budyń - 12640 przepisów (strona:202/843)

Ciasto rafaello na krakersach 413

część mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki - 375 ml) zagotować wraz z resztą cukru (tj. 1/4 szklanki). Dodać przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Do miski (u mnie od robota kuchennego) włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę.  Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń(...)Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem. Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy kokosowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (50 g). Tak przygotowane ciasto

Gospodyni Miejska
319. 116

nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem o nich zapomina.” calzone nadziane domowym budyniem waniliowym, truskawki   inspiracja Nałożyłam odrobinę za dużo budyniu i z jednej strony nie mogłam do końca dobrze zlepić przez co podczas pieczenia, trochę budyniu wypłynęło, ale co tam i tak było

More food, love and dreams
Ciasto szachownica "szach- mat" 915

mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu  z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto(...)pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru 5 łyżek wody 9 łyżek oleju 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light) 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną) 4 krople aromatu śmietankowego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 237

grudek. Gotową mieszaninę wlewamy powoli do rondelka z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Wstawiamy rondelek na mały gaz i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję budyniu. Jeśli jednak wydaje Wam się rzadki, rozprowadźcie w miseczce 2 łyżki powstałego sosu z dodatkową łyżeczką skrobi i dolejcie do rondelka. Gotowy sos odstawcie do ostygnięcia. 3. FORMOWANIE BUŁEK(...)wyrośnięcia. 4. NAKŁADANIE KREMU (3 min) W środku każdej wyrośniętej bułki wyciskamy okrągłe wgłębienie, najłatwiej jest to zrobić dnem kieliszka lub małej szklaneczki. Do powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu. 5. PIECZENIE (15 min) Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów. 5. LUKIER (5 min) Cukier puder przekładamy do miseczki

Nerds Kitchen
Pływające wyspy (Zupa nic) 560

pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie, taką słodką zupę chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy. Pływające(...)wyspy (Zupa nic) dla dorosłych i dla dziecie: Składniki dla 2 osób: 2 jajka 125 g drobnego cukru Szczypta soli 500 ml mleka 1 budyń waniliowy Winiary czekolada gorzka z chili Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem 298

stopni. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika na 17 minut, po upływie czasu zdjąć papier i piec jeszcze ok. 13 minut. Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe  3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo:  5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 2 galaretki truskawkowe WINIARY Zagotować mleko z cukrem, dodać(...)budyń, wystudzić najlepiej całą noc.  Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu.  Na kruche ciasto wyłożyć gotową masę budyniową, ciasto odstawić do lodówki  na ok. 3 godziny. 2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła. Rabarbar wrzucić na patelnie

Czarnawisienka
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 320

stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. krem: Z mleka kokosowego odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim skrobię kukurydzianą (zamiast skrobi można użyć budyniu kokosowego lub śmietankowego). Pozostałe mleko zagotować ciągle mieszając, wlać skrobię i aromat waniliowy, zagotować do zgęstnienia. Dobrze mieszać aby nie było grudek i nie przypaliło się ;) Budyń pozostawić do ostygnięcia. Masło/margaryn(...)ogrzać do temperatury pokojowej i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej margaryny dodawać po jednej łyżce ostudzony budyń (oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę pokojową). Ubijać mikserem na puszysty krem. Napełnić kremem babeczki, udekorować borówkami i kokosem. Schłodzić w lodówce

głodny alergik
CIASTO KUBUŚ 199

oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru(...)łyżką.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić

RAROSSA
wielkanocna babka tulipan 281

wtedy na pewno kolorowe pasy wymieszają się na kształt tulipana.                          Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem(...)biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek. Do pierwszej miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę. Do następnej miski dodajemy kakao a do ostatniej mak. Masy wykładamy kolejny

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1182

sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze(...)jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Winiary (60 g) 2-3 łyżki kakao Ser przekładam do misy robota i miksujemy dokładnie dodając stopniowo cukier, po jednym jajku, oraz suchy budyń. Masę serową dzielimy na dwie części

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1449.Budyń z malinami 136

Budyń z dodatkiem malin..pycha... 2 szkl.mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem   maliny Z  1/2 litra zimnego mleka odlać 1/2  szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez pół minuty. Przełożyć do salaterek,   dodać

Moje domowe kucharzenie
1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 160

Przepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni .. 2 budynie śmietankowe 3 szkl.mleka 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka] 3 szkl. mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 jajko 2 żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1  łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek(...)śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika . Budyń ugotować na mleku. Gruszki i jabłka obrać  i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut

Moje domowe kucharzenie
1487. Sernik gotowany 203

masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny  2 jajka  1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego  1 łyżeczka sody  1,5 łyżki kakao(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego  1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny,  jajek,  cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowy styropian 746

przepis znałam i nawet kilka razy go piekłam. Postanowiłam teraz to nadrobić i przygotować podobne, ale nie jak w oryginale śnieżnobiałe, tylko delikatnie czekoladowe, a to za sprawą budyniu czekoladowego, a śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Obecnie na blogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje(...)wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje i będzie można ją ścierać na tarce. Składniki na masę: 600 g jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy w misce jogurt z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser kubusiowy 359

Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś , ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników. Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru. Deser kubusiowy Składniki: 300ml soku Kubuś o dowolnym(...)smaku 3/4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 15g masła 1 łyżka cukru 150g serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku) aromat waniliowy 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wody 6 herbatników 2 kostki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: - na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika - sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę

Smakołyki Bereniki