puder 3 łyżki masło roztopione, ostudzone 3 łyżki drożdże suche 8 gram  jajko 1 sztuka Krem: budyń śmietankowy z cukrem 1 opakowanie  mleko 500 ml.  wafelki Lusette o smaku mlecznym 3 sztuki ( http://lusette.pl/ ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ~~METODA~~ Ciasto  Mąkę przesiać przez(...)odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia masy ( ok. 1 godzina ).  Krem Wafelki rozdrobnić i umieścić w malakserze. Zmiksować. W garnku zagotować szklankę mleka. Dodać masę wafelkową. Następnie rozrobiony budyń w pozostałym mleku. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.  Całość Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Dwa, trzy razy zagnieść ( nie więcej, ponieważ ciasto odgazuje się i pączki

Kuchnia Paulettes
Ciasto Orzechowiec (Miodownik) 188

stopniach.  Krem:  250ml (szklanka) mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałą ilość mleka wymieszamy z mąkami. Do gotującego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszamy aż powstanie budyń. Wyłączamy gas i mieszamy aż budyń będzie gotowy. Studzimy. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Gotowe upieczone ciasta dokładnie studzimy. Ciasto bez snickersa smarujemy całą ilością kremu. Na wierzch kładziemy  ciasto(...)snickersem. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 dni, aby ciasto zmiękło.  Ciasto jest pracochłonne ale warte trudu. Najlepiej przygotować budyń na samym początku aby stygł podczas gdy my robimy resztę.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Kostka chałwowo czekoladowa 184

kakao i proszek i tylko delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23.5x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa: 2 budynie śmietankowe ok 900 ml mleka 30 dag chałwy 20 dag bezów 1 gorzka czekolada 1 kostka masła pół szklanki herbaty do nasączenia Gotujemy budynie i studzimy. Miękkie masło ucieramy(...)puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Można

Cynamonowe szczęście
Ciasto Toffi 720

kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki masła łyżka kakao cukier puder do smaku Ponadto: puszka masy krówkowej 2 mleczne czekolady 2 łyżki oleju 2-3 wafle tortowe Biszkopty (najlepiej upiec je dzień(...)pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao) i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Spód blaszki (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec 2 biszkopty, ostudzić. Masa: Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru

Smakołyki Asi
kawuś- sernik na zimno z kawowym budyniem 280

miłośników kawy ale nie tylko. Ja kawy nie lubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała coś z sernika na zimno. Budyń kawowy i masa z serków z czekoladą fajnie razem pasują. Można użyć serków homogenizowanych z kawałkami czekolady, one mają charakterystyczny smak i na pewno w tym zestawieniu też świetnie się(...)foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka po 3/4 szklanki cukru i mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę kawową: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 5 łyżek cukru  2 łyżki kawy rozpuszczalnej kostka masła na wierzch: paczka herbatników kakaowych 600 g serka homogenizowanego 200 g czekolady deserowej 200 ml kremówki 30% 2,5 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik gotowany 413

lepszy. Sekretem na pewno jest tu użyty rodzaj sera "Mój ulubiony" - jak dla mnie najlepszy ser do serników :) Składniki: 1 kg sera w wiaderku "Mój ulubiony", 4 jajka, 2 budynie waniliowe b/c, 16 g cukru wanilinowego, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 200 ml mleka, ok. 300 g herbatników Cukry Nyskie. Przygotowanie:  W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło(...)wiaderka i jajka (najlepiej wybić wcześniej do kubka i wlać) - energicznie mieszamy rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszamy i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok. 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią

Aga w kuchni
Ciasto "cycki murzynki" 323

pieczenia  Biszkopt makowo-kokosowy:  200 g cukru  3/4 szklanki maku  100 g wiórek kokosowych  6 białek  Krem: 350 ml mleka  1 budyń waniliowy z cukrem  250 g masła w temperaturze pokojowej  6 żółtek  6 łyżek cukru  3 łyżki mąki  Dodatkowo: rodzynki  biszkopciki  białe wino lub woda(...)dalej ubijać. Do ubitej piany dodać  wiórki i mak, delikatnie wymieszać.  Piec w 170*C około 30-35 minut.  Krem: Połowę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką.  Resztę mleka zagotować i dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić.  Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką

Malinowo w kuchni
Sernik z sosem malinowym 191

Wielunia, Delfiko, Piątnica) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 laska wanilii 150 g malin + do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego (np. Mój Ulubiony(...)Wielunia, Delfiko, Piątnica) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 laska wanilii 150 g malin + do dekoracji'; document.write(" "); Uwaga: Wszystkie składniki (ser, masło, jajka, mleko – powinny być w temperaturze pokojowej – wyjęte z lodówki co najmniej

Poezja smaku
Budyń kasztanowy dla małych i dużych - bez glutenu, bez mleka 161

Budyń kasztanowy dla małych i dużych to budyń św. Hidegardy. Jest banalnie prosty, szybki do zrobienia i bardzo zdrowy. Mój Maluch zajadał w tempie błyskawicznym. A ja - zafascynowana fenomenalnym odkryciem - gotowałam kasztanowy budyń trzy dni pod rząd. Polecam i dla małych i dla dużych. :) Składniki: - 200 ml domowego mleka kokosowego (czyli rzadkiego, nie z puszki) - 3 łyżki mąki kasztanowej

Smakuje zdrowo
Budyń jaglany z sosem malinowym 118

Pyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym(...)około 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Kruche ciasto z malinami i pianką 259

pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru) 1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem(...)lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać oba budynie, wymieszać. Wlać olej, wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć maliny, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut

Obiad gotowy
Żurawinowiec 198

lekko wymieszać Wylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min Składniki na masę : 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru 1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki  82 % - razem 25 dag 10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez(...)alkoholu ok. szklanki wódki Przygotowanie masy budyniowej do ciasta: Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta: 1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka 125 g masła żurawina Przygotowanie masy czekoladowej : Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić

Proste Potrawy
Sernik czekoladowo-kajmakowy 110

Sernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej(...)masłem. Powstałą masą wyłożyć formę (o średnicy około 25 cm). Wstawić do lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody

Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 95

czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy(...)średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi

Bullio
Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką 112

czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy 10 - 12 minut w 180 stopniach. Studzimy. Składniki: Masa: 1 opakowaniu budyniu waniliowego 400 ml mleka 3 łyżki cukru 100 gram masła Przygotowanie: W rondelku gotujemy około 300 ml mleka, dodajemy cukier. Budyń z torebki rozprowadzamy w miseczce z pozostałym mlekiem. Wlewamy(...)gotującego się mleka. Gotujemy krótką chwilę i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń ucieramy mikserem z masłem do uzyskania jednolitej masy. Składniki: Karmelizowana gruszka: 4 gruszki 3 łyżki masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Gruszki obieramy, kroimy na 8 i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, układamy kawałki gruszek. Podsmażamy owoce, aż zmiękną

Życie zaczyna się w kuchni