niego nie skusić? Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki miodu 1 łyżka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru pudru KREM : 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe masło DODATKOWO : puszka masy kajmakowej (krówkowej) POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej(...)wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C. WYKONANIE KREMU : Galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Dwie szklanki mleka gotujemy, do trzeciej dodajemy cukier i budynie. Wlewamy na mleko i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie
Pani na deserśmietany cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu szczypta soli 1-2 łyżki kakao + 1-2 łyżki mleka, jogurtu lub śmietany łyżka mąki NA KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier waniliowy ok. 10 łyżek cukru kostka masła 200 g NA POLEWĘ : 0,5 masła lub dobrej margaryny 5 łyżek cukru, śmietany lub mleka 3 łyżki kakao łyżka żelatyny(...)specjalnych formach do tego ciasta. W temperaturze 180-190 stopniach C ok. 45 minut. ROBIMY KREM : Dwie szklanki mleka gotujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszamy. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA : Po ostygnięciu
Pani na deserbabeczkę przygotujecie w 10 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Zrobiłam ją na podstawie BABKI CYTRYNOWEJ . Zamieniłam mąkę ziemniaczaną na budyń, dodałam kakao i zrezygnowałam z cytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 4 jajka szklanka cukru budyń czekoladowy 40 g czubata łyżka kakao szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)stopni C na grzanie góra - dół. Formę na babkę, u mnie o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Masło topimy. Mąkę przesiewamy razem z budyniem, kakao oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę, dosypujemy mieszaninę z mąką (w dwóch partiach) i ubijamy tylko do połączenia składników. Dolewamy
Pani na desertego łatwe i bez pieczenia. Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 500 g herbatników 1 kg zmielonego twarogu 4 jajka 200 g masła 200 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g skórka z cytryny i sok POLEWA: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka lub śmietany 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka żelatyny płatki migdałowe(...)dekoracji WYKONANIE: Blachę o wymiarach 25/25 cm wykładamy folią spożywczą, aż po brzegi. Układamy warstwę herbatników, jeśli trzeba docinamy. Masło i cukier rozpuszczamy, dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie oraz jajka. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Teraz dwie możliwości, jeśli nasze herbatniki
Pani na desermąki 40 dag schłodzonego masła lub margaryny 0,5 szklanki śmietany 18 % KREM: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 0,5 kostki masła 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i śmietanę. Ciasto wyrabiamy (użyłam miksera z hakiem) Zawijamy szczelnie w folię i chowamy do lodówki(...)spód wykładamy papierem) Pieczemy pojedynczo ok. 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. KREM: Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy na mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż zniknie charakterystyczny smak mąki. Wyłączamy płomień, dodajemy żółtko i energicznie mieszamy. SKŁADANIE: Budyń wlewamy na pierwszą część
Pani na deserwrzenia, zdjąć z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania podgrzewać na średnim ogniu, do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( należy mieszać bardzo energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). Gdy budyń zabulgocze ( będzie bardzo gęsty ), zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała jego powierzchni. Odstawić(...)można cały czas delikatnie podgrzewać, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę batonikową odłożyć do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć/zmiksować na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, jednolity krem. Do gotowego kremu dodać wystudzoną masę z batoników i zmiksować do dokładnego połączenia. Złożenie ciasta: Składniki ponczu wymieszać
Opowieści z piekarnikaresztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 200 g masła 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 100 g rodzynek skórka otarta z cytryny na lukier(...)wiśnie Rodzynki zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić. Foremkę wyścielić wysoko papierem (można użyć większą, sernik będzie niższy). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Jajka rozbełtać. Mleko rozmieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Do sera dodać jajka, cukier, mleko z budyniami i zetrzeć skórkę z cytryny. Masło rozpuścić w rondlu o grubym dnie. Dodać masę serową i powoli gotować cały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowaniu sernik (mi zawsze pomaga moja kochana córeczka). Idealny do kawy czy herbaty lub od tak dla osłody dnia. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia Do przygotowania sernika użyłam budyniu o smaku waniliowym Wodzisław. Możecie również użyć smaku śmietankowego. Idealnie do serników, deserów i innych ciast nadają się Naturalnie Owocowe od Stovit Składniki: (na tortownice 24 cm) 1/2 kg sera(...)wiaderka 125 g miękkiego masła 3 łyżki budyniu o smaku waniliowym – u mnie Wodzisław niespełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 4 jajka szczypta soli Dodatkowo: kilka wiśni ze słoiczka – użyłam Naturalnie Owocowe Stovit cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz
Słodkie okruszkimielonych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych Masa ananasowa: 1 puszka ananasów + zalewa 1 budyń waniliowy 20 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka Wierzch: dowolna polewa lub galaretka i wiórki kokosowe Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt orzechowy: ubić białka i stopniowo dodawać cukier. Następnie(...)piekł się biszkopt orzechowy i upiec na rumiano. 3. Zrobić masę: zlać sok z ananasów, jeśli potrzeba to uzupełnić wodą tak, aby uzyskać 1 szklankę płynu. Na soku ugotować budyń waniliowy. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku, następnie stopniowo dodawać budyń. Na koniec dodać ananasy pokrojone w drobną kostkę i delikatnie całość zamieszać. 4. Przełożyć
Kuchnia domowa Aniprzez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy blaty. Krem chałwowy 200 g masła 3 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka 150 g chałwy Mleko wymieszać z budyniami i zagotować, stale mieszając, aby nam się nie przypaliło. Kiedy masa będzie już gęsta, odstawiamy do wystudzenia. Masło(...)utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko. Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy) orzeszki w czekoladzie 10 herbatników drobno zmiksowanych Składanie ciasta blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu krem na wierzch ciasta i posmarować boki obsypać
O kuchni z uczuciempół szklanki cukru * 1 kostka masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie(...)pora na przygotowanie bezy. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Pianę ucierać mikserem do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Na końcu dodać budynie. Wymieszać tylko tyle by piana połączyła się z budyniami. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na końcu zetrzeć na tarce, na wierzch jasną, mniejszą część ciasta z zamrażalnika
Zrób to smacznieSkładniki: jajka 6 sztuk "M", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych(...)obrotach do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem z 1 minutę na dość gęste ciasta 3/4 jasnego ciasta wyłożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, do reszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki ciemne ciasto wyłożyć na jasne, piekarniuk nagrzany na 190 C,grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego
W Mojej Kuchni Lubiębyło grudek. Resztę mleka zagotować z wanilią, zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka wlać masę jajeczną intensywnie mieszając i ponownie zagotować, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń (budyń i masło muszą być w temperaturze pokojowej). Ucierać do uzyskania
Swojskie jedzonkomiałam ochotę na zrobienie tego ciasta, w końcu się udało. Większość osób tradycyjnie dodaje brzoskwinie z puszki, ja akurat miałam mandarynki w puszce - wyszło pysznie. Jogurt naturalny z dodatkiem budyniu tworzy delikatną piankę, której nie można się oprzeć. Ciasto robi się łatwo i szybko, nie ma opcji żeby nie wyszło. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 25x25 cm) 250 g masła, ¾ szkl. cukru(...)żółtek, 3 szkl. mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr jogurtu naturalnego, 1 szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 5 białek, dodatkowo mandarynki w zalewie WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 nierówne części. Większą rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki. Masa: Białka ubijamy z cukrem
słodki bratekpół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku ) 5 jaj 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka(...)równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik
Izabelawkuchni