budyń - 12640 przepisów (strona:177/843)

Kruche babeczki budyniowe z bananem 119

Poszłam trochę na łatwiznę i zamiast zrobić ciasto kruche, to je kupiłam:) Miałam w domu budyń waniliowy więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego 1 banan opakowanie budyniu waniliowego Ciasto podzielić na 12 kwadratów i wyłożyć nim foremki (ja dzieliłam radełkiem do ciasta, stąd wzorek na krawędziach) Widelcem zrobić dziurki, żeby ciasto nie urosło(...)Mają powstać spody do babeczek Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy spody ok. 20 minut Przygotować budyń według opisu na opakowaniu Na wystudzone spody nakładamy łyżką budyń i w środku umieszczamy po dwa plasterki banana - wkładamy babeczki do lodówki na ok. 1h. Jeśli ktoś jest mało cierpliwy - może babeczki jeść od razu:)  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka z kaszy manny 146

Bardzo szybkie do zrobienia. A czas pieczenia to tylko 10, góra 15 minut. Środek można wypełnić dżemem, czekoladą, marmoladą orzechami czy budyniem. Składniki : 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gramów masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie:  1 opakowanie budyniu,  czekolada, marmolada, dżem(...)podczas formowania ciasteczek moczymy dłonie w wodzie Formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę Układamy na papierze do pieczenia, w dziurkę wkładamy czekoladę, marmoladę lub tak, jak ja - budyń. Musicie jednak pamiętać, że nie zużyjecie całego budyniu. Możecie więc na przykład zwiększyć proporcje składników Pieczemy ok. 10-15 minut  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 317

pyszności i to w ekspresowym tempie. Od tego czasu eksperymentuje z tym ciastem, wymyślam  coraz to nowe smakołyki, nie tylko na słodko i zawsze wychodzi pysznie. Napoleonka z budyniem SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 200 g cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę(...)minut. Należy pilnować aby ciasto miało złoty kolor, ale nie przypaliło się.  Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje dolewamy budynie, mieszamy. Gdy masa budyniowa przestygnie wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pychotka budyniowo - bananowa. 197

jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany(...)składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę na dwie równe części, do jednej dodać łyżkę ciemnego

Przepisy i porady kulinarne
Muszle z truskawkami zapiekane w budyniu kokosowym 166

Truskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :) Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym i z dodatkiem żółtek oraz wzbogacony aromatycznymi przyprawami: wanilia, anyż oraz kardamon.  Jeżeli jednak nie macie chęci na kokosowy smak, to zróbcie budyń na zwykłym mleku lub- w wersji dla leniuchów- zaserwujcie(...)kupnym budyniem. Smaczny, o ciekawym smaku, sycący i... uroczy deser, który warto przygotować :) * muszle- 150 g * truskawki- 6-7 sztuk * mleko kokosowe- 500 ml * żółtka- 5 szt. * skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki * cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego) * anyż- 1 łyżeczka * kardamon- 1/4 łyżeczki * cynamon- do posypania * migdały- do posypania Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto piankowe z wiśniami bez pieczenia 521

szklanka cukru,  250g masła lub margaryny,  5 jajek,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  4 łyżki żelatyny,  2 szklanki mleka,  1 budyń wiśniowy, 3 galaretki wiśniowe,  słoik kompotu z wiśni.   Wykonanie Żelatynę rozpuścić w szklance wody, odstawić na 5 minut. Dodać szklankę gotowanego mleka. Dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się(...)rozpuści i ostudzić. W 1/3 szkl. mleka rozrobić budyń. Pozostałe 2/3 szkl. mleka zagotować, stale mieszając wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać kolejno po 1 żółtku. Do masy dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i wlać zimną żelatynę. Krótko zmiksować. Podzielić masę na 2 części

Z miłości do słodkości
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 330

MASA JABŁKOWA SKŁADNIKI 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego, lub innego WYKONANIE Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. KREM(...)Jedna szklankę . mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem  lekko docisnąć

w mojej kuchni
Snikers 301

częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek  *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego tzw. Masa Krówkowa np. https://3-mmedia.frisco.pl/id,79442/h,360/w,360/ posiekane orzechy, gorzka(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut, aż będzie rumiane. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem, w 1 szklance rozpuszczamy budyń. Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń.  "Składamy" ciasto. Na spód blachy kładziemy jedną część

Piekę, bo lubię
3 bit 866

paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka -100 g masła / margaryny w temp. pokojowej -cukier waniliowy Wykonanie: Na dno formy układamy warstwę herbatników. Na to smarujemy masę krówkową (w temp. pokojowej lepiej się rozsmarowuje(...)Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka). Gdy budyń przestygnie dodajemy masło i miksujemy na jednolitą masę. Na to wykładamy warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Wkładamy na min. 6 godzin

KasiekGotuje
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową 213

Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 150 ml śmietanki kremówki 30% Polewa Czekoladowa: 90 g czekolady gorzkiej 60 g masła Eklerki z Delikatną Masą Budyniową(...)minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Kremówkę ubijamy

Słodka Strona
Szarlotka z delikatnym budyniem śmietankowym 102

szarlotkę. Ciasto to chyba nigdy się nie nudzi, jest tak pyszne, że doczekało się wielu wersji. Tym razem zdecydowałam się na jabłkową kostkę lekko podsmażaną oraz dodatek w postaci budyniu. CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie(...)dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA 3 sztuki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy aż jabłka zmiękną BUDYŃ Ja użyłam śmietankowego. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmniejszymy tylko ilość mleka o 100 ml. PRZYGOTOWANIE Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty), trochę ciasta zostawiamy. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie wylewamy

Mój Smak na Życie
Szarlotka z budyniem 157

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 szkl cukru(...)jajka 50 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Budyń: 2 budynie śmietankowe 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1.  Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować

Kto ugości moich gości?
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1690

proszku do pieczenia szczypta soli Na masę kokosową: 500 ml mleka 200 g kokosu 2 małe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów(...)minut. Ostudzić. Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle, żeby mieć go 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić

Passions hobbies life
Metrowiec 178

jajek 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa(...)nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły. Wystudzone ciasta pokroić na kromki o grubości 2 cm. Przygotować krem: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru a następnie wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem nakładać na każdy plaster ciasta

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 88

miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła masa budyniowa: 10 dkg cukru 1/2 litra mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy  A jak to zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy(...)karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni. W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem. Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem

Kuchnia w opałach