budyń - 12640 przepisów (strona:183/843)

Łaciata tarta z malinami 134

Pyszna i prosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy(...)Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczony spód odstawiamy do ostudzenia. Budyń przygotowujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Kaszę mannę powoli wsypujemy do gotującego się mleka. Dodajemy cukier i wiórki i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy

Mienta blog
SERNIK Z MAKIEM 161

proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1 kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) szklanka cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) Masa makowa: 50 dag maku(...)sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka  (+ 4 żółtka z masy makowej)  zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) dokładnie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Masa makowa: Mak zalewamy

RAROSSA
SERNIK 171

pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy laska wanilii 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru) 2 jajka Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć ) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać(...)zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wanilie przeciąć na połowę wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej wszystkie składniki dokładnie wymieszać.   Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Wykonanie: Na ciasto wylać masę

RAROSSA
Biszkoptowy ogródek z malinami 143

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)umyć, osuszyć. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier

Świat Smaku
Budyniowiec z konfiturą 163

Składniki Biszkopt - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru -  20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno(...)przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy – laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka. Do kubeczka wlać 150 ml mleka. Wsypać budyń i cukier, dodać rdzeń wanilii. Mieszać aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać

Świat Smaku
Kawowa pianka 239

piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  25 dkg margaryny  1/2 l mleka  2-3 łyżki cukru,  1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 żółtka  rum do smaku  Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Wymieszać(...)wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Margarynę utrzeć ,stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać alkohol dla zaostrzenia smaku masy . Kawowa pianka: 1/2 l śmietanki 30 % 2-3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/2  szkl. wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody) 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej  Czekoladę

Moje domowe kucharzenie
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 141

dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C. Krem nr 1: - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 2 szklanki mleka - 200 g margaryny Po przygotowaniu budyniu ucieramy na puch z margaryną. Najpierw ucieramy samą margarynę minimum 10 minut, potem dodajemy po łyżce budyniu. Krem(...)rondelku gotujemy zmiksowane ananasy, dodajemy sok z cytryny i cukier, mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do gotującej sie masy, ciągle mieszając, utworzy nam się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej

SMYKWKUCHNI
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3013

kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian otrzymujemy dużą blachę bardzo słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego(...)mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez

Poezja smaku
Tort egipski 11196

obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety(...)raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy na puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno

Poezja smaku
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką, taki oszukany sernik 322

porzeczki wspaniale tutaj pasują:)  Ciasto:  5 żółtek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1 i 1/3 szklanki cukru,  200g masła lub margaryny,  2 budynie czekoladowe (po 40g każdy),  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka soku z cytryny.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło(...)33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. Masa: 5 białek,  1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,  1 i 1/2 szklanki cukru,  budyń śmietankowy (40g),  120g kaszy manny,  szczypta soli,  500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Rolada cytrynowa 139

piekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C. Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Krem cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 szkl. wody 0,5 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 0,5 kostki margaryny Odlać trochę wody - do rozrobienia budyniu. Resztę zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem. Wlać budyń rozrobiony - ugotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń

kolorowotorcikowo
Migdałowiec 302

szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego  Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić(...)płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć.  Resztę mleka zago tować z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać wcześniej powstałą masę. Stale mieszając , ugotować budyń i wystudzić.  Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy.  Żelatynę rozpuścić

Pasja Smaku
Rolada Malaga 150

umiem zwijać i wszystko powinno się zmieścić w jednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu "Świat kobiety" Składniki: garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki(...)zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt: Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać 5 łyżek mleka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę na biszkopt. Piec w rozgrzanym piekarniku

Pasja Smaku
Budyniowa tarta ze śliwkami 248

pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany 18%  3 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, masło i jajko. Posiekać nożem i szybko(...)gładkie ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.  Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki.  Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać

Pasja Smaku