margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę(...)rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Do mleka dodać cukier, zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu
Ewusiowe Smakisoku z cytryny; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Frużelina wiśniowa
In my kitchenPLACUSZKI BUDYNIOWE Delikatne i puszyste jak puch placuszki budyniowe. Budyń jest ewidentnie wyczuwalny. Są lekkie, a smażenie ich nie wymaga tłuszczu, bo nie przywierają do patelni. Złociste, idealne na śniadanie podane z marmoladą, dżemem lub owocami ze słoiczka. Dla mnie wystarczy sam cukier puder :) ~~SKŁADNIKI~~ jaja 2 sztuki cukier puder 2 łyżki mąka 3 łyżki budyń waniliowy lub inny(...)Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i olej. Delikatnie mieszamy. Następnie przesianą mąkę i budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie grudek. Patelnie rozgrzewamy ( można wysmarować cienką warstwą oleju - ja smaruje ręcznikiem papierowym, dzięki czemu ściągam nadmiar oleju ). Nakładamy łyżkę masy
Kuchnia Paulettesmąkę. Resztę mleka zagotować, wlać wymieszaną mąkę i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wlać żółtka zmiksowane z cukrem, wymieszać i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szkl wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szkl ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i odłożyć(...)chłodne miejsce do przestudzenia. Gdy budyń będzie zimny i lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Bitą śmietanę
Ala piecze i gotujeNiestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około 12 herbatników (mogą być dowolne ja użyłam(...)kakaowych) Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń w proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut
cukrem pudrem posypanedesery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie "pankejki" w zdrowszej odsłonie. Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej , wszak dodałam do nich odrobinę budyniu, dzięki czemu straciły miano "bezglutenowych", niemniej jednak budyń możecie w przepisie zwyczajnie pominąć. Placuszki będą wymagające podczas smażenia i przekręcania na drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę. Placuszki(...)ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food ) 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć) 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego - do smażenia Dodatkowo: świeże owoce miód Wykonanie
kolorowotorcikowoWITAJCIE ! Zapraszam po przepis na kolejny zdrowy słodki deser lub propozycję 2 śniadania :) Domowa granola , słodkie gruszki i aksamitny budyń ..... Podane w fantazyjny sposób w szklanych pucharkach ! SKŁADNIKI : Płatki owsiane - 1 szklanka Budyń śmietankowy 2 białka jaj 1 łyżka miodu 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru mleko 2 gruszki PRZYGOTOWANIE(...)GRANOLA : W misce łączymy płatki owsiane, miód, białka i masło orzechowe . Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem . Pieczemy do zarumienienia w 180 st. C BUDYŃ : Gotujemy według przepisu na opakowaniu :) Można dosłodzić odrobiną brązowego cukru , lub innego słodzidła :D WYKONANIE : Układamy warstwami tak jak na zdjęciu poniżej
Marcepanowa kuchniatych, którzy nie przepadają za pieczeniem, ale uwielbiają słodkości. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach 3-bit. Dodam jeszcze tylko, że przygotowuje się je błyskawicznie, mimo wersji z domowym budyniem. Zalanie ciastek gorącym budyniem sprawia, że szybko miękną tak, że nie trzeba nawet czekać przepisowych 12 godzin na nałożenie kremówki, wystarczy dobrze schłodzić i można kończyć ciasto. Choć oczywiście najlepiej(...)gotującego się mleka dodałam masę z jajkami i mąką i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia. Energicznie mieszając gotowałam jeszcze ok.1 minuty. Następnie zdjęłam garnek z palnika i gorącym budyniem zalałam herbatniki na blaszce. Masę równo rozsmarowałam, wyłożyłam ostatnią, trzecią warstwę herbatników, docisnęłam i odstawiłam do schłodzenia. Po kilku godzinach (w przepisie było, że po 12h) na ciasto wyłożyłam ostatnią
Smaczne Zdrowemleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na pierwszy blat karpatki nakładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem karpatki i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
paapilotkaamąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa: 60 dag twarogu tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania(...)więcej śmietany! wylepić ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia. Gdy nie posiadamy blendera, twaróg należy
Wanilia i KardamonIdealna propozycja na podwieczorek, nie tylko dla małych dzieci ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka białego ryżu - 3 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 mały cukier waniliowy dodatkowo: - 1 budyń śmietankowy - 1/2 szklanki mleka - 2 pełne łyżki cukru polewa: - 1 dojrzałe mango - parę łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu Gotuję ryż z mlekiem z dodatkiem masła i cukru waniliowego(...)wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Budyń rozrabiam dokładnie w mleku dodając cukier. Kiedy ryż jest już praktycznie gotowy, dodaję budyń i gotuję całość jeszcze przez chwilę. Przygotowuję polewę: blenderuję mango i do powstałego musu dodaję syrop z kwiatów bzu. Ryż nakładam do pucharków, polewam musem - gotowe :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowomasła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki kaszy manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę(...)ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około
słodki bratekużyć większej blaszki lub taką jaką mamy w domu. Składniki: 2 paczki krakersów po 200 g 100 g płatków migdałowych puszka kajmaku 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 l mleka 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 500 ml śmietanki(...)łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Do miski wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko miksujemy na gładki płyn. W między czasie w garnku gotujemy resztę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z mąką, budyniem i jajkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki (25x36): 6 białek+ 3 żółtka szklanka cukru+ 10 łyżek cukru 3 łyżki maku 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 3 budynie śmietankowe 1 litr mleka 2 paczki delicji brzoskwiniowych 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Wiórki kokosowe dokładnie mieszamy(...)makiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Budynie przygotowujemy rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z 10 łyżkami cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy
Pobite gary Barbarywykonaniu, polecam nawet poczatkujacym . Wymiary blaszki: 32x22 Składniki : 2 paczki słonych krakersów 100 g płatków migdałowych 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej puszka kajmaku 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 1 cukier wanilinowy 1 l mleka 1 łyżeczka cukru pudru Sposób przygotowania(...)miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną,budyń i jajko. Wszystko miksujemy. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki,gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy
Słodkości i nie tylko