Sezon jeżynowy jeszcze trwa a soczyste jeżynki dojrzewają w słońcu. Dziś proponuję domowy budyń z tych bardzo wartościowych i smacznych owoców. 2 szkl. mleka 1 szkl. musu z jeżyn 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Mus z jeżyn otrzymamy poprzez zagotowanie jeżyn z dodatkiem cukru i przetarcie ich przez sito(...)już słodki więc trzeba spróbować czy taka słodkość nam odpowiada ewentualnie dosłodzić . W odlanym mleku wymieszać obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować do całkowitego zgęstnienia budyniu. Budyń rozlać w pucharki,można udekorować jeżynami. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkitrochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Do odmierzonej ilości mąki wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Razem przesiewam do miski Tak samo przesiewam(...)budynie, Wszystkie sypkie przesiane produkty mieszam , Jajka rozdzielam , białka daję do miski miksera, żółtka zaś oddzielnie do miseczki. UWAGA, : pojemnik do którego wkładamy białka musi być suchy , tak samo mieszadła od miksera . Przy rozdzielaniu jajka uważać , żeby nie było ani trochę żółtka ( zdjęcie wyżej ), bo wtedy dobrze nie ubije się piana. żółtka posypać szczyptą soli. Najpierw ubijać same białka
Pysznosci Babci Basiteż jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać do śmietany 2. Razem połączyć 3. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na gęstą pianę , 4. Po łyżce dodawać(...)śmietany z budyniem . 5. Wszystko razem delikatnie drewnianą , bądź plastykową łyżką wymieszać. 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia 7.Na spód trzemy na tarce z dużymi oczkami jedną część schłodzonego ciasta, 8. Następnie wylewamy masę śmietanową. 9. Drewnianą łyżką wyrównujemy masę , ( możemy też delikatnie potrząsnąć blaszką ) 10 .Na wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze
Pysznosci Babci BasiSzybki i pyszny. Zrobiłam go dzisiaj rano dla pielęgniarek w szpitalu w którym jest moja mamuśka. Budyń możecie użyć waniliowy lub owocowy lub jak ja kakaowy. To jak kto lubi. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski, mąkę przesiać przez sitko. Wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach mikserem. Ciasto thermomix(...)Blaszkę o wymiarach 30 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Na górę wyłożyć ciepły budyń. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 30-40 minut. Trzeba zawsze pod koniec obserwować, ponieważ każdy piekarniki troszkę inaczej piecze. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. jak jest
Kuchnia Pokoleńzazwyczaj są robione serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :) Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko. Składniki: twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg jajka 7 szt. budyń śmietankowy 1 szt cukier 1 szklanka cukier waniliowy 15 g Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku(...)miksuję do połączenia się budyniu z masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie ale dokładnie trzepaczką do jajek (równie dobrze można mieszać łyżką
Kuchnia Vikiuwielbia budyń? Cieplutki, kremowy, pachnący czekoladą... a w dodatku bez mąki ziemniaczanej, cukru i konserwantów! Czy to możliwe? Spróbujcie sami :) Bazą tego deseru jest ugotowany kalafior, całkowicie niewyczuwalny w smaku. Dzięki niemu uzyskujemy aksamitną konsystencję bez konieczności używania dodatkowych zagęstników. Jestem pewna, że ten budyń pokochają nie tylko osoby dbające o linię :) Składniki: 1 średnia główka kalafiora 60 g odżywki(...)łyżeczka mleka w proszku, jeśli nie używamy odżywki 1 łyżeczka kakao Kalafiora gotujemy w niesolonej wodzie. Odmierzamy 400 g i miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Budyń spożywamy na ciepło, z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze: 150 kcal w jednej porcji (całość to dwie porcje
Chocolate Muffin Blogszybko zrobiłam tartę na spodzie z groszku ptysiowego firmy Brześć :-) Wyszła kapitalnie :-) Spróbujcie... SKŁADNIKI ok. 70 g groszku ptysiowego Brześć borówki amerykańskie jeżyny Masa budyniowa: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru z wanilią 75 g masła Z mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z masłem i z cukrem. Odlane mleko dokładnie mieszamy(...)budyniami i jajkami, a następnie wlewamy do wrzącego się mleka i gotujemy do chwili aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (tak jak normalny budyń). Odstawiamy z palnika (tak na 3 - 4 minuty). Dno formy do tarty lub do zapiekanek posypujemy gęsto groszkiem ptysiowym, na niego wykładamy masę budyniową, a na jej wierzchu układamy owoce. Odstawiamy tartę by wystygłą
Czary - gary w kuchniłyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka śmietany kwaśnej KREM MORELOWY: 1 kg moreli 1/2 szklanki cukru 3 budynie śmietankowe 1/2 szklanki wody CIASTO NA BIAŁKACH: 4 białka szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę(...)nagrzanego do 190*C i podpiec 15 min. Morele wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do moreli. Gęsty krem przełożyć na podpieczone ciasto kakaowe. W międzyczasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ustawiając mikser na najwyższych obrotach wsypywać
https:KKuchniaMniamzagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka, obie mąki, żółtka - wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy bardzo gęsty budyń. Tak powstały budyń przykrywamy folią aluminiową tak by dotykała masy i studzimy. Ucieramy margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy
sierotka maRysia w kuchniSzybka przekąska lub lekka kolacja :) W sumie na śniadanie też się sprawdzi :) Budyń można przygotować także bez wychodzenia z domu. Podam pomysły na obie wersje :) Deser będzie miał piękny kolor, jeśli dodamy do niego sok z malin lub jagód - oczywiście wyciśnięty z owoców! Składniki: 1/2 opakowania budyniu malinowego bez cukru 1/2 szklanki jagód dowolna substancja słodząca np miód, erytrol, ksylitol(...)szklanka mleka Jagody zgnieść łyżką w szklance. Odlać kilka łyżek mleka. Pozostałą część zagotować z miodem. W mniejszej ilości rozmieszać budyń. Dodać do zagotowanego mleka i mieszając, gotować aż do zgęstnienia. Wyłączyć palnik. Dodać jagody i wymieszać. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmleka dodajemy krochmal, cukier, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka dodajemy wcześniej przygotowane mleko z krochmalem i ciągle gotując energicznie mieszamy, aby powstał gęsty budyń. Budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż masło roztopi się. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na prawie na sztywno(...)śmietanki dodajemy całkowicie wystudzony budyń i miksujemy ponownie kilka minut, aż powstanie gładki, puszysty krem. Napęczniałą żelatynę topimy w kąpieli wodnej. Do roztopionej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremy, aby zrównać temperaturę. Po tym żelatynę wlewamy do kremu budyniowo-śmietankowego i dokładnie miksujemy przez ok. 30-60 sek. Krem gotowy! Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem
Kuchnia Łukaszapszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki cukru 6 żółtek CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu czekoladowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g czerwonych porzeczek Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto(...)momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej. Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy
https:KKuchniaMniamłyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 100 g czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować(...)Agrest włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować uzyskując gęstą masę. Przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę
https:KKuchniaMniammąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody dżem lub marmolada Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być(...)warstwą dżemu lub marmolady, ułożyć na nim połówki truskawek rozcięciem w dół i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Krem budyniowy: Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić
Passions hobbies life