budyń - 12640 przepisów (strona:193/843)

Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 153

miło być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową tortownica 26 cm Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g) 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać(...)partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut

FitKot
Truskawkowy budyń jaglany 168

Zamarzyły mi się już truskawki, takie prosto z krzaczka ale....no właśnie, trzeba jeszcze poczekać na te świeże. W zamrażarce znalazłam mrożone i one znakomicie nadały się do mojego budyniu. Podałam budyń na śniadanie ale tutaj pełna dowolność, można zajadać jako deser czy kolację. Truskawkowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort Krówka 194

muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Jak ciasto wyglądało w trakcie składania możecie zobaczyć na nowym instagramie bloga ( klik ). Polecam! Uwagi: 1) biszkopt można przygotować dzień wcześniej 2) budyń do masy budyniowej trzeba też zrobić wcześniej (niekoniecznie dzień wcześniej, ale np. rano), żeby dobrze zdążył wystygnąć, zanim zmiksujemy go z masłem 3) masy śmietanowej nie należy przygotowywać wcześniej, żeby(...)ogląd sprawy ;) przepis jest dość długi, ale też nieskomplikowany 5) proponuję wszystkie warstwy składać w tortownicy, tzn. ułożyć dolny biszkopt w tortownicy, w której się piekł (wyłożonej papierem), położyć budyń, schładzać itd., jak dalej przedstawię w przepisie. Chodzi o to, że wtedy nic nam się nie wyleje poza biszkopt. Składniki Biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru  szklanka mąki tortowej

Słodkie inspiracje
Chocolate cupcakes 184

Dokładnie zmiksować, dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości). Piec 25 min. w 180 st. C.  Krem 300 g miękkiego masła 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 łyżek cukru pudru Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, w zmniejszonej ilości mleka i bez cukru. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce(...)budyń, cały czas miksując. Udekorować wystudzone babeczki. Przechowywać je w lodówce

Słodkie inspiracje
Budyń marchewkowy 154

realna, słoneczna i ciepła, wypełniona szczebiotem ptaków i nabrzmiałymi pąkami na drzewach, stukaniem obcasów na chodnikach i uśmiechem ludzi dookoła nas. Tęskniliście za wiosną? Jak ją powitacie? Może pysznym budyniem marchewkowym z nutą pomarańczy i cynamonu. Gęsty i aksamitnie kremowy, przyjemnie słodki i tak smakowicie pachnący. Mnie najbardziej smakował lekko ciepły, ale być może na zimno również jest pyszny(...)wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Mus mleczno-marchewkowy ustawić na małym ogniu. Pozostałe mleko połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do musu, mieszać, aż zacznie bulgotać i powstanie gładki jednolity budyń. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć cynamonem. Smacznego

Obiad gotowy
Ciasto z galaretką 504

przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny(...)poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu , budyń również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Zamiast kremu można przełożyć ciasto samym budyniem, potrzebne będą 3 saszetki. Foremkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto, zabezpieczy je także przed ewentualnymi

Ciastkozercy
Ciasto Krysi 590

wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody(...)masa się wystudziła. Gdy zacznie robić się coraz gęstsza, wykładamy ją na biszkopt i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na miękki puch. Następnie dodajemy partiami zimny budyń i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem wykładamy na masę jabłkową i równo

My simple kitchen
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 122

mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć laskę wanilii i dodać masę mleczno-jajeczną. Całość energicznie mieszając - zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.) Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty. Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem. Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony

Di gotuje
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 265

szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki zmielonego hibiskusa Krem: 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego 1 budyń (użyłam takiego przeznaczonego na 3/4 litra mleka) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie (do smaku) pół słoiczka konfitury z dzikiej róży opcjonalnie: domowy ekstrakt waniliowy + kilka(...)Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem, wlać do gotującego się mleka. Przykryć i odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka

FitKot
Chałwowiec 644

czekoladowe : 6 jajek  (oddzielnie białka i żółtka 190g cukru 40g gorzkiego kakao 80g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Masa chałwowa 300g chałwy waniliowej 3 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie innego kwaskowego ) pół szklanki chłodnej mocnej herbaty lub słabej kawy do nasączenia blatów ciasta(...)pieczenia i upiec każdy z nich w 170C ok 12-15 min. W szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy Dwie pozostałe  szklanki mleka zagotować z cukrem ,  wlać rozmieszany budyń i zagotować całość. Przykryć i odstawić do wystudzenia.. Do masła wkruszyć chałwę i utrzeć całość. Dodawał po łyżce budyń i nadal ucierać masę. Jeśli masa wyda nam się mało

Malinowa Kawiarenka
Kajmakowa pysznotka 622

podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dla ułatwienia można zmiksować blenderem, a gdyby nadal były grudki przelać przez sitko. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym(...)blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , dżemy , kajmak , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam
Rolada czekoladowa z "pijaną" śliwką 202

śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110 g) 1/3 szklanki mąki (60g) 2 łyżki kakao  2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki pszennej pół kostki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru  2 łyżki nutelli 200 g suszonych śliwek pół szklanki wódki lub rumu pół szklanki herbaty(...)obsypanej cukrem pudrem . Delikatnie usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę . Odkładamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy . W pozostałym rozprowadzamy mąkę i proszek budyniowy . Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem . Gdy nabierze już nieco puszystości dodajemy po łyżce wystudzony budyń i nutellę. Z masy odkładamy ok 1/3  do obłożenia wierzchu

Malinowa Kawiarenka
Pyszna karpatka 2448

przestudiowaniu forów, w końcu znalazłam meritum problemu i tak powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto parzone: 1 szklanka wody pół kostki margaryny (125 gram) 1 szklanka mąki pszennej(...)mąkami i żółtkami. Kiedy mleko będzie się gotować, wlewamy mleko z mąkami i energicznie mieszamy. Gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia, ale wcześniej nakrywamy folią, aby nie powstał kożuch. Kiedy budyń będzie już zimny, ubijamy masło na biały puch, następnie wciąż ucierając dodawać po łyżce budyń. Gotowy krem rozsmarować na blacie ciasta po czym przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Wstawiamy

Gotuj z Agnes
Kostka orzechowa przekładana nutellą 135

połowy dałam mąki z żółtkami i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek. Mleko z cukrem zagotowałam i do gotującego sie dolałam pozostałe z mąkami. Gotowałam na małym ogniu, aż budyń zgęstniał. Oczywiście należy go co jakiś czas mieszać żeby sie nie przypalił. Budyń odstawiłam do ostudzenia, a zabrałam się za biszkopt orzechowy. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam(...)się połączyły. Masę przelałam do foremki i piekłam 15 minut w 170 stopniach. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy wszystkie elementy wystygły zmiksowałam masło na puch i dodawałam do niego powoli budyń. Na biszkopt orzechowy nałożyłam warstwę nutelli. Na niej poukładałam herbatniki, które nasączyłam nalewką malinową, a na końcu nałożyłam krem budyniowy. To co widzicie na wierzchu ciasta to roztarte pomiędzy palcami

Relaxtime
Makowiec mojej babci 1193

gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka) 4 duże jajka ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej  ok 50 g płatków migdałów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 350 ml mleka 0,5 kostki masła opcjonalnie odrobina olejku migdałowego Dodatkowo: kokos do posypania Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć(...)puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka

Ze smakiem i z pasją