Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania babki będziemy potrzebowali: 120 g mąki pszennej (typ 400-550) – około 3/4 szklanki 250 ml 170 g oleju – około 3/4 szklanki 250 ml – użyłam oleju rzepakowego 4 jajka (rozmiar L) 3 budynie czekoladowe bez cukru (użyłam(...)jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Pieczenie babki budyniowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą
Uwaga Babcia Gotujeszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 200 g masła 4 żółtka 1 jajko 4 łyżki gęstej śmietany Masa: 1 budyń 2 żółtka 1 kg jabłek 4 łyżki cukru Dodatkowo: konfitura porzeczkowa Przygotowanie Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę. Wcześniej ugotować budyń z przepisu na opakowaniu(...)żółtka. 1 kg jabłek pokroić w drobniutką kostkę i uprażyć z 4 łyżkami cukru. Budyń wyłożyć na ciasto potem uprażone jabłka i konfiturę porzeczkową. Pozostałe białka ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, wyłożyć na górę ciasta. Piec 50 min w 170 stopniach. Autor przepisu: Beata Artykuł Szarlotka karkonoska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysię jako poczęstunek dla gości, ponieważ wygląda bardzo reprezentacyjnie i pięknie prezentuje się na stole. PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA DAMA BEZ PIECZENIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru MASA ŚMIETANOWA 800 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny(...)wrzątku DODATKOWO 400 g jasnych herbatników 200 g ciemnych herbatników 1 puszka masy kajmakowej orzechy włoskie Przygotowanie: MASA BUDYNIOWA Budynie z dodatkiem cukru przygotować w 500 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia. Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Masło ucieramy przy użyciu miksera, następnie stopniowo dodajemy budyń, miksujemy do powstania jednolitej masy. MASA ŚMIETANOWA Żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia
Przepiski.plpotrzebujemy piekarnika. Przed Wami napoleonka na herbatnikach w 15 minut! Składniki * blacha 24×28 200 g masła 180 g cukru 1 cukier wanilinowy 100 g mąki 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 1200 ml mleka 40 herbatników cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1 l mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozpuścić budynie(...)rozpuszczoną mieszankę i gotować na małym gazie, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy. Powstałą masę pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodawać do niego po łyżce budyniu, ciągle miksując. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce poukładać herbatniki. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową i przykryć 2 warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed
Przepiski.plkostka schłodzonego masła (200g) szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Składniki na piankę budyniową: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (o łącznej masie 2 x 40g = 80 g) łyżka cukru waniliowego pół szklanki oleju ( u mnie słonecznikowy) Dodatkowo: około pół kg malin (oczywiście możesz użyć(...)kolor , a następnie studzę. Spód ciasta należy oddzielnie podpiec, aby uniknąć zakalca . Krok 4. Przygotowuję piankę budyniową. Gdy upieczony spód ciasta zaczyna stygnąć, przygotowuję naszą warstwę z pianki i budyniu. Białka ubijam za pomocą miksera na sztywna pianę. Pamiętaj oczywiście by mocno ubić białka na bardzo sztywną pianę. Inaczej ciasto z pewnością podczas pieczenia mogłoby „siąść” . Pod koniec
Ania gotujeSernik z sypanym ciastem - PrzyslijPrzepis.pl , ale trochę go zmodyfikowałam. Oto moja wersja przepisu: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1szkl. mąki pszennej tortowej 1szkl. kaszy manny 3/4szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1,5kg sera z wiaderka 200g miękkiego masła 6 jaj 3/4szkl. cukru pudru olejek(...)waniliowy 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto, czyli: mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i budyń w proszku wsypałam do miski. Dodałam pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej. Wszystko ugniatałam rękami, aż masło rozetrze się i wymiesza ze składnikami suchymi. Prostokątną tortownicę o wymiarach 24x34cm
Waniliowe ImprowizacjeSzybki deser kisiel i budyń dwa w jednym z owocami. Trzeba sobie osłodzić trochę brak słońca i poprawić humor. 1 opakowanie kisiel malinowa 1 opakowanie budyń czekoladowy malina 1 opakowanie kisiel Jabłko 300 ml mleczka kokosowego 250 g malin mrożonych 1 gruszka beziki Mleczko kokosowe 82 % wkładam na noc do lodówki. Połowę malin przekładam do rondelka(...)przestygnięcia. Na zimnym układam po kilka malin. Mleczko kokosowe otwieram,i zdejmuję łyżką gęstą śmietankę kokosową. Zostawiam 175 ml wody kokosowej, którą wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję budyń czekoladowy i mieszam. Jak przestygnie lekko, przelewam do szklanek. Odstawiam do wystudzenia. Na zimnym układam śmietankę kokosową, maliny. Gruszkę obieram i wykrawam kulki specjalnym nożykiem. Do garnka wlewam
