budyń - 12640 przepisów (strona:235/843)

Jabłkowy przekładaniec 184

margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę(...)rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Do mleka dodać cukier, zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu

Ewusiowe Smaki
MAKOWA PANIENKA 5157

soku z cytryny; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Frużelina wiśniowa

In my kitchen
PLACUSZKI BUDYNIOWE 408

PLACUSZKI BUDYNIOWE Delikatne i puszyste jak puch placuszki budyniowe. Budyń jest ewidentnie wyczuwalny. Są lekkie, a smażenie ich nie wymaga tłuszczu, bo nie przywierają do patelni. Złociste, idealne na śniadanie podane z marmoladą, dżemem lub owocami ze słoiczka. Dla mnie wystarczy sam cukier puder :)  ~~SKŁADNIKI~~ jaja 2 sztuki cukier puder 2 łyżki mąka 3 łyżki budyń waniliowy lub inny(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i olej. Delikatnie mieszamy. Następnie przesianą mąkę i budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie grudek. Patelnie rozgrzewamy ( można wysmarować cienką warstwą oleju - ja smaruje ręcznikiem papierowym, dzięki czemu ściągam nadmiar oleju ). Nakładamy łyżkę masy

Kuchnia Paulettes
Ciasto z kremem cappuccino 1347

mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać wymieszaną mąkę i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wlać żółtka zmiksowane z cukrem, wymieszać i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szkl wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szkl ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i odłożyć(...)chłodne miejsce do przestudzenia. Gdy budyń będzie zimny i lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.  Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana:  Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Bitą śmietanę

Ala piecze i gotuje
Sernik na jogurcie greckim 136

Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki.  Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około 12 herbatników (mogą być dowolne ja użyłam(...)kakaowych) Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń w proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z  pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut

cukrem pudrem posypane
Ryżowe placuszki śniadaniowe 127

desery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie  "pankejki" w zdrowszej odsłonie. Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej , wszak dodałam do nich odrobinę budyniu, dzięki czemu straciły miano "bezglutenowych", niemniej jednak budyń możecie w przepisie zwyczajnie pominąć. Placuszki będą wymagające podczas smażenia i przekręcania na drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę. Placuszki(...)ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food ) 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć) 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego -  do smażenia Dodatkowo: świeże owoce miód  Wykonanie

kolorowotorcikowo
BUDYŃ ŚMIETANKOWY PRZEKŁADANY GRUSZKAMI I DOMOWĄ GRANOLĄ 129

WITAJCIE ! Zapraszam po przepis na kolejny zdrowy słodki deser lub propozycję 2 śniadania :)  Domowa granola , słodkie gruszki i aksamitny budyń .....  Podane w fantazyjny sposób w szklanych pucharkach  ! SKŁADNIKI : Płatki owsiane - 1 szklanka  Budyń śmietankowy  2 białka jaj 1 łyżka miodu  2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru  mleko  2 gruszki  PRZYGOTOWANIE(...)GRANOLA : W misce łączymy płatki owsiane, miód, białka i masło orzechowe . Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem . Pieczemy do zarumienienia w 180 st. C BUDYŃ : Gotujemy według przepisu na opakowaniu :) Można dosłodzić odrobiną brązowego cukru , lub innego słodzidła :D WYKONANIE : Układamy warstwami tak jak na zdjęciu poniżej

Marcepanowa kuchnia
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA, NA CIASTKACH PEŁNOZIARNISTYCH 165

tych, którzy nie przepadają za pieczeniem, ale uwielbiają słodkości. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach 3-bit. Dodam jeszcze tylko, że przygotowuje się je błyskawicznie, mimo wersji z domowym budyniem. Zalanie ciastek gorącym budyniem sprawia, że szybko miękną tak, że nie trzeba nawet czekać przepisowych 12 godzin na nałożenie kremówki, wystarczy dobrze schłodzić i można kończyć ciasto. Choć oczywiście najlepiej(...)gotującego się mleka dodałam masę z jajkami i mąką i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia. Energicznie mieszając gotowałam jeszcze ok.1 minuty. Następnie zdjęłam garnek z palnika i gorącym budyniem zalałam herbatniki na blaszce. Masę równo rozsmarowałam, wyłożyłam ostatnią, trzecią warstwę herbatników, docisnęłam i odstawiłam do schłodzenia. Po kilku godzinach (w przepisie było, że po 12h) na ciasto wyłożyłam ostatnią

Smaczne Zdrowe
Karpatka 229

mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na pierwszy blat karpatki nakładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem karpatki i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

paapilotkaa
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 186

mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa: 60 dag twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania(...)więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia.  Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy

Wanilia i Kardamon
Mleczny ryż z sosem z mango (ryż na mleku z mango) 108

Idealna propozycja na podwieczorek, nie tylko dla małych dzieci ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka białego ryżu - 3 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 mały cukier waniliowy dodatkowo: - 1 budyń śmietankowy - 1/2 szklanki mleka - 2 pełne łyżki cukru polewa: - 1 dojrzałe mango - parę łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu Gotuję ryż z mlekiem z dodatkiem masła i cukru waniliowego(...)wolnym ogniu przez ok. 30 minut.  Budyń rozrabiam dokładnie w mleku dodając cukier.  Kiedy ryż jest już praktycznie gotowy, dodaję budyń i gotuję całość jeszcze przez chwilę. Przygotowuję polewę: blenderuję mango i do powstałego musu dodaję syrop z kwiatów bzu. Ryż nakładam do pucharków, polewam musem - gotowe :-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM 458

masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki kaszy manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę(...)ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około

słodki bratek
Migdałowiec bez pieczenia 372

użyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków migdałowych puszka kajmaku 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 l mleka 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 500 ml śmietanki(...)łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Do miski wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko miksujemy na gładki płyn. W między czasie w garnku gotujemy resztę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z mąką, budyniem i jajkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto Delicja 737

Składniki (25x36): 6 białek+ 3 żółtka szklanka cukru+ 10 łyżek cukru 3 łyżki maku 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 3 budynie śmietankowe 1 litr mleka 2 paczki delicji brzoskwiniowych 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Wiórki kokosowe dokładnie mieszamy(...)makiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Budynie przygotowujemy rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z 10 łyżkami cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje.  Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy

Pobite gary Barbary
Migdałowiec bez pieczenia 699

wykonaniu, polecam nawet poczatkujacym . Wymiary blaszki: 32x22 Składniki : 2 paczki słonych krakersów 100 g płatków migdałowych 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej puszka kajmaku 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 1 cukier wanilinowy 1 l mleka 1 łyżeczka cukru pudru Sposób przygotowania(...)miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną,budyń i jajko. Wszystko miksujemy. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki,gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy

Słodkości i nie tylko