budyń - 12640 przepisów (strona:193/843)

Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa 177

Domowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanki mleka 185 g masła Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić

Oryginalny smak
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 280

łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 0,5 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt * żółtko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * drobny cukier – 1 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 2 łyżki * masło(...)minut / 180C. KREM CYTRYNOWY: Do rondelka wlewamy sok z cytryny, 1 szkl wody, cukier i cukier ze skórką cytrynową – gotujemy. Do miseczki wlewamy resztę wody, dodajemy budynie i żółtka – miksujemy. Do gotującego się płynu wlewamy masę budyniową i cały czas mieszając gotujemy aż masa będzie kremowa i gęsta. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Masło ucieramy na puch, łyżka

Ostra na Słodko
Domowy budyń waniliowo- migdałowy i recenzja książki "Rodzinna kuchnia Lidla" 193

dzieci to bardzo duże ułatwienie. Mój starszy syn od razu znalazł kilka przepisów, które najchętniej zrobiłby już, od razu i najlepiej wszystkie naraz :) W ostateczności stanęło na domowym budyniu. Nasz nieco zmodyfikowany przepis poniżej: Domowy budyń waniliowo - migdałowy Składniki:   500ml mleka (może być migdałowe),  2 żółtka,  2 łyżki tartych migdałów,  laska wanilii,  czubata łyżka mąki(...)żółtka oraz obydwie mąki i tarte migdały. Bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Rozlać do miseczek i odstawić do ostygnięcia.  Podawać z dodatkiem domowej konfitury. Książkę zdecydowanie polecam

Z miłości do słodkości
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 146

miło być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową tortownica 26 cm Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g) 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać(...)partiami ksylitol i erytrol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut

FitKot
Truskawkowy budyń jaglany 165

Zamarzyły mi się już truskawki, takie prosto z krzaczka ale....no właśnie, trzeba jeszcze poczekać na te świeże. W zamrażarce znalazłam mrożone i one znakomicie nadały się do mojego budyniu. Podałam budyń na śniadanie ale tutaj pełna dowolność, można zajadać jako deser czy kolację. Truskawkowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort Krówka 189

muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Jak ciasto wyglądało w trakcie składania możecie zobaczyć na nowym instagramie bloga ( klik ). Polecam! Uwagi: 1) biszkopt można przygotować dzień wcześniej 2) budyń do masy budyniowej trzeba też zrobić wcześniej (niekoniecznie dzień wcześniej, ale np. rano), żeby dobrze zdążył wystygnąć, zanim zmiksujemy go z masłem 3) masy śmietanowej nie należy przygotowywać wcześniej, żeby(...)ogląd sprawy ;) przepis jest dość długi, ale też nieskomplikowany 5) proponuję wszystkie warstwy składać w tortownicy, tzn. ułożyć dolny biszkopt w tortownicy, w której się piekł (wyłożonej papierem), położyć budyń, schładzać itd., jak dalej przedstawię w przepisie. Chodzi o to, że wtedy nic nam się nie wyleje poza biszkopt. Składniki Biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru  szklanka mąki tortowej

Słodkie inspiracje
Chocolate cupcakes 178

Dokładnie zmiksować, dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości). Piec 25 min. w 180 st. C.  Krem 300 g miękkiego masła 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 łyżek cukru pudru Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, w zmniejszonej ilości mleka i bez cukru. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce(...)budyń, cały czas miksując. Udekorować wystudzone babeczki. Przechowywać je w lodówce

Słodkie inspiracje
Budyń marchewkowy 152

realna, słoneczna i ciepła, wypełniona szczebiotem ptaków i nabrzmiałymi pąkami na drzewach, stukaniem obcasów na chodnikach i uśmiechem ludzi dookoła nas. Tęskniliście za wiosną? Jak ją powitacie? Może pysznym budyniem marchewkowym z nutą pomarańczy i cynamonu. Gęsty i aksamitnie kremowy, przyjemnie słodki i tak smakowicie pachnący. Mnie najbardziej smakował lekko ciepły, ale być może na zimno również jest pyszny(...)wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Mus mleczno-marchewkowy ustawić na małym ogniu. Pozostałe mleko połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do musu, mieszać, aż zacznie bulgotać i powstanie gładki jednolity budyń. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć cynamonem. Smacznego

Obiad gotowy
Ciasto z galaretką 489

przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny(...)poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu , budyń również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Zamiast kremu można przełożyć ciasto samym budyniem, potrzebne będą 3 saszetki. Foremkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto, zabezpieczy je także przed ewentualnymi

Ciastkozercy
Ciasto Krysi 582

wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody(...)masa się wystudziła. Gdy zacznie robić się coraz gęstsza, wykładamy ją na biszkopt i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na miękki puch. Następnie dodajemy partiami zimny budyń i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem wykładamy na masę jabłkową i równo

My simple kitchen
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 115

mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć laskę wanilii i dodać masę mleczno-jajeczną. Całość energicznie mieszając - zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.) Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty. Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem. Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony

Di gotuje
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 259

szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki zmielonego hibiskusa Krem: 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego 1 budyń (użyłam takiego przeznaczonego na 3/4 litra mleka) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie (do smaku) pół słoiczka konfitury z dzikiej róży opcjonalnie: domowy ekstrakt waniliowy + kilka(...)Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem, wlać do gotującego się mleka. Przykryć i odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka

FitKot
Chałwowiec 642

czekoladowe : 6 jajek  (oddzielnie białka i żółtka 190g cukru 40g gorzkiego kakao 80g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Masa chałwowa 300g chałwy waniliowej 3 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie innego kwaskowego ) pół szklanki chłodnej mocnej herbaty lub słabej kawy do nasączenia blatów ciasta(...)pieczenia i upiec każdy z nich w 170C ok 12-15 min. W szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy Dwie pozostałe  szklanki mleka zagotować z cukrem ,  wlać rozmieszany budyń i zagotować całość. Przykryć i odstawić do wystudzenia.. Do masła wkruszyć chałwę i utrzeć całość. Dodawał po łyżce budyń i nadal ucierać masę. Jeśli masa wyda nam się mało

Malinowa Kawiarenka
Kajmakowa pysznotka 607

podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dla ułatwienia można zmiksować blenderem, a gdyby nadal były grudki przelać przez sitko. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym(...)blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , dżemy , kajmak , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam
Rolada czekoladowa z "pijaną" śliwką 196

śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110 g) 1/3 szklanki mąki (60g) 2 łyżki kakao  2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki pszennej pół kostki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru  2 łyżki nutelli 200 g suszonych śliwek pół szklanki wódki lub rumu pół szklanki herbaty(...)obsypanej cukrem pudrem . Delikatnie usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę . Odkładamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy . W pozostałym rozprowadzamy mąkę i proszek budyniowy . Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem . Gdy nabierze już nieco puszystości dodajemy po łyżce wystudzony budyń i nutellę. Z masy odkładamy ok 1/3  do obłożenia wierzchu

Malinowa Kawiarenka