budyń - 12640 przepisów (strona:166/843)

Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 210

szklanka cukru 5 łyżek mąki krupczatki 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 2 kostki masła lub margaryny 2 puszki brzoskwiń (jedna ok 800g) 3 budynie śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru pudru Dekoracja: ok 20 dkg posiekanych orzechów kilkanaście połówek orzecha włoskiego Poncz do biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu(...)Krem: Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno go być ok 0,5 litry, dolewamy pół litry wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając by nie było grudek. Dolewamy kilka kropel olejku pomarańczowego. Ubieramy

Kuchnia w czekoladzie
Bananowa delicja- bez pieczenia 4027

35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą, co uchroni ją przed zbytnik pobrudzeniem przez krem oraz galaretkę. Spód wykładamy delicjami o smaku pomarańczowym, a "szpary" pozostawione(...)między nimi zasypujemy pokruszonymi kilkoma herbatnikami. 2. Z całości mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe- tak jak na opakowaniu. 3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem. Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto ze śliwkami 126

lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka: 50g cukru 50g margaryny 100g mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę siekamy(...)dłońmi. Odkładamy na 30 min do zamrażarki. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, jeśli są sypkie przekładamy do woreczka i ugniatamy w woreczku. Odkładamy do zamrażarki na 15 minut. Budyń gotujemy z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Ciasto wyciągamy i wałkujemy troszkę większe niż wielkość blachy. Wykładamy spód i boki, dziurkujemy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowiec 127

oczyszczonej   Orzechowa warstwa : 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu   Masa : 3 szklanki mleka 250 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem słoik dżemu truskawkowego Wykonanie : Masa : Z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu przygotować budyń. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ciasto : Z podanych składnik(...)jednej z blach z ciastem. Każdy placek piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa cd : Masło utrzeć z dżemem a następnie dodawać stopniowo po łyżcze ostudzony budyń. Przygotowana masą przełożyć ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu

cucinare
Murzynek z musem brzoskwiniowym 325

płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa: 500 ml  mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka  masła 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki  kakao 1 kieliszek spirytusu Polewa: 1,5 łyżki  masła 2 czubate łyżki(...)ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj.   3.  Masa kakaowa:   Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche z budyniem i malinami 160

Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne, ciasto jest bardzo kruche :) Ciasto podane na porcelanie od   Porcelana Bogucice  z kolekcji Diament Gold Kruche z budyniem i malinami Składniki: ciasto kruche mąka- 3 szkl cukier - 0,5 szkl margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki Przełożenie: mleko- 3 szkl budyń waniliowy(...)szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy.  Na ciasto wyłożyć umyte i osączone maliny, wylać gorący budyń.   Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 40 minut w 180 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Wybuchowa pinacolada 145

gotowe. Dużą blaszkę prostokątną (20/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkoptową masę. Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni, do suchego patyczka (ok.30 min). Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego butelka soku z grejpfruta (225 ml) 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 cukru kostka masła/margaryny Wodę połączyć z sokiem i zagotować. Uprzednio odlewając z pół(...)szklanki by rozpuścić w nim budyń. Rozpuścić w cieczy cukier i ugotować budyń. Następnie tłuszcz rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Jeśli masa nie jest wystarczająco dla nas słodka, można dosypać cukru pudru. Masa śmietankowa: 250 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru czekolada gorzka 70% lub więcej owoc granatu 1-2 łyżeczki żelatyny lub opakowanie śmietan

Karczma Honorietty
Drożdżówki z budyniem 194

Lubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu.   Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko(...)każdej foremce). Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 180 stopni ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę wcześniej ugotowanego budyniu (budyń należy przygotować z 350 ml mleka). Drożdżówki ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 279

czasie wyjmujemy spód i delikatnie wydrążamy go za pomocą łyżki tak, by ciasto zostawić po bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną(...)kawałeczki czekoladę i dosładzamy. Mieszamy gotującą się kaszę za pomocą trzepaczki do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki budyń (w trakcie możemy dolać mleka, żeby go rozrzedzić, aczkolwiek do ciasta powinien być bardzo gęsty). Tak przygotowany budyń wylewamy na otrębowy spód. Dekorujemy wedle własnej wyobraźni. U mnie były

Be Fit Be Strong
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 154

cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek cukru - 200 gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę(...)miksujemy z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 169

jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - sok lub alkohol do nasączena Przygotowanie biszkoptu:  Oddzielamy żółtka od białek(...)Żółtka ucieramy z cukrami, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym smaku

Życie zamknięte w smaku
Ciasto Smakosz 627

sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe 250 g masła cukier do smaku Budynie rozrobić w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować(...)będzie gęsty. Wystudzić. Masło utrzeć, a następnie dodawać zimny budyń, stale ucierając. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta: Ciasto jasne Masa budyniowa Ciasto ciemne Polewa Posypać skruszonymi płatkami migdałów ciasto smakosz Żródło: Ciasta

O kuchni z uczuciem
delikatny tort z malinową nutką 579

tortownicy i odstawiamy najlepiej na min. 12 godz. Po tym czasie kroimy na 2 części. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 300 g masła opcjonalnie: 50 ml wódki lub spirytusu wykonanie: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, budyń oraz żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka wlewamy budyń z żółtkami(...)gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę i stopniowo dodajemy ugotowany budyń. Na koniec opcjonalnie powolutku wlewamy spirytus. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał. dodatