Dzień Matki. Można go razem z życzeniami ofiarować naszym Kochanym Mamom z okazji ich święta. (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego(...)masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 24 cm) i wstawiłam do lodówki. Z trzech szklanek mleka odlałam 1 szklankę, a resztę zagotowałam z cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby
Kuchnia u KrysiSkładniki: 4 jaja; 1 szklanka maślanki; 1/2 szklanki oleju roślinnego; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy); 1 łyżka kakao; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; 500 g świeżych truskawek. Dodatkowo: Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz do wysmarowania(...)pieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przygotować 2 miski. Do 1 miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę pszenną, budynie śmietankowe (w proszku), cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie płynne składniki tj. wbić jaja, wlać maślankę oraz olej i dokładnie roztrzepać, najlepiej
Gospodyni Miejskaśmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm) Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami(...)Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa budyniowa: Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Wykonanie: Jeden blat ciasta układamy na środku większej formy (ok.24 cm), boki zalewamy masą serową
Bon appetit mon amiemąkę z proszkiem, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni 20 -25 minut. Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru 700 ml mleka 100 g masła Budynie wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki. Zagotować cały czas(...)mieszając. Zostawić do wystudzenia. Przemieszać co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skorupa. Masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując aż powstanie gładka masa. Dodatkowo: 1 duży słoik dżemu porzeczkowego (400 g) 1 puszka masy krówkowej 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie krakersów 400 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru waniliowego Do nasączenia biszkoptu
Agusiowe smakołykicodziennie. Przygotowywałam w dużej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm. Składniki: - biszkopt (przepis poniżej) - ok.150g ciastek petit beurre - ok.120-150g krakersów - puszka masy krówkowej (kajmak)- u mnie Gostyń-500g - domowy budyń (przepis poniżej) - 150g sera mascarpone - 450g kremówki 30% - 2-3 łyżki kakao - 2 łyżki pudru - kilka kostek czekolady, do starcia na wierzch Biszkopt: - 4 duże jajka (osobno białka i żółtka(...)przestudzenia. Boki okrawam delikatnie nożem, wyjmuję biszkopt. Dokładnie wykładam blaszkę papierem do pieczenia tak, by gotowe ciasto nie stykało się z blachą, dopiero wtedy wkładam z powrotem biszkopt. Budyń: - 500g mleka - 100g masła - 3 jajka - 50g mąki orkiszowej typ750 - 20g mąki ziemniaczanej - 80-100g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) W garnku zagotowuję 400g
Smaczne Zdrowekokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała w formie o wymiarach(...)prażonych 100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych) 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowych lub waniliowym KOKOSOWA SKORUPKA 100g masła 100g cukru pudru 200g wiórków kokosowych 2 jajka Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać
Smakołyki Berenikiszkl. mąki • 1 margaryna (250g) • 0,5 szkl. cukru pudru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 jajko • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 1,5 kg jabłek • 2 budynie waniliowe • 4 łyżki cukru • 800 ml mleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem(...)schować do lodówki. Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, dno i brzegi wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić
KUCHNIA POLSKAtortownicy o średnicy 21cm. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Masa serowa: 500g serka homogenizowanego waniliowego, 70g masła, 4 łyżki mleka, 200g cukru, opakowanie budyniu waniliowego (35g), 3 łyżki żelatyny. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić. W mleku rozrobić budyń. Masło stopić, dodać rozrobiony budyń oraz cukier. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje
Z miłości do słodkościdomowy deser :) A taki domowy budyń z ulubionymi dodatkami doskonale poprawia humor :) Składniki: 2 szklanki mleka (500 ml) 2 żółtka 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej) 3,5 łyżki cukru waniliowego ( KLIK ) 1 łyżka masła Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) maliny w syropie ( KLIK ) Sposób wykonania: 1. 1,5 szklanki mleka(...)zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, gotować na małym ogniu maksymalnie minutkę, aż budyń zgęstnieje. 2. Przygotować pucharki: na dno wyłożyć 2-3 połamane biszkopty, dodać łyżkę malin, dodać też trochę syropu. Wyłożyć część ciepłego budyniu, na koniec dodać jeszcze łyżeczkę malin i 1 okrągłego biszkopta. 3. Deser smakuje
Kuchnia domowa AniDawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek(...)mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru galaretka pomarańczowa na masę bakaliową: szklanka startych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100 g rodzynek 100 ml rumu na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami (nie zagniatać) aż się połączą ale całość pozostanie sypka. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołączenia składników. Na końcu dodajemy do żółtek cappuccino, jeszcze raz krótko miksujemy i przelewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z gazu i całkowicie studzimy. Miękkie masło ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń ciągle miksując. Budyń wyszedł mi na tyle gęsty, że powstały niewielkie grudki
Relaxtimeteraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Dodatkowo(...)łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany 12% WYKONANIE Ciasto: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Do szkl. o pojemności 250 ml wsypujemy budyń, kakao, proszek do pieczenia, uzupełniamy do pełna mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mieszankę z budyniu i mąki, mieszamy delikatnie. Wylewamy
słodki bratekcukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko, proszek cappucino i miksujemy. Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao
Cynamonowe szczęściepieczenia i nakładać łyżką owalne placuszki, kształtem przypominające jajka. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe, 200g masła. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia(...)Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami
Z miłości do słodkościjajek, 1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa: 330 ml śmietany 30%, 1 serek Danio (125g), 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: 20 herbatników regionalnych , 2 galaretki agrestowe WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min.w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt można lekko nasączyć np. sokiem pomarańczowym. Masa zielona: W 1 szkl. soku rozrabiamy budynie, resztę zagotowujemy. Do gotującego soku dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, studzimy. Masa różowa: W ¾ szkl. wrzątku rozrabiamy galaretkę, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek
słodki bratek