budyń - 12640 przepisów (strona:215/843)

Ciasto Natalia 127

Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy 150 g margaryny Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żołtku, ser, budyń i orzechy.  Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej(...)wiśniówki Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ubijamy z cukrem w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką. Pozostałe składniki: mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe) polewa WYKONANIE: blat ciasta kruchego   powidła   sernik

Domowe ciasta
Ciasto Pijak 184

wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. S tudzimy. Składniki na masę: 6 żółtek budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy 250 g masła ½ szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy(...)gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( stopniowo, po łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt   dżem z czarnej porzeczki   ciasto makowo-kokosowe   masa   biszkopty obficie namaczane w spirytusie   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Tort rajska wyspa 106

kilka zmian. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 25 dag masła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta   Dodatkowo: puszk a ananasa w kostkach 1/2 puszki brzoskwi ń 1 banan 1 słoik dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej(...)około 40min, sprawdz ałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.  Upieczone, zimne ciasto podzielić na krążki i nasączyć kawą. W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowa łam budyń i wystudz iłam . Masło ut arłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając. Spód ciasta posmarowa łam połową dżemu na nim ułoży łam warstwę owoców

Na moim talerzu
Marmoladnik 114

dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru 125 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(po 40g) 3 łyżki masła 3 szklanki mleka 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu 200 g ziaren słonecznika (u mnie mieszanka słonecznika z różnymi bakaliami(...)pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie roztrzepujemy w szklance mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, ciągle mieszamy aż zgęstnieje.  Ciepły budyń wykładamy na dżem, rozprowadzamy po całości (pomocna będzie łyżka

Na moim talerzu
Sernik najprostszy i najlepszy 157

być sernik taki, który się gotuje, a nie piecze :) Idealnie sprawdza się w towarzystwie mięty z cytryną Teekanne. 1 kg sera w wiaderku "Mój ulubiony", 4 jajka, 2 budynie waniliowe b/c, 16 g cukru wanilinowego, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 200 ml mleka, ok. 300 g herbatników. Przygotowanie:  W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy cukier(...)wiaderka i jajka (najlepiej wybić wcześniej do kubka i wlać) - energicznie mieszamy rózgą do połączenia się składników. Ciągle mieszamy i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i bulgotania. Wymieszane budynie z mlekiem wlewamy do masy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Blaszkę o wymiarach ok. 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią

Aga w kuchni
Karmelowy przekładaniec 106

Miodowe płaty, przełożone budyniem i masą kajmakową. Zwieńczone orzechami. Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 200g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 500ml mleka 4 łyżki cukru 50g masła puszka masy kajmakowej Mąkę wymieszać z sodą, posiekać(...)zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części.  Piekarnik nagrzać do 170 st  C.  Piec każdy płat osobno około 8-12 minut. Forma to ok 20x30cm. Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu. Do gorącego dodać masło. Jeszcze ciepłym kremem przełożyć pierwszy upieczony blat. Do pozostałej części kremu dodać kajmak. Przełożyć nim kolejne warstwy ciasta. Wierzch posypać

Słodki Zakątek
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. 253

mąki pszennej 250 g masła 6 żółtek 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem waniliowy:   2 budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła   Krem czekoladowy:   120 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 200 g masła 150 g cukru pudru   Piana z białek(...)Każdy płat ciasta piecz osobno w 180° C przez 12-15 minut.   Gdy płaty ciasta się pieką masz czas na przygotowanie kremu. Budynie waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 600 ml mleka i z 6 łyżkami cukru. Tak aby masa była mocno gęsta. Odstaw do wystygnięcia. Masło ubij mikserem na puszystą masę

kuron.com.pl
Odwrócona pychotka 166

możemy zamienić blaszki miejscami). Upieczone blaty studzimy. Krem: 350ml mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii i wlewamy na gotujące się mleko. Gotowy budyń studzimy często mieszając lub przykrywając folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem. Gdy nabierze temperatury pokojowej, przystępujemy do zrobienia kremu. Masło ucieramy przez kilka minut, a następnie powoli dodajemy(...)łyżce budyniu, aż do jego wykorzystania. Krem wykładamy na pierwszy placek, po czym przykrywamy drugim- odwróconym. Delikatnie dociskamy.  Polewa: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę i pozostawiamy na 3 minutki pod przykryciem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i smarujemy wierzch ciasta. Schładzamy

Kuchnia w czekoladzie
ciasto kora orzechowa 813

włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g masła 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki wody 5 żółtek 2 paczki delicji pomarańczowych (24 ciastka) 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 1/4 szklanki spirytusu brzoskwinie(...)nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia).   Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszam z mąką pszenną i rozpuszczam w 3/4 szklanki wody, dodaję żółtka. Dokładnie miksuję i wlewam na wrzący sok. Stale mieszając trzymam na ogniu do zagotowania, po czym odstawiam

babka w formie
Ciasto Kubuś 172

Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa: 900 ml soku kubuś o smaku marchewkowym 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody Dodatkowo: 300 gram delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe(...)temp. 180 stopni do suchego patyczka. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. 2. Masa kubusiowa: odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń. 3. Masa śmietanowa: galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy

Kuchnia u Bietki
Budyń kajmakowy 119

Cudownie aksamitny, zabójczo pyszny i pachnący toffi. Taki jest właśnie mój budyń kajmakowy . Zapraszam po przepis na budyń, który smakuje jak krówka ciągutka. Możesz go zrobić na śniadanie lub na deser.  - prosty domowy budyń - dodatek pysznego kajmaku - idealny na szybkie deser

AniaGotuje.pl
Sernik waniliowy bez spodu 221

Wśród wielu jego gatunków każdy może znaleźć swój ulubiony. Jeżeli jesteście jeszcze na etapie poszukiwań zachęcam do wypróbowania przepisu na sernik waniliowy bez spodu. Bazą wyjściową był sernik z budyniem biszkoptowym . Składniki na formę 35 x 26cm: - 1,8 kg tłustego twarogu - 300 g masła - 12 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki cukru z wanilią(...)budynie waniliowe (po 40 g każdy) - 500 ml schłodzonej śmietanki 36% - 2 łyżeczki pasty waniliowej - szczypta soli Wszystkie składniki oprócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg mielimy trzykrotnie (lub tyle samo razy przepuszczamy przez praskę). Masło rozpuszczamy w mikrofali, odstawiamy do wystygnięcia. Cukry ucieramy z żółtkami na puszystą masę. Do utartych żółtek dodajemy porcjami twaróg oraz kolejno – ostudzone, płynne

mojewypiekiinietylko
Ciasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis 202

chałwy (u mnie 50 g waniliowej i 50 g z bakaliami) 450 g dobrej jakości sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony 200 ml mleka 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego proszek 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła pół szklanki cukru herbatniki – u mnie kakaowe na dnie i black na wierzchu Dodatkowo:   perełki pomarańczowe(...)spodzie kakaowe). Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, aby ciasto się łatwiej wyciągało. Do miski wkruszamy chałwę, dodajemy ser i mieszamy całość wstępnie łyżką. Mleko mieszamy dokładnie z budyniem i mąką ziemniaczaną. W garnku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem. Następnie zmniejszamy płomień (nie może być za duży, aby masa się nie przypaliła) i dodajemy nasz

Słodkie okruszki
niebiańskie kapuczino 117

świątecznym stole.  Składniki na biszkopt: ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy   4 łyżki kakao 4 jaja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 200g masła ½ l mleka Kawowa pianka: 2 szklanki mleka 1 opakowanie ulubionego cappuccino 2 śnieżki 5 łyżeczek żelatyny 1 czekolada deserowa Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek. Z białek(...)trakcie ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.  Krem budyniowy:  Budynie ugotować w ½ l mleka. Wystudzić. Kostkę masła miksować na puszystą masę, dodać budyń. Masę wyłożyć na połowę wystudzonego biszkoptu.  Kawowa pianka:  Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić

Słodki Zakątek
TORCIK MAKOWO JABŁKOWY Z MASĄ 94

szklanka cukru kryształ 3 - 4 duże jabłka 200 g rodzynek sułtańskich 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 1 olejek migdałowy Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy Dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej kilka sztuk białych perełek cukrowych różowy(...)której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa waniliowa - 2 opakowania budyniu waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony

Ciastka - domowe słodkości