Kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - jak dla mnie połączenie idealne! :). Ciasto bardzo smaczne i proste. Teraz kiedy w ogródkach i na straganach mamy już świeży rabarbar, takie ciasto to wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam. Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki zmielonych(...)soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie rabarbarowe: 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt
Opowieści z piekarnikaSkładniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy
Lena GotujeDodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zmiksować na gładką masę. W garnuszku zagotować mleko. Wlać odrobinę do masy żółtkowej stale miksując. Następnie wlać resztę mleka, zmiksować. Przelać budyń do garnka i postawić na ogniu cały czas mieszając rózgą aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Cały czas miksując dodawać po łyżce ostudzonego(...)budyniu. Ananasa odsączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć masę i dość gęsto powtykać kawałki ananasa. Przykryć kokosową bezą i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Smakołyki Asiziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone szklanka wody Krem 500ml mleka 1/2 szklanki mleka budyń śmietankowy lub waniliowy 125g masła WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 22x35cm najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania ciemnego biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)wyjmujemy,studzimy. To samo robimy z jasnym biszkoptem ;).Wyjmujemy studzimy. teraz przygotowujemy krem.Zagotowujemy 500ml mleka.Budyń,łyżkę mąki i cukier mieszamy w 1/2 szklance mleka i gotujemy jak normalny budyń.Dokładnie studzimy.Masło miksujemy mikserem na puch dodajemy po trochu wystudzonego budyniu i mamy krem :). Przyszedł czas na mus :).Truskawki lub np.maliny blendujemy na mus,wlewamy do garnka dodajemy wodę
Mała w garnku mieszaSkładniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy(...)papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy
Różne smaki w kuchniLeciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie, jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe. Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku śmietankowego, miksujemy do połączenia. Mus gruszkowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu
Wanilia i KardamonCiasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade. Krem: 1 litr mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 2 budynie waniliowe 1 kostka masła 4 łyżki kakao Większość mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowy,, pozostawiamy ok 3/4 szklanki i w tej ilości rozmieszujemy budyń i mąkę . Mieszankę wlewamy(...)wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec kakao. Radzę wsypywać kakao partiami i próbować czy gorzkość masy nam odpowiada . Ostudzone placki przekładamy masą, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekolada. Smacznego
Cynamonowe szczęścieroku tak się złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz – to nie mogło być inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. RABARBARKA Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki mleka rabarbar (jeżeli bardzo kwaśny(...)jeżeli jest bardzo kwaśny zasypać odrobiną cukru. Formę do tarty wysmarować, wylepić połową schłodzonego ciasta i lekko zapiec. Na zapieczony spód ułożyć rabarbar i wylać ugotowany na mleku budyń. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok 40 min w 180 stopniach. Smacznego:) Artykuł Rabarbarka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: 1 galaretka malinowa 10 dag malin Maczek smak truskawkowy do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź. Przygotuj masę budyniową: Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem. Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami. Galaretkę rozpuść
Wanilia i Kardamonmielonego sera twarogowego 200 g masła 1 szklanka cukru 1 - 2 laski wanilii 200 ml mleka 2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (L) 400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z 60% kakao 150 ml śmietany 30% 1 łyżka masła(...)czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć, ciągle mieszać i nie dopuścić, aby masa się gotowała. Zdjąć na chwilę garnek z palnika i do gęstniejącej masy wlać mleko wymieszane z budyniem, dokładnie wymieszać i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż powstanie gęsta masa przypominająca konsystencję budyniu. Dno foremki wyłożyć papierem lub folią do pieczenia i poukładać na nim herbatniki
Kuchcik gotujełyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół. Składanie ciasta Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy
Różne smaki w kuchnikrupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć(...)dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki. Wstawić
Różne smaki w kuchniZałożyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a w połączeniu z kruchym ciastem kusi jeszcze bardziej :) Naprodukowałam go nieco z górką i z ogromną przyjemnością zjadłam bez żadnych dodatków. Namawiam Was do samodzielnego przyrządzania tego typu deserów, bo paleta smaków jest znacznie(...)tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić. Budyń: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3-4 gałązki świeżej mięty Wykonanie: Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka, dodać umyte gałązki mięty
zadanie-gotowanienagrzanym piekarniku do temp.180*C przez 40 - 45 min. Ciasto po przestudzeniu kroimy na pół i przekładamy masą budyniową. Na masę budyniową : 1/2 l mleka + niecała szklanka budyń- taki na 3/4 l cukier wg smaku ( u mnie 3 niepełne łyżki) Przygotowanie : Do gotującego się mleka wlać proszek budyniowy rozmieszany częściowo w mleku- zagotować. Użyłam budyń na 3/4 l mleka(...)dałam mniej mleka by masa była gęstsza. Przekrojone ciasto smarujemy lekko wystudzonym budyniem, p rzykrywamy drugim ciastem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
Proste PotrawyŻar leje się z nieba! Jak przygotować szybkie śniadanie czy deser, który polubią także dzieci? Warto zrobić budyń z kaszy manny. To dziecinnie proste. Potrzebny będzie blender, mleko, niewielka ilość porzeczek i kasza manna. Dosłodzić kaszę manną można cukrem lub jego zamiennikiem, bo porzeczki naturalnie są kwaśne, ale za to bogate w witaminę C. Warto urozmaicać w ten sposób(...)dieta jest urozmaicona i kolorowa. Można wykorzystać dowolne, soczyste owoce, jak czarne porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny i wiele innych. To bardzo ekonomiczny przepis! Już wcześniej robiłam kokosowy budyń z kaszy manny , polecam. Jak uzyskać tak pięknie wyglądające na zdjęciach porzeczki? Nic trudnego! Porzeczki myjemy, osuszamy, tak jak zawsze. Rozkładamy na talerzyku i zamrażamy. Tuż przed podaniem wyciągamy
Moja smaczna kuchnia