budyń - 12640 przepisów (strona:188/843)

Napoleonka z winogronami 116

tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia. Jak dla mnie najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu, gdy ciasto francuskie lekko zmięknie, a masa budyniowa smakuje budyniem, a nie masłem;) Polecam. około 400 g ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła(...)cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i, cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy rum oraz budyń. Na jednym płacie ciasta rozprowadzamy połowę kremu budyniowego. Rozkładamy owoce. Wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim płatem ciasta

Smaki Na Talerzu
Sernik gotowany z masą kajmakową 638

Składniki: 1,5 kg twarogu z wiaderka 6 jajek 300 gram masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy ok 450 gram herbatników 600 gram masy kajmakowej 4,5 opakowania budyni śmietankowych 1 i 1/3 szklanki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na spód blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, po warstwie herbatników(...)kajmakowej, ( możemy ją wcześniej podgrzać aby się lepiej rozprowadzała), na masę kajmakową układamy druga warstwę herbatników, w misce/rondelku mieszamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, w zimnym mleku rozpuszczamy budynie w dużym garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy ser z wiaderka, mieszamy i dodajemy jajka z cukrem, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, mieszając zagotowujemy, do gotującej się masy serowej

Blog kulinarny S9.PL
Biszkopt z bezą i masą budyniową 84

mleka i żółtek dodajemy do gotującej się połowy mleka. Całość dobrze i energicznie mieszamy (uwaga szybko się może przypalić) podgrzewając na małym ogniu, aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Budyń przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą, a później odstawiamy do wystudzenia. W misce ucieramy masło, podobnie postępujemy z budyniem (musimy go utrzeć, żeby nie był zbyt gęsty i zbity). Następnie stopniowo(...)kilku porcjach dodajemy budyń do utartego masła. Na koniec możemy dodać trochę alkoholu i ucieramy do uzyskanie gładkiego kremu/masy. Później zajmujemy się przygotowaniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę/groszki czekoladowe z kremówką. Na koniec dodajemy suszoną aronię. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy

PatiGotuje
Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami 180

pewno będą zaskoczeni jego smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ok 300 gram herbatników 300 gram orzechów włoskich 5 szklanek mleka 1,5 łyżki cukru 3 galaretki cytrynowe 3 budynie waniliowe 300 gram masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę czekoladowa: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 150 gram masła 4,5 łyżki kakao 2,5 szklanki mleka(...)proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 4 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, w pozostałej szklance rozpuszczamy budynie, wlewamy do wrzącego mleka mieszając tak aby nie powstały gródki. gotowy budyń ściągamy z gazu, dodajemy do niego galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy Masę czekoladowa w garnku zagotowujemy mleko z cukrem, masłem i kakao, następnie ściągamy

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto witaminka 121

push({}); Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 szklanki oleju Łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 1 opakowanie herbatników w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Biszkopt : Ubijamy białka na sztywna pianę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia Około 600 ml „witaminki” podgrzewamy w garnku, pozostały sok mieszamy z budyniami Następnie dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia Mleko ubijamy ze śnieżkami, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę

Blog kulinarny S9.PL
Keto tarta cytrynowa (Paleo, LowCarb, bez glutenu, bez nabiału) 199

Cytryna z nutą kokosową To ciasto może i wygląda niepozornie, ale gwarantuje ono prawdziwą eksplozję smaków. Na pierwszy plan wysuwa się orzeźwiająca cytryna, jednak jest ona przełamana słodkością budyniu. Daje się wyczuć także kokosowy smak spodu zrobionego na bazie mąki kokosowej . Zresztą budyń został przygotowany przy użyciu mleka kokosowego , a na wierzchu mamy ubitą śmietankę kokosową, więc od kokosa(...)wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji. Keto tarta cytrynowa Ciasto idealne na wielkanocny stół Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo wiosenne i bardzo miłe dla oka połączenie kolorystyczne. Aż się prosi, żeby

Modern Cave Girl
Sernik królewski 124

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku 4 jajka 150 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) skórka starta z połowy pomarańczy szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło(...)tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu dodać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z truskawkami i budyniem 104

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)gotującego się mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę. Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Ciasto z truskawkami i budyniem 155

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)gotującego się mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę. Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie  budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ 329

orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję! Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej(...)truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno

Ostra na Słodko
ciasto 3 bit 216

okazję. Tak było i tym razem - przedstawiam Wam dzisiaj mój własny 3 bit. składniki: 500 g herbatników (część zastąpiłam krakersami) 530 g (puszka) masy krówkowej 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 2 czubate łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji  wykonanie: Budynie ugotowałam w połowie ilości(...)mleka podanej na opakowaniu, odstawiłam do wystudzenia. Miękkie masło utarłam na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawałam budyń, zmiksowałam na gładki krem.  Namoczyłam żelatynę w odrobinie zimnej wody, zostawiłam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ubiłam śmietanę, pod koniec dodałam ostudzoną lecz płynną żelatynę.  Formę do ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam

babka w formie
Waniliowa babka sękacz 186

Babka przygotowana na wzór tradycyjnego sękacza, ale pieczona w piekarniku. Zachowuje charakterystyczne paseczki, dzięki metodzie pieczenia. Trochę pracochłonna, ale jest przepyszna. Ciasto jest zwarte, wilgotne, z wyczuwalnymi migdałami i budyniem waniliowym. 250 g masła 3/4 szklanki cukru 5 dużych jajek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego 50 g zmielonych(...)migdałów bez skórki szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem

https:KKuchniaMniam
Fale Dunaju siostry Anastazji 259

pudru  30 dag mąki tortowej 6 jaj  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao  4 jabłka Krem:  1 budyń śmietankowy lub waniliowy  2 łyżki cukru pudru kostka masła  olejek waniliowy Polewa:  10 dag margaryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao  2 łyżki(...)jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wszystkie składniki polewy wymieszać i zagotować na małym ogniu

Cukiernia Pychotki
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową 131

mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio ) Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła (w temperaturze pokojowej) 12 – 14 łyżek cukru 3 łyżki nutelli(...)termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Do drugiej połowy mleka dodajemy budynie, żółtka i obie mąki, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją

PatiGotuje
Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami 132

najbardziej lubię ją właśnie na słodko. Najczęściej gości u mnie jaglanka z owocami, jabłkami, bananami, truskawkami. Dodaję do niej bakalie, orzechy, czy inne ziarenka.  Od niedawna przygotowuję także budyń jaglany, obie z córa go uwielbiamy. Ma troszkę inną konsystencję niż tradycyjny budyń, można go przygotować na mleku krowim lub roślinnym, albo na wodzie i podać z ulubionymi dodatkami(...)ciepło lub na zimno, co kto lubi. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, zdrowa przekąska czy deser.  Dziś chciałam Wam zaproponować ten właśnie budyń w wersji z jabłkami karmelizowanymi na oleju kokosowym, który dodatkowo dodał im ciekawego egzotycznego smaczku .   Wyjątkowo po przepis odeślę Was tutaj - klik

Cynamonowe szczęście