budyń - 12640 przepisów (strona:223/843)

torcik migdałowo czekoladowe 159

mleka zagotowujemy z cukrem kryształem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtko, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, do uzyskania gęstego budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy rum. (Budyń najlepiej wystudzić

Domowy Smak Jedzenia
Kokosowiec, ciasto z kokosem 127

blaszki, piec 30-35 minut w 175 C. Ostudzić. Masa: - 5 żółtek - 20 dag masła - 2 szklanki mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie jasnego budyniu - 2/3 szklanki cukru 1. W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę, żółtka oraz budyń. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć dodać mleko z dodatkami, mieszać aż zgęstnieje, odstawić(...)wystudzenia.  2. Masło utrzeć na gładką masę, dodawać wystudzony budyń i miksować. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu - 1/2 szklanki kokosu Kokos i bakalie dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . Przełożenie ciasta: - 1/2 ciemnego ciasta - 1/2 masy - ciasto kokosowe - 1/2 masy - ciasto ciemne - dżem - wiórki kokosowe

Apetyczna babeczka
Pączki z budyniem z dodatkiem likieru Amarula 102

żółtek 20 dkg cukru 25 dkg masła ok. 1,5 szklanki mleka kieliszek spirytusu konfitura z róży laska wanilii tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania likier Amarula budyń śmietankowy    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 lub 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, a gdy rozczyn dobrze wyrośnie dodać go do przesianej mąki. żółtka utrzeć z cukrem(...)kłaść do rozgrzanego tłuszczu.  Gdy pączki zrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do momentu gdy będą rumiane. Należy odsączyć je z tłuszczu. Przygotować budyń zgodnie z  przepisem na opakowaniu, dodać 3-4 kieliszki likieru Amarula i dokładnie wymieszać. Pączki przekroić na pół i dodać budyń. Można też użyć szprycy wtedy ich przekrawanie

noteskulinarnyfiga
CIASTO SNICKERS BEZ PIECZENIA + FILMIK 317

efektowny, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam na większe uroczystości i nie tylko. SKŁADNIKI : 500 g herbatników ( mogą być jasne i ciemne ) 510 g masy kajmakowej ( duża puszka ) 2 budynie waniliowe po 40 g każdy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)DODATKOWO : 100 g czekolady mlecznej 1 puszka orzeszków solonych forma do pieczenia 25/30 cm PRZYGOTOWANIE : Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Walentynkowy deser w kokosowych miseczkach 144

któż nie pokusi się na taką małą słodką czekoladowo-waniliową rozpustę? Składniki: suszone połówki kokosa 1 i 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 budyń o smaku czekoladowym – u mnie Wodzisław krem waniliowy* chipsy kokosowe odrobina niesłodzonej konfitury jagodowej listki świeżej mięty *użyłam takiego jak w tym przepisie (klik) , ale możecie użyć dowolnego lub dodać(...)truskawki i odrobinę bitej śmietany Przygotowanie: Przygotowujemy budyń. Jedną szklankę mleka z dodatkiem cukru i masła gotujemy w garnku z grubszym dnem (ja mam specjalny do mleka), a w 3/4 szklanki mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka dolewamy rozrobiony proszek. Gotujemy całość do gęstości. Gotowy budyń przekładamy do kokosowych miseczek, posypujemy chipsami kokosowymi i odstawiamy

Słodkie okruszki
Pączki z ciasta budyniowego 182

Ciasto:  1 kg mąki,  6 żółtek + 2 jajka,  100g świeżych drożdży,  200g masła,  szklanka cukru,  50g spirytusu,  szczypta soli,  1 budyń śmietankowy,  konfitura do nadziewania,  cukier puder do oprószenia lub lukier,  1litr oleju,  200g smalcu do smażenia. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody. W 1/2 szkl. wody rozpuścić(...)budyń, wlać do gotującej się wody i, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wkruszyć drożdże oraz dodać pokrojone na kawałki masło. Dodać ugotowany budyń. Jajka oraz żółtka utrzeć wraz z cukrem. Dodać do mąki. Wlać spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je w misce, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Z miłości do słodkości
Karpatka 137

200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier puder do posypania(...)ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Posłodzić. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać rozpuszczony proszek i mieszać aż budyń będzie miał gładką, gęstą konsystencję. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem aż będzie bardziej puszyste, a następnie stopniowo dodawać budyń dalej miksując.  Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie (na pofalowanej części), przykryć drugim. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch

