pewno będą zaskoczeni jego smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ok 300 gram herbatników 300 gram orzechów włoskich 5 szklanek mleka 1,5 łyżki cukru 3 galaretki cytrynowe 3 budynie waniliowe 300 gram masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę czekoladowa: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 150 gram masła 4,5 łyżki kakao 2,5 szklanki mleka(...)proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 4 szklanki mleka zagotowujemy w garnku, w pozostałej szklance rozpuszczamy budynie, wlewamy do wrzącego mleka mieszając tak aby nie powstały gródki. gotowy budyń ściągamy z gazu, dodajemy do niego galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy Masę czekoladowa w garnku zagotowujemy mleko z cukrem, masłem i kakao, następnie ściągamy
Blog kulinarny S9.PLpush({}); Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 szklanki oleju Łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Sok witaminka bądź Kubuś 900 ml 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 1 opakowanie herbatników w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Biszkopt : Ubijamy białka na sztywna pianę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia Około 600 ml „witaminki” podgrzewamy w garnku, pozostały sok mieszamy z budyniami Następnie dodajemy do gotującego się soku cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje Gorąca masę budyniowa przelewamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia Mleko ubijamy ze śnieżkami, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę
Blog kulinarny S9.PLCytryna z nutą kokosową To ciasto może i wygląda niepozornie, ale gwarantuje ono prawdziwą eksplozję smaków. Na pierwszy plan wysuwa się orzeźwiająca cytryna, jednak jest ona przełamana słodkością budyniu. Daje się wyczuć także kokosowy smak spodu zrobionego na bazie mąki kokosowej . Zresztą budyń został przygotowany przy użyciu mleka kokosowego , a na wierzchu mamy ubitą śmietankę kokosową, więc od kokosa(...)wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji. Keto tarta cytrynowa Ciasto idealne na wielkanocny stół Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo wiosenne i bardzo miłe dla oka połączenie kolorystyczne. Aż się prosi, żeby
Modern Cave Girlłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku 4 jajka 150 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) skórka starta z połowy pomarańczy szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło(...)tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu dodać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)gotującego się mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę. Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFESkładniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)gotującego się mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Gotować jeszcze ok. minutę. Na podpieczony spód wykładamy owoce a następnie budyń. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEorzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję! Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej(...)truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo” truskawkowy – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka malinowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkookazję. Tak było i tym razem - przedstawiam Wam dzisiaj mój własny 3 bit. składniki: 500 g herbatników (część zastąpiłam krakersami) 530 g (puszka) masy krówkowej 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 2 czubate łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji wykonanie: Budynie ugotowałam w połowie ilości(...)mleka podanej na opakowaniu, odstawiłam do wystudzenia. Miękkie masło utarłam na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawałam budyń, zmiksowałam na gładki krem. Namoczyłam żelatynę w odrobinie zimnej wody, zostawiłam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ubiłam śmietanę, pod koniec dodałam ostudzoną lecz płynną żelatynę. Formę do ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam
babka w formieBabka przygotowana na wzór tradycyjnego sękacza, ale pieczona w piekarniku. Zachowuje charakterystyczne paseczki, dzięki metodzie pieczenia. Trochę pracochłonna, ale jest przepyszna. Ciasto jest zwarte, wilgotne, z wyczuwalnymi migdałami i budyniem waniliowym. 250 g masła 3/4 szklanki cukru 5 dużych jajek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego 50 g zmielonych(...)migdałów bez skórki szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem
https:KKuchniaMniampudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao 4 jabłka Krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła olejek waniliowy Polewa: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki(...)jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wszystkie składniki polewy wymieszać i zagotować na małym ogniu
Cukiernia Pychotkimąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio ) Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła (w temperaturze pokojowej) 12 – 14 łyżek cukru 3 łyżki nutelli(...)termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Do drugiej połowy mleka dodajemy budynie, żółtka i obie mąki, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją
PatiGotujenajbardziej lubię ją właśnie na słodko. Najczęściej gości u mnie jaglanka z owocami, jabłkami, bananami, truskawkami. Dodaję do niej bakalie, orzechy, czy inne ziarenka. Od niedawna przygotowuję także budyń jaglany, obie z córa go uwielbiamy. Ma troszkę inną konsystencję niż tradycyjny budyń, można go przygotować na mleku krowim lub roślinnym, albo na wodzie i podać z ulubionymi dodatkami(...)ciepło lub na zimno, co kto lubi. Idealnie sprawdza się jako śniadanie, zdrowa przekąska czy deser. Dziś chciałam Wam zaproponować ten właśnie budyń w wersji z jabłkami karmelizowanymi na oleju kokosowym, który dodatkowo dodał im ciekawego egzotycznego smaczku . Wyjątkowo po przepis odeślę Was tutaj - klik
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 500 g herbatników maślanych kakaowych 1 puszka masy kajmakowej (około 400 g) 2 śmietankowe budynie bez cukru 750 ml mleka 200 g masła (o temperaturze pokojowej) 4 łyżki cukru 600 g śmietanki 36% (mocno schłodzona) 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny papier do pieczenia Sposób wykonania: Tabliczkę czekolady(...)wierzch smarujemy podgrzanym kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą herbatników. W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mleko z budyniem cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy około 2 minut uzyskując jednolity gęsty budyń. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy stopniowo łyżka
Qchnia po prostułyżki oleju Masa kajmakowo-słonecznikowa: 200 g ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżki cukru 250 g + 2 łyżki miękkiego masła 300 g masy krówkowej/kajmaku Masa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 2-5 łyżek cukru (do smaku) 150 g miękkiego masła Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników płatki migdałowe Polewa: 120 g masła(...)słonecznik, mieszamy szpatułką. Jedną szklankę mleka wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy do połączenia. Na jeden z blatów biszkoptowych wykładamy masę kajmakowo-słonecznikową
Smaki Na Talerzuziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym, zapraszam pysznie!;) Składniki: 2 szklanki mleka krowiego lub sojowego 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody gazowanej większa szczypta soli opakowanie 40 g budyniu o smaku śmietankowym – proszek(...)szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 60 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: W misce mieszam trzepaczką wodę, mleko, sól, mąkę i budyń proszek. Mieszam, odstawiam na pół godziny. Ciasto lubi nieco zgęstnieć, nie zdziwcie się tym. Gdy ciasto zgęstnieje, dolewam olej i w razie potrzeby trochę wody, u mnie wyszło ok. pół do 3/4 szklanki wody. Mieszam dokładnie. Ciasto ma być
Zasmakuj Kuchni