Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną(...)budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy przykrywają folią aluminiową (aby, nie utworzył się "kożuch"). Ostudzony budyń chwilę miksujemy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masło miksujemy na puch
Słodka Stronamigdały, jednak ja ich nie dodałam. Składniki ciasta: 15 dkg masła , 15 dkg mąki pszennej , 5 dkg cukru pudru , 1 żółtko , 2 łyżki zimnej wody . Składniki kremu: 1 budyń waniliowy z cukrem (na pół litra mleka), półtorej szklanki mleka , 3/4 szklanki kremówki , 3 łyżki cukru pudru . dodatkowo: gęsty dżem malinowy , maliny , borówki . Przygotowanie ciasta: Schłodzone masło posiekać(...)widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Ciasto wystudzić. Przygotowanie masy: Budyń ugotować i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem.. Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce
Codzienna kuchnia niecodziennajajka 1 puszka masy kajmakowej 220 g orzechów włoskich Skworcu 1/2 kostki margaryny Kasi 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier Wanilinowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny do ugotowanego budyniu Wykonanie ciasta : Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto(...)odstawić do lodówki na 15 minut. Masa budyniowa: Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników. Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem z 3 łyżkami margaryny . Masz orzechowa : Margarynę rozpuścić z cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać . Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chilijajka 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyzka kakao 1 op. cukru waniliowego masa: 1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru wierzch: 660 ml smietany kremówki cukier puder(...)ubicia śmietany opakowanie wiórek kokosowych Wykonanie: ciasto: Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą. Miksujemy. Wylewamy na dużą blachę. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rzopuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną
Z Majeczką w kuchniSmaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier). Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej(...)starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Dodatkowo: marcepan barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić
Mała CukierenkaSmakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :) SKŁADNIKI: SPÓD CIASTA: 20 herbatników WARSTWA KUBUSIOWA: 1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko) 150 g masła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta(...)Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę
Serce zamknięte w formie pysznościjeszcze dwa bardzo dojrzałe awokado, więc postanowiłam zrobić z nich użytek. Z jednego przyrządziłam krem czekoladowy, którym od razu posmarowałam kromeczki chlebka bananowo-cynamonowego (obłędne połączenie), a z drugiego budyń też czekoladowy. Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę ^^ ~ Budyń/ Krem czekoladowy z awokado ~ Składniki: (na słoiczek) 2 mocno dojrzałe awokado 3 łyżeczki gorzkiego kakaa(...)łyżeczki miodu woda/ mleko (jeśli ma wyjść budyń) + dowolne dodatki: orzechy, cynamon itp. Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy kakao, miód i blendujemy. Dolewamy wodę/ mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję budyniu), mieszamy i przekładamy do miseczki. Jeśli wolimy krem, którym można posmarować kanapki lub ciasteczka, po prostu nie dodajemy wody/ mleka i przekładamy do słoiczka. W zależności od upodobania
Kuchenny Skrawek Niebażółte: 7 żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny Dodatkowo: mielona kawa Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek(...)proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTemperatura pieczenia: 170 °C Wielkość formy : Składniki Upiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkopt Masa cytrynowa 2 budynie śmietankowe 1 kostka masła 3/4 szkl. cukru kryształu 3 żółtka 3 cytryny małe lub 1 1/2 dużej 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa(...)Masa cytrynowa Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.Wystudzony budyń połączyć z utartym masłem. Masa śmietankowa Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukrem. Dodać kokos i proszek do pieczenia. Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut. Krem: 3 żółtka cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym Mleko, cukier, budyń ,mąkę cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem(...)ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Przełożenie: Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamleko zagotować. Do mleka wlać przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II: 1 budyń czekoladowy z cukrem 350 ml mleka 125 g masła roślinnego 1 czekolada mleczna Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze(...)zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć. Na koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata co daje świetny efekt ze słodkim śmietankowym budyniem. Polecam ! Składniki na ciasto : 350g mąki pszennej 100 g margaryny 100g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 2 budynie(...)rozwałkować na kształt formy na tartę. Foremkę wysmarować masłem i przełożyć na nią rozwałkowane ciasto, nakłuć, obciążyć (np. suchą fasolą ). Zapiekamy wstępnie ok. 10 min. W międzyczasie gotujemy 2 budynie na 3 szkl. mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy cukier. Gdy będzie już gotowy odstawiamy na jakieś 5 min żeby delikatnie przestygł. Wrzucamy do niego porzeczki i dokładnie mieszamy
charlotte gotujebiszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę cytrynową : 2 szkl. wody 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 cytryny 1 margaryna 1 szkl cukru Masa śmietanowa : ½ l śmietany 30% 3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody) 1/3 - 1/2 szkl(...)dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. Masa cytrynowa: Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier, rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń. Zdjąć z ognia, dodać
charlotte gotujeszkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem bananowy : 500 ml nektaru bananowego opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 łyżki cukru 250 g masła Krem Milky Way: 400 ml śmietany 30 lub 36% 4 batoniki Milky Way śmietan-fix Nasączenie : 1 szkl wody kopiasta łyżka cukru aromat(...)180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części. Krem bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu
charlotte gotuje