Fabryka pomysłów
Ciasto Arbuz 149

czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany 36% 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 10g płatków czekoladowych barwnik czerwony Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 150g masła extra Masa cukrowa: 500g cukru pudru   4 łyżki glukozy w proszku 2 łyżki żelatyny   40 ml wody   Poncz(...)mleku żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić na cztery części. 3.  Masa budyniowa Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń. 4.  Poncz Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto potrójnie orzechowe 177

płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody Glazura orzechowa: 250 g pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g mielonych orzechów włoskich likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie(...)momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor.  Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę

talerz przyjemności
Pączki domowe 118

inaczej wypłynie w czasie smażenia. Dobrym rozwiązaniem jest nadziewanie już gotowych pączków za pomocą szprycy do dekorowania i ja ten sposób wykorzystałam. Moje pączki nadziałam konfiturą malinową i gęstym budyniem waniliowym. Dekoracja pączków według uznania, kto co lubi, u mnie najlepiej schodzą pączki w pudrze, ale czasami robię również w lukrze lub czekoladzie. Pączki wykrawałam szklanką o średnicy(...)mleka 5 - 6 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 70 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub wódki co najmniej 40% szczypta soli Dodatkowo: gęsta konfitura owocowa lub budyń waniliowy do nadziewania cukier puder do posypania 500 - 1000 ml oleju lub smalcu do smażenia (ilość zależy, w jak szerokim garnku będzie się smażyło) 100 g mąki do posypania deski, wałka

Kuchcik gotuje
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI! 137

Extrymalnie prosta sprawa i mega pyszna! Tak jak obiecałam wrzucam dzisiaj przepyszny przepis na budyń jaglany z karmelizowanymi bananami. Proste, pyszne i nadaje się nie tylko jako propozycja na śniadanie, ale również jako deser! Kosmos! ;-) Zróbcie koniecznie. SKŁADNIKI: - 1/5 szklanki mleka kokosowego - 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (dobrej jakości) - 1/2 szklanki wody lub mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego - łyżeczka(...)soku z cytryny - łyżka soku z pomarańczy - miód lub syrop z agawy W/w zmiksuj na gładki budyń i zagotuj w rondelku, co chwilę mieszając. Na suchej patelni, ułóż przekrojone na pół dojrzałe banany, poczekaj aż zaczną się karmelizować.  Dodaj odrobinę miodu lub syropu z agawy. Budyń przełóż do miseczki, ułóż banany z patelni, posyp ewentualnie pyłkiem kwiatowym ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ryżowy budyń z figą, morwą i miechunką 161

Dziś zapraszam Was na ryżowy budyń z figą, morwą i miechunką . Idealny w ramach zdrowego deseru lub śniadania. Mój ryżowy a la budyń podałam z suszoną figą, morwą białą i miechunką. Bakalie są pełne smaku i cennych składników dla naszego zdrowia. Suszone figi są bogate w błonnik, potas i żelazo. Morwa m.in. jest bogata w witaminę C i błonnik(...)dosładzamy delikatnie syropem z agawy, mieszamy. Ugotowane płatki ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę. Następnie przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej budyń. Przekładamy do pucharka. Na wierzch wykładamy nasze bakalie (figę warto pokroić) i kilka listków świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Deser marchewkowy z oreo 165

ciasteczek oreo   Wykonanie deseru:   1. Odlać około 1/4 szklanki soku marchewkowego, resztę zagotować. W pozostawionym soku rozrobić proszek budyniowy – wlać na gotujący się sok i ugotować marchewkowy budyń. 2. Budyń przykryć woreczkiem foliowym i pozostawić do ostygnięcia. 3. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt pomarańczowy lub otartą skórkę z pomarańczy oraz zimny budyń marchewkowy. Wszystko dobrze

kolorowotorcikowo
Makowa panienka 184

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 minut w 170­°C. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje

Pysznie & Pięknie
Cytrynowiec z brzoskwiniami 133

cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania) 250 g masła Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej(...)pieczenia i piec około 25 minut w temp.180 stopni C. Masa cytrynowa: Do wyciśniętego soku z cytryn dodać wodę, odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Do odlanej części wsypać budyń i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującej się części i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i po łyżce dodawać zimny budyń.  Pianka śmietankowa: Żelatynę

talerz przyjemności