budyń - 12640 przepisów (strona:231/843)

Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 120

krupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć(...)dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki. Wstawić

Różne smaki w kuchni
Tartaletki z miętowym budyniem. 139

Założyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a w połączeniu z kruchym ciastem kusi jeszcze bardziej :) Naprodukowałam go nieco z górką i z ogromną przyjemnością zjadłam bez żadnych dodatków. Namawiam Was do samodzielnego przyrządzania tego typu deserów, bo paleta smaków jest znacznie(...)tyle części, ile mamy foremek (6-8). Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut. Wystudzić. Budyń: 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3-4 gałązki świeżej mięty Wykonanie: Zagotować w garnku 1 i 1/2 szkl. mleka, dodać umyte gałązki mięty

zadanie-gotowanie
Ciasto kakaowe przekładane budyniem 717

nagrzanym piekarniku do temp.180*C przez 40 - 45 min. Ciasto po przestudzeniu kroimy na pół i przekładamy masą budyniową. Na masę budyniową : 1/2 l mleka + niecała szklanka budyń- taki na 3/4 l cukier wg smaku ( u mnie 3 niepełne łyżki) Przygotowanie : Do gotującego się mleka wlać proszek budyniowy rozmieszany częściowo w mleku- zagotować. Użyłam budyń na 3/4 l mleka(...)dałam mniej mleka by masa była gęstsza. Przekrojone ciasto smarujemy lekko wystudzonym  budyniem, p rzykrywamy drugim ciastem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

Proste Potrawy
Porzeczkowy budyń z kaszy manny z kokosem 115

Żar leje się z nieba! Jak przygotować szybkie śniadanie czy deser, który polubią także dzieci? Warto zrobić budyń z kaszy manny. To dziecinnie proste. Potrzebny będzie blender, mleko, niewielka ilość porzeczek i kasza manna. Dosłodzić kaszę manną można cukrem lub jego zamiennikiem, bo porzeczki naturalnie są kwaśne, ale za to bogate w witaminę C.   Warto urozmaicać w ten sposób(...)dieta jest urozmaicona i kolorowa.  Można wykorzystać dowolne, soczyste owoce, jak czarne porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny i wiele innych. To bardzo ekonomiczny przepis!  Już wcześniej robiłam kokosowy budyń z kaszy manny , polecam. Jak uzyskać tak pięknie wyglądające na zdjęciach porzeczki? Nic trudnego! Porzeczki myjemy, osuszamy, tak jak zawsze. Rozkładamy na talerzyku i zamrażamy. Tuż przed podaniem wyciągamy

Moja smaczna kuchnia
Deser sojowy o smaku gorzkiej czekolady - enerBio (Rossmann) 98

laktozy. Sklep: Rossmann (prawdopodobnie od niedawna wycofane ze sprzedaży) Cena: ok 9zł Nasza opinia Wygląd: Deserki zamknięte w białych kubeczkach z przejrzystą szatą graficzną bardzo nam się spodobały. Budyń jest ciemny i świecący, naszym zdaniem z wyglądu apetyczny. Smak: Zapach gorzkiego kakao bez „papierowego” aromatu soi wiele nam obiecuje. Konsystencja to połączenie galaretki i budyniu, spokojnie utrzymujący się na łyżeczce(...)które obniża odczuwany poziom słodkości. Bardzo przypomina powszechnie dostępne deserki czekoladowe tego typu . Można też wyczuć odrobinę proszkową strukturę lecz nie wyczuwamy smaku soi. Całość można porównać do czekoladowego budyniu z proszku zrobionego na wodzie :) Podsumowanie: Deserek ciekawie umilił nam podwieczorek, był smaczny i zaspokoił chęć na czekoladowego batonika :P Mimo to jego skład (duża ilość cukru i karagen) oraz

Candy Pandas
Tort z kremem budyniowym i ananasem 116

ciasto:5 jajek 5 łyżek zimnej wody 5 łyżek cukru 5 czubatych łyżek mąki 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli krem: 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 op. budyniu na 500 ml każde 200 g masła 2 łyżki cukru pudru oraz:200 g podłużnych biszkoptów 6 plastrów ananasa z puszki 1/4 soku od ananasa z puszki dekoracja cukrowa tortownica(...)Studzimy biszkopt. Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy cukier puder i miksujemy na krem. Następnie dodajemy partiami ugotowany zimny budyń i miksujemy, aż krem będzie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 107

cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 150 g masła 42 g drożdży 125 ml letniego mleka Nadzienie: 500 ml mleka 250 g cukru 1 torebka budyniu waniliowego 125 g żurawiny 100 g posiekanych migdałów 250 g wiórków kokosowych 100 g mąki 1 jajko 125 g masła 50 g śmietany 18%   Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę(...)znowu ciasto dobrze zagniatamy i rozwałkujemy na blacie kuchennym posypanym mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej   papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone

Różne smaki w kuchni
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 473

Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki pszennej  2 łyżki cukru 100 g masła 500 ml mleka dodatkowo: 400 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków około 60 sztuk herbatników  350 ml śmietanki(...)Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników.  Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać.  Wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Od razu wyłożyć go na warstwę herbatników. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować konfiturę i przykryć herbatnikami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z morelami 158

trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny kilka moreli kruszonka: 40 g mąki 25  g cukru(...)zimnego masła płatki migdałowe do posypania wierzchu Przygotowanie: wypełnienie: Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.  kruszonka:  Wszystkie składniki szybko ł ączymy ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki. ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto

Bon appetit mon amie
ciasto z kremem i truskawkami :) 175

Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka  (szkl 250ml) 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żółtka 200g masła DODATKOWO 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa BISZKOPT Białka ubijamy na  pianę(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia-dno. Pieczemy około 20-25 min do suchego patyczka. studzimy KREM 2 szkl mleka wlewamy do garnka-gotujemy. 0,5 szkl mleka miksujemy z budyniem,mąkami,cukrem,żółtkami-wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia mieszając .Studzimy .masło ucieramy na puch (temp pokojowa) i dodajemy po łyżce ostudzonego  budyniu . Krem dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt z budyniem i truskawkami 203

pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego   Dodatkowo: truskawki około 250g-300g  galaretka truskawkowa budyń waniliowy lub śmietankowy Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane z proszkiem(...)pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.  Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zdejmujemy z gazu, czekamy, aż odrobinę wystygnie. Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący. Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki

Czerwona Porzeczka
sernik gotowany z truskawkami i galaretką 934

kolor w 180 st. C. ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera mielonego 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 200 g masła 3 budynie waniliowe 250 ml mleka dodatkowo: świeże truskawki, pokrojone na połówki 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu. Dodajemy zmielony ser, mieszamy(...)osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Domowy kisiel (deser pełen miłości ❤ ❤ ❤ ) 145

zamrażarce 😂 Prawda jest taka - nie mamy czasu na skomplikowane przekąski, dlatego proponuję prosty, lecz niezwykły w smaku deser. Nigdy nie przepadałam za kisielem gotowym w proszku, zawsze wygrywał budyń (i tylko czekoladowy), ale odkąd robię domowy kisiel z owocami to wszyscy ze smakiem zjadamy! Przepis na domowy kisiel ❤ ❤ ❤ Składniki mrożone* truskawki lub maliny (u mnie 150 g) szklanka wody(...)monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Budyń jaglany z owocami (bez laktozy, bez cukru) 162

Dzisiaj zapraszam Was na domowy budyń z owocami przygotowany na bazie kaszy jaglanej i mleka ryżowego. Deser jest prosty do przygotowania, gęsty, kremowy i bardzo sycący. Idealnie smakuje podany mocno schłodzony :) Ponadto deser jest bez laktozy i bez cukru!  Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka ryżowego szczypta soli 1 mały banan(...)szypułek. Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną, a następnie dodać obranego banana i wlać 1 szklankę mleka ryżowego. Całość zmiksować, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przygotowany budyń przełożyć do pucharków/bądź na głębokie talerze. Ozdobić plasterkami truskawek, malinami oraz borówkami. Na sam koniec delikatnie polać miodem bądź syropem klonowym. Od lewej strony: masa przed

Ugotować
Tarta z pistacjami w roli głownej 146

Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.  Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą

Rusty Fork