wesoła kuchniajasny : 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki oleju Masa : 750 ml mleka 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 łyżki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko 200 g masła spirytus/rum sok z cytryny do smaku Dodatkowo : 1 słoiczek(...)Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko miksujemy z mąką, jajkiem, żółtkiem oraz proszkiem budyniowym. Powstałą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy dalej, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na sam koniec można dodać do smaku sok z cytryny oraz niewielką ilość alkoholu. Przestudzone ciasto orzechowe kroimy
Smaki Na Talerzułatwe i szybkie w przygotowaniu. Obok takiego deseru nie da się przejść obojętnie. Składniki: 2 opakowania ciasteczek łakotki kawowe jedno opakowanie petitki zwykle 200g mielonego twarogu 400g śmietanki 1 budyń 2 cukry waniliowe Sposób przygotowania: W garnuszku ugotować budyń, twaróg wymieszać z 1/5 szklanki cukrem pudrem, bitą śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Po ostygnięciu budyniu wszystkie składniki wymieszać razem, kawowe
Wasze Przepisynastępnie mąkę i wszystko dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 min a w tym czasie można zrobić farsz. Nadzienie serowo-budyniowe: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru waniliowego 250 g serka mascarpone cukier do smaku 0,5 l mleka rodzynki Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i dodać cukier. Serek mascarpone połączyć z ugotowanym(...)ostudzonym budyniem i cukrem waniliowym Na końcu dodać wcześniej namoczone rodzynki. Usmażyć naleśniki, nałożyć farsz i zwinąć. Autor przepisu: Małgorzata K-j Artykuł Naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPyszny deser bez pieczenia – 3 bit. Idealne dla osób, które lubią bardzo słodkie desery. Składniki oraz sposób przygotowania: Masa budyniowa: kostka masła 3 szkl mleka 2 budynie (ja miałam z cukrem) Masło utrzeć na puch. Do garnka wlać 2 szklanki mleka w trzeciej rozpuścić budynie i wlać do gorącego mleka, aż zgęstnieje. Ostudzić. Do masła stopniowo dodawać zimny budyń
Wasze Przepisyłyżeczki soda oczyszczona 200 g margaryny cukier waniliowy 1 opak polewa orzechowa 200 gramów orzechy włoskie posiekane: 90 g margaryna 4 łyżki cukier 2 łyżki miodu masa budyniowa budyń śmietankowy 1 opak 1 łyżka mąka ziemniaczana 700 ml mleko dodatkowo: 1 puszka masa kajmakowa Przygotowanie CIASTO Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto(...)Szklankę mleka odlać, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnku na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu, gorący budyń wyłożyć na upieczony placek. Składanie ciasta 1.ciasto 2.krem budyniowy 3.ciasto 4.masa krówkowa 5.nakryć plackiem z polewą orzechową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiproszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 niepełna szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 30 dag suszonych owoców od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy kasza manna do oprószenia(...)czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do masy serowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową
Izabelawkuchnichałwy waniliowej 100 g masła 100 g czekolady sernik 800 g zmielonego twarogu 120 g masła 4 jajka 170 g cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 opakowania budyniu wanilinowego Przygotowanie: herbatniki zmiksować z chałwą, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, następnie wszystko połącz ze sobą. Gotową masą wyłożyć spód tortownicy. sernik W garnku umieść zmiksowany(...)twaróg, jajka, masło, cukier oraz cukier wanilinowy, wszystko zmiksuj (przepis możesz wykonać w Thermomix) gotuj przez 8-10 minut cały czas mieszając. Następnie połącz budyń z mlekiem i w ostatniej minucie gotowania dodaj mieszankę budyniu do masy serowej. Gorącą masę wylej na wcześniej wyłożony spód. Ostudzony sernik umieść w lodówce i następnie udekoruj przed podaniem. Smacznego
Niezły Młynekcałej nocy w lodówce zyskamy puszyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach ciasto dla najbliższych. Gwarantuję, że zniknie błyskawicznie :) Składniki: prostokątne herbatniki kakaowe (około 60 szt.) Krem budyniowy: budyń kokosowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej) Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki(...)masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru Do posypania: wiórki kokosowe Ugotować budyń na bazie 1,5 szklanki mleka, z 4 łyżkami cukru. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło do białości przez około 7 minut. Następnie dodawać po 1 łyżce wcześniej przygotowanego budyniu. W prostokątnej blaszce o wymiarach 23 x 33 cm (wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową ) ułożyć
Świat Ciasta