budyń - 12640 przepisów (strona:190/843)

Sernik papieski ze słonecznikiem 880

jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego tłustego 3-krotnie zmielonego 150 g masła 100 g cukru 1 cukier wanilinowy 5 jajek 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 70 -100 g słonecznika łuskanego 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie produkty na ciasto zagnieść energicznie na stopnicy. Ciasto zwinąć(...)krotnie. Masło o temperaturze pokojonej (najlepiej wyjąć je godzinę przed pieczeniem z lodówki) zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, zmielony ser oraz sypki budyń. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać białka do masy serowej i delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Ciasto rozwałkować na blachę (forma

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto Kubanka 163

pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej(...)utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Jasne herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem

My sweet a life
Budyń waniliowy (bezglutenowy) 163

Budyń na deser od czasu do czasu skusiłby każdego, a jeżeli jest bezglutenowy, to zachęca i kusi nowym, zaskakującym smakiem. Deser błyskawiczny i bardzo smaczny. Serdecznie polecam :-) Składniki: 2 szklanki mleka + pół szklanki 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki stołowe mąki ryżowej 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią owoce do przyozdobienia Podane proporcje wystarczą(...)pozostałymi składnikami. 3. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą mieszankę i bardzo energicznie mieszamy pozostawiając jeszcze chwilę na ogniu, a następnie przelewamy do salaterek. Co zaskakujące, na tym budyniu nie tworzy się tak charakterystyczny gruby kożuch jak to ma miejsce przy zwykłym kupnym budyniu glutenowym.  Możemy dodać owoce do przyozdobienia. Smacznego

Kawa z mlekiem
Ciasto bananowe toffi 309

pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej(...)utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Banany pokroić w plasterki (można skropić skokiem z cytryny, by nie czerniały). Przełożenie: Na biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy

My sweet a life
Biała czekolada do picia 161

GORĄCĄ CZEKOLADĘ Z RUMEM Składniki (2 porcje): 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1,5 szklanki (375 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżka (10 g) budyniu śmietankowego bez cukru kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu Dodatkowo: kilka pianek marshmallow Przygotowanie: 1) Z całości mleka odlać pół szklanki , dodać budyń i wymieszać. 2) Resztę mleka razem(...)kory cynamonu, kiedy mleko się zagotuje należy ją wyjąć). 3) Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. 4) Następnie, cały czas mieszając, powoli dodać mleko z budyniem i ponownie zagotować. 5) Gotową czekoladę rozlać do kubeczków/filiżanek, udekorować piankami marshmallow i od razu podawać. Artykuł Biała czekolada do picia pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Naleśniki budyniowa fantazja 140

się proszek budyniowy,  kiedyś słyszałam o przepisie na naleśniki budyniowe i tak wybrnęłam z problemu zbyt małej ilości mąki w domu. Naleśniki są elastyczne i dzięki dodatkowi budyniu, smakowo nieco różnią się od zwykłych naleśników, dzięki czemu są dobrą odmianą. Składniki: (na 4 naleśniki) Na ciasto: 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki(...)opakowanie budyniu w proszku 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) + dodatkowo do smażenia Dodatki: jogurt "Fantazja" z czekoladowymi gwiazdkami jogurt "Fantazja" z truskawkami Lub jogurt naturalny i dżem truskawkowy (można podawać też z innymi dodatkami) Przygotowanie: Ciasto: Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko, olej przesianą mąkę i opakowanie budyniu. Wymieszać na jednolitą masę.  Naleśniki smażyć

My sweet a life
Cytrynowiec 264

biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru(...)Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej

My sweet a life
Karpatka z kremem i śmietaną 205

wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną dokładnie wymieszać, w celu pozbycia się grudek. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń.. Chwilę gotować, cały czas energicznie mieszając, by masa zgęstniała oraz nie pojawiły się grudki. Masa musi być bardzo gęsta. (Uważać by nie doszło do przypalenia masy przy brzegach(...)dnie garnuszka - szczególnie, jeśli przygotowuję się budyń w garnuszku bez grubego dna). Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego wystudzenia. W misie utrzeć masło na jasną, puszystą masę. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową, by nie doszło do zważenia kremu.) Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej i cały czas ucierać. Powstały krem

My sweet a life
Ciasto Kubuś 711

łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka(...)25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa kubusiowa: 1 litr soku zagotować. W pozostałej ilości soku rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się soku, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy partiami, dodawać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej

My sweet a life
Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) 175

spełniałoby moje kryteria, więc wymyśliłam sama Czy zapełniłam lukę w cyberprzestrzeni? Nie wiem, pewnie w jakiś sposób tak – częstujcie się Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki(...)obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cynamonem i wysypać równomiernie na cieście. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Szarlotka z dżemem porzeczkowym i budyniową pianką 735

wanilinowy 1/4 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka śmietany PIANKA BUDYNIOWA: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 budyń waniliowy Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść(...)momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budyń w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej. Na schłodzonym cieście rozsmarować dżem, rozłożyć jabłka i wyłożyć piankę budyniową. Wyrównać, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta, przy użyciu tarki

https:KKuchniaMniam
Orzechowiec 163

łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy(...)minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną

PatiGotuje
Orzechowiec 652

łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy(...)minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną

PatiGotuje
Francuski tort Malakoff 164

wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam ilość do 5 łyżek) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 10 dag uprażonych płatków migdałowych Do dekoracji: bita śmietana małe herbatniki w czekoladzie   Sposób przygotowania(...)Zaczynamy od ugotowania budyniu. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Gdy budyń ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce. Mieszamy składniki na poncz. Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu. Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy

Różne smaki w kuchni
Ciasto marchewkowe 189

szklanki marchewki starej na małych oczkach 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem(...)poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać  serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka się rozpuści.Tak przygotowaną polewę odstawić

Przepisy kulinarne babci Antoniny