mleka 350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście) [ wiśnie z kompotu Rolnik] Krem 400 ml mleka 1 budyń waniliowy [ u mnie brzoskwiniowy] 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 250 g masła Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej (lub pół(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , następnie wyłożyć ciasto kakaowe, a na wierzch wiśnie.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń.Zdjąć z palnika.Wystudzić. Masło utrzeć , powoli po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Gotowy
Moje domowe kucharzeniepiknikach". Babeczki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 80 g liści młodych pokrzyw 0,5 szklanki oleju Krem: 20 g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka 2 łyżki cukru 125 g margaryny maślanej 3 łyżki wiórków kokosowych z OWOCOWEGO RAJU (tutaj) 2 łyżki płatków migdałowych z OWOCOWEGO(...)Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy. Krem: Połowę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy z mąką. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i gęstej masy. Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy
VioletoweKucharzeniedrobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl(...)pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. 3. Galaretkę rozpuszczam
Tradycyjna kuchnia Kasiotoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne- odpowiednio i słodki i maślany(...)biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;) Polecam! Budyń: * sok Kubuś- 900 ml * budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania * masło- 150 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki Dodatkowo: * herbatniki- około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada) Budyń: 2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować. W reszcie soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do garnuszka
Kraina Miodem Płynącatemp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części. składniki na masę budyniową: 1000 g mleka 240 g cukru 4 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 400 g masła 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z cytryny wykonanie: 600 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę(...)dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie
Domowy Smak Jedzeniablaszki dopiero po wystygnięciu. Dla wierzących w moc rzucania biszkoptem - można go upuścić w foremce z wysokości około 50 cm. Warstwa budyniowa: 0,5 l mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Szklankę mleka zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy budyń i mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy Warstwa kajmakowa: 2/3 puszki(...)biszkopt ogrzewamy we wrzątku, abyśmy z łatwością mogli ją nałożyć na ciasto. Ponadto: 0,5 l śmietany Bravo kilka cukrowych perełek Przygotowanie: Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy gorący budyń, najlepiej robić to w foremce. Przykrywamy 2 warstwą biszkoptu i nakładamy na niego podgrzany kajmak. Przykrywamy 3 warstwą i dociskamy delikatnie, aby budyń i kajmak rozeszły się po całych blatach ciasta
MamaOskarkaPieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 500 g mleka 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła wykonanie: 300 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego(...)mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. składniki na masę jabłkową: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta: 70 g wiórek kokosowych
Domowy Smak Jedzenialubię przepisy Ewy, ponieważ są proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole. SKŁADNIKI Masa budyniowa 1 budyń waniliowy ½ l - mleka 2 jajka 1 żółtko cukier waniliowy 30 dag masła 1 szklanka -cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 kieliszek spirytusu Składniki na ciasto szklanka wody(...)się upiecze zmniejszamy temperaturę do ok. 100 st. C i suszymy przy uchylonych drzwiczkach. Przygotowanie masy. Odlewamy 1/3 szklanki mleka. Jajka i żółtko roztrzepujemy, dodajemy budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy
W kuchennym oknie Ewypomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki. Masa kajmakowa. Puszkę mleka kondensowanego słodzonego gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2,5h. Masa budyniowa. -dwa opakowania budyniu śmietankowego słodzonego -500ml mleka -100 gram masła Budynie łączymy z szklanką mleka, pozostałą część zagotowujemy, dolewamy budyń, mieszamy intensywnie i schładzamy. Masło ubijamy około 8 minut mikserem na najwyższych(...)obrotach. Stopniowo dodajemy budyń. Odstawiamy do lodówki. Masa śmietanowa. -440g śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -50g czekolady gorzkiej 60% Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody. Komponujemy tort: Biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, kajmak. Całość pokrywamy śmietaną. Wkładamy
BaRepasprzepis? Koniecznie spróbujcie przygotować to ciasto w domu. Składniki : Spód tarty : * 200g mąki pszennej * 50g cukru * 2 żółtka * pół kostki zimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Składniki(...)ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować
Magiczne Życie Martyskładników, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na blaszkę. Piec 20 minut w 170 stopniach. Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić. Składniki na krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 375 ml mleka pasteryzowanego! 200 ml soku z cytryny 200 g cukru cukier waniliowy lub otarta laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej 4 żółtka(...)bardzo miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder Zimne mleko (musi być pasteryzowane bo inaczej się zwarzy…) wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze dobrze wymieszać. Pozostałą mieszankę zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia
UgotujmyTo.plrondelka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym .Dodać masło. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Jak otrzymamy już budyń odstawiamy z palnika i mieszamy z pokruszonymi orzechami, pozostawiając 1/3 do posypania deseru. W tortownicy o średnicy 18 cm układamy warstwy 1 biszkopty 2 budyń 3 biszkopty(...)budyń 5 biszkopty 6 budyń 7 posypujemy orzechami i rodzynkami Deser odstawiamy do lodówki na około 2 godziny
O kuchni z uczuciemCiasto dla wielbicieli kokosu, połączenie smaku słonego i słodkiego, naprawdę smakuje genialnie ;-) Składniki: 2 - 3 paczki krakersów 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się(...)mleka wsypać budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń, następnie ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów
Cukier&PuderDziś przepis na mega proste ciasto bez gotowania. Ja robiłam je z dwóch budyniów czekoladowego i śmietankowego bo akurat takie miałam, ale gdy użyje się jednego koloru ciasto będzie ładniejsze wizualnie. Przepis mam od mojego szwagra z tegorocznych świąt. SMACZNEGO! Składniki: krówka w puszce 1 szt herbatniki 5 paczek (te większe nie bebe(...)budyń 1 lub 2 Śmietana 36% trochę mleka Wykonanie: Zrobić budyń przy czym wlać trochę mniej mleka niż w przepisie tak aby był gesty. Krówkę gotować ok 10 min -puszka zamknięta . Wykładać herbatniki na blachę (można zmoczyć je troszkę w mleku). Ułożyć jedną warstwę następnie warstwę krówki i znowu warstwę herbatników. Potem kolejno znowu
Lubczyk i Wanilia