budyń - 12640 przepisów (strona:230/843)

Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 185

laska wanilii (da\u0142am 2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego)\r","1 czubata \u0142y\u017ceczka cynamonu\r","2-3 go\u017adziki\r","1 cytryna\r","1 opakowanie budyniu \u015bmietankowego\r","\r","Ciasto\r","230 g m\u0105ki ( u mnie wysz\u0142o ok 320 g)\r","\u00bc szklanki br\u0105zowego cukru\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia(...)szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 50 g smalcu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka

Mieszam w Garnku
Ciasto orzechowe cappuccino 665

zmielonych drobno orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody 1 szklanka mąki pszennej tortowej KREM 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 1 łyżka mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła lub  margaryny 4 łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła(...)stopni Studzimy i kroimy na dwa spody KREM 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek) cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami 137

proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa: 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku - w razie konieczności można dosłodzić. Dosypać wiórki i delikatnie je wmieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę i też wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone

Kubki smaku
Ciasto Krówka 344

pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa: 3 cukry wanilinowe ( opakowanie 16 g ) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła Wykonanie(...)pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, do jasno - brązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Krem budyniowo - maślany : Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Złożeni

Opowieści z piekarnika
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 168

Kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - jak dla mnie połączenie idealne! :). Ciasto bardzo smaczne i proste. Teraz kiedy w ogródkach i na straganach mamy już świeży rabarbar, takie ciasto to wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam. Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki zmielonych(...)soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie rabarbarowe: 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt

Opowieści z piekarnika
3bit bez pieczenia 180

Składniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy

Lena Gotuje
Ciasto Pina Colada 274

Dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zmiksować na gładką masę. W garnuszku zagotować mleko. Wlać odrobinę do masy żółtkowej stale miksując. Następnie wlać resztę mleka, zmiksować. Przelać budyń do garnka i postawić na ogniu cały czas mieszając rózgą aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Cały czas  miksując dodawać po łyżce ostudzonego(...)budyniu. Ananasa odsączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć masę i dość gęsto powtykać kawałki ananasa. Przykryć kokosową bezą i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia

Smakołyki Asi
PYSZNE CIASTO "AFRODYTA"Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 341

ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone szklanka wody Krem 500ml mleka 1/2 szklanki mleka budyń śmietankowy lub waniliowy  125g masła WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 22x35cm najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania ciemnego biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)wyjmujemy,studzimy. To samo robimy z jasnym biszkoptem ;).Wyjmujemy studzimy. teraz przygotowujemy krem.Zagotowujemy 500ml mleka.Budyń,łyżkę mąki i cukier mieszamy w 1/2 szklance mleka i gotujemy jak normalny budyń.Dokładnie studzimy.Masło miksujemy mikserem na puch dodajemy po trochu wystudzonego budyniu i mamy krem :). Przyszedł czas na mus :).Truskawki lub np.maliny blendujemy na mus,wlewamy do garnka dodajemy wodę

Mała w garnku miesza
Czekoladowe ciasto z truskawkami 157

Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek    Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy(...)papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.  Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy

Różne smaki w kuchni
Ciasto budyniowo-gruszkowe 203

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie,  jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.  Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek  w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku  śmietankowego, miksujemy do połączenia. Mus gruszkowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu

Wanilia i Kardamon
Ciasto Dobosza 251

Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade. Krem:  1 litr mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 2 budynie waniliowe 1 kostka masła 4 łyżki kakao   Większość mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowy,, pozostawiamy ok 3/4 szklanki i w tej ilości rozmieszujemy budyń i mąkę . Mieszankę wlewamy(...)wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec kakao. Radzę wsypywać kakao partiami i próbować czy gorzkość masy nam odpowiada . Ostudzone placki przekładamy masą, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekolada. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Rabarbarka 81

roku tak się złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz – to nie mogło być inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. RABARBARKA Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki mleka rabarbar (jeżeli bardzo kwaśny(...)jeżeli jest bardzo kwaśny zasypać odrobiną cukru. Formę do tarty wysmarować, wylepić połową schłodzonego ciasta i lekko zapiec. Na zapieczony spód ułożyć rabarbar i wylać ugotowany na mleku budyń. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok 40 min w 180 stopniach. Smacznego:) Artykuł Rabarbarka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tartaletki z malinami 141

sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią  ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: 1 galaretka malinowa 10 dag malin Maczek smak truskawkowy  do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź. Przygotuj masę budyniową: Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem. Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami. Galaretkę rozpuść

Wanilia i Kardamon
Sernik gotowany 627

mielonego sera twarogowego  200 g masła  1 szklanka cukru  1 - 2 laski wanilii  200 ml mleka  2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej  4 jajka (L)  400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady z 60% kakao  150 ml śmietany 30%  1 łyżka masła(...)czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć, ciągle mieszać i nie dopuścić, aby masa się gotowała.  Zdjąć na chwilę garnek z palnika i do gęstniejącej masy wlać mleko wymieszane z budyniem, dokładnie wymieszać i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż powstanie gęsta masa przypominająca konsystencję budyniu.  Dno foremki wyłożyć papierem lub folią do pieczenia i poukładać na nim herbatniki

Kuchcik gotuje
Delicja siostry Anastazji 385

łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół. Składanie ciasta Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy

Różne smaki w kuchni