budyń - 12640 przepisów (strona:229/843)

CIASTO MIODOWE "MARLENKA" 168

spody -150g masła lub margaryny -3 szklanki mąki -4 łyżki miodu -180g cukru pudru -1 i 1/2 łyżki octu 10% -łyżka sody oczyszczonej -3 jajka krem -2 budynie śmietankowe po 40g -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej (temp.pokojowa) -250g masła dodatkowo garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów WYKONANIE Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy(...)budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów. w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i miód.W osobnym naczyniu mieszamy ocet i sodę,następnie wlewamy do naszej masy mieszamy i czekamy aż masa stanie się lekko brązowa

Mała w garnku miesza
makowiec japoński z kremem 368

kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki  na masę: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła  na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku migdały całe wiśnie kandyzowane Jabłka obrać(...)pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie).  Podzielić na dwie części. Każdą osobno piec na papierze do pieczenia około 20 minut w 180*C. Wystudzić.  Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.  Na jeden placek makowy wyłożyć krem i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort porzeczkowy 314

kokosowy: - 3 białka, najlepiej z wiejskich jaj - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag cukru Jeśli nie lubicie kokosu przygotujcie zwykły jasny biszkopt. Masa maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek(...)zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C.  2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń, pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do czasu połączenia się składników

Apetyczna babeczka
Tarta bananowa z budyniem (wegańska, bez cukru) 167

płatków jaglanych  30 g płatków owsianych błyskawicznych  1 łyżka płynnego masła orzechowego 1 rozdrobniony banan mąka pszenna odrobina mleka sojowego  odrobina ksylitolu do smaku na budyń  szklanka mleka roślinnego  1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego  ksylitol do smaku łyżeczka oleju kokosowego + ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Do malaksera wsypujemy płatki,  dodaję rozdrobnionego banana, masło(...)pieczenia, którą wcześniej natłuszczamy olejem roślinnym i oproszamy płatkami owsianymi. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 220 stopni C. W międzyczasie przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec dodajemy olej kokosowy. Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy budyń waniliowy i układamy na wierzchu kawałki owoców  (w moim przypadku były to plasterki brzoswkini

Kuchnia Ellie
kopiec kreta bez cukru 171

ksylitolem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Po zagotowaniu zdejmij garnuszek z ognia i dodaj mleko kokosowe z mąką ziemniaczaną powoli,  energicznie mieszając. Postaw z powrotem tak przygotowany budyń na ogniu na 1 minute nadal mieszając. Budyń ma zgęstnieć. Pozostaw masę do wystudzenia. Miękkie masło ubij na puch i powoli dodawaj do niego budyń ucierając. Na koniec dodaj startą czekoladę

cukrem pudrem posypane
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 193

laska wanilii (da\u0142am 2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego)\r","1 czubata \u0142y\u017ceczka cynamonu\r","2-3 go\u017adziki\r","1 cytryna\r","1 opakowanie budyniu \u015bmietankowego\r","\r","Ciasto\r","230 g m\u0105ki ( u mnie wysz\u0142o ok 320 g)\r","\u00bc szklanki br\u0105zowego cukru\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia(...)szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 50 g smalcu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka

Mieszam w Garnku
Ciasto orzechowe cappuccino 673

zmielonych drobno orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody 1 szklanka mąki pszennej tortowej KREM 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 1 łyżka mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła lub  margaryny 4 łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła(...)stopni Studzimy i kroimy na dwa spody KREM 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gazie. W osobnym naczyniu miksujemy ze sobą 0,5 szkl mleka,budynie (proszek) cukier,cukier waniliowy oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami 146

proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa: 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku - w razie konieczności można dosłodzić. Dosypać wiórki i delikatnie je wmieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę i też wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone

Kubki smaku
Ciasto Krówka 351

pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa: 3 cukry wanilinowe ( opakowanie 16 g ) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła Wykonanie(...)pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, do jasno - brązowego koloru. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Krem budyniowo - maślany : Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Złożeni

Opowieści z piekarnika
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 175

Kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - jak dla mnie połączenie idealne! :). Ciasto bardzo smaczne i proste. Teraz kiedy w ogródkach i na straganach mamy już świeży rabarbar, takie ciasto to wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam. Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki zmielonych(...)soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie rabarbarowe: 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt

Opowieści z piekarnika
3bit bez pieczenia 189

Składniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy

Lena Gotuje
Ciasto Pina Colada 283

Dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zmiksować na gładką masę. W garnuszku zagotować mleko. Wlać odrobinę do masy żółtkowej stale miksując. Następnie wlać resztę mleka, zmiksować. Przelać budyń do garnka i postawić na ogniu cały czas mieszając rózgą aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Cały czas  miksując dodawać po łyżce ostudzonego(...)budyniu. Ananasa odsączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć masę i dość gęsto powtykać kawałki ananasa. Przykryć kokosową bezą i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia

Smakołyki Asi
PYSZNE CIASTO "AFRODYTA"Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 348

ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone szklanka wody Krem 500ml mleka 1/2 szklanki mleka budyń śmietankowy lub waniliowy  125g masła WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 22x35cm najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania ciemnego biszkoptu.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)wyjmujemy,studzimy. To samo robimy z jasnym biszkoptem ;).Wyjmujemy studzimy. teraz przygotowujemy krem.Zagotowujemy 500ml mleka.Budyń,łyżkę mąki i cukier mieszamy w 1/2 szklance mleka i gotujemy jak normalny budyń.Dokładnie studzimy.Masło miksujemy mikserem na puch dodajemy po trochu wystudzonego budyniu i mamy krem :). Przyszedł czas na mus :).Truskawki lub np.maliny blendujemy na mus,wlewamy do garnka dodajemy wodę

Mała w garnku miesza
Czekoladowe ciasto z truskawkami 161

Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek    Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy(...)papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.  Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy

Różne smaki w kuchni
Ciasto budyniowo-gruszkowe 206

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie,  jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe.  Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek  w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku  śmietankowego, miksujemy do połączenia. Mus gruszkowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu

Wanilia i Kardamon