kontynuuję nadal wątek świąteczny, chociaż bardzo chętnie zrobiłabym to ciasto ponownie Najczęściej spotykany przepis bazuje na wykorzystaniu kaszy manny, ale chciałam trochę pokombinować i znalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara(...)polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu
Fitkotpozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej(...)utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy i przykryć warstwą solonych krakersów. Na krakersy rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć kolejna warstwę krakersów. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić
My sweet a lifeDodawaliście budyń do placków naleśnikowych? Jeśli nie to spróbujcie, ponieważ proszek budyniowy nadaje im ciekawego smaku oraz delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki wody gazowanej około 1,5 szklanki(...)mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu (proszek) 1 szczypta soli 2 łyżki oleju Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać
Di gotujełyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową: 1,2 l soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże(...)25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa shrekowa: 1 litr soku zagotować. W pozostałej ilości soku rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się soku, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy partiami, dodawać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej
My sweet a lifeGORĄCĄ CZEKOLADĘ Z RUMEM Składniki (2 porcje): 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1,5 szklanki (375 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżka (10 g) budyniu śmietankowego bez cukru kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu Dodatkowo: kilka pianek marshmallow Przygotowanie: 1) Z całości mleka odlać pół szklanki , dodać budyń i wymieszać. 2) Resztę mleka razem(...)kory cynamonu, kiedy mleko się zagotuje należy ją wyjąć). 3) Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. 4) Następnie, cały czas mieszając, powoli dodać mleko z budyniem i ponownie zagotować. 5) Gotową czekoladę rozlać do kubeczków/filiżanek, udekorować piankami marshmallow i od razu podawać. Artykuł Biała czekolada do picia pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mejajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego tłustego 3-krotnie zmielonego 150 g masła 100 g cukru 1 cukier wanilinowy 5 jajek 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 70 -100 g słonecznika łuskanego 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie produkty na ciasto zagnieść energicznie na stopnicy. Ciasto zwinąć(...)krotnie. Masło o temperaturze pokojonej (najlepiej wyjąć je godzinę przed pieczeniem z lodówki) zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, zmielony ser oraz sypki budyń. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać białka do masy serowej i delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Ciasto rozwałkować na blachę (forma
KuchniaWeDwoje.plpozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej(...)utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Jasne herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem
My sweet a lifeBudyń na deser od czasu do czasu skusiłby każdego, a jeżeli jest bezglutenowy, to zachęca i kusi nowym, zaskakującym smakiem. Deser błyskawiczny i bardzo smaczny. Serdecznie polecam :-) Składniki: 2 szklanki mleka + pół szklanki 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki stołowe mąki ryżowej 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią owoce do przyozdobienia Podane proporcje wystarczą(...)pozostałymi składnikami. 3. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą mieszankę i bardzo energicznie mieszamy pozostawiając jeszcze chwilę na ogniu, a następnie przelewamy do salaterek. Co zaskakujące, na tym budyniu nie tworzy się tak charakterystyczny gruby kożuch jak to ma miejsce przy zwykłym kupnym budyniu glutenowym. Możemy dodać owoce do przyozdobienia. Smacznego
Kawa z mlekiempozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej(...)utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Banany pokroić w plasterki (można skropić skokiem z cytryny, by nie czerniały). Przełożenie: Na biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy
My sweet a lifeGORĄCĄ CZEKOLADĘ Z RUMEM Składniki (2 porcje): 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1,5 szklanki (375 ml) mleka 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżka (10 g) budyniu śmietankowego bez cukru kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu Dodatkowo: kilka pianek marshmallow Przygotowanie: 1) Z całości mleka odlać pół szklanki , dodać budyń i wymieszać. 2) Resztę mleka razem(...)kory cynamonu, kiedy mleko się zagotuje należy ją wyjąć). 3) Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. 4) Następnie, cały czas mieszając, powoli dodać mleko z budyniem i ponownie zagotować. 5) Gotową czekoladę rozlać do kubeczków/filiżanek, udekorować piankami marshmallow i od razu podawać. Artykuł Biała czekolada do picia pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mesię proszek budyniowy, kiedyś słyszałam o przepisie na naleśniki budyniowe i tak wybrnęłam z problemu zbyt małej ilości mąki w domu. Naleśniki są elastyczne i dzięki dodatkowi budyniu, smakowo nieco różnią się od zwykłych naleśników, dzięki czemu są dobrą odmianą. Składniki: (na 4 naleśniki) Na ciasto: 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki(...)opakowanie budyniu w proszku 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) + dodatkowo do smażenia Dodatki: jogurt "Fantazja" z czekoladowymi gwiazdkami jogurt "Fantazja" z truskawkami Lub jogurt naturalny i dżem truskawkowy (można podawać też z innymi dodatkami) Przygotowanie: Ciasto: Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko, olej przesianą mąkę i opakowanie budyniu. Wymieszać na jednolitą masę. Naleśniki smażyć
My sweet a lifebiszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru(...)Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej
My sweet a lifewymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną dokładnie wymieszać, w celu pozbycia się grudek. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń.. Chwilę gotować, cały czas energicznie mieszając, by masa zgęstniała oraz nie pojawiły się grudki. Masa musi być bardzo gęsta. (Uważać by nie doszło do przypalenia masy przy brzegach(...)dnie garnuszka - szczególnie, jeśli przygotowuję się budyń w garnuszku bez grubego dna). Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego wystudzenia. W misie utrzeć masło na jasną, puszystą masę. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową, by nie doszło do zważenia kremu.) Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej i cały czas ucierać. Powstały krem
My sweet a lifełyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka(...)25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa kubusiowa: 1 litr soku zagotować. W pozostałej ilości soku rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się soku, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy partiami, dodawać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej
My sweet a lifespełniałoby moje kryteria, więc wymyśliłam sama Czy zapełniłam lukę w cyberprzestrzeni? Nie wiem, pewnie w jakiś sposób tak – częstujcie się Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki(...)obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cynamonem i wysypać równomiernie na cieście. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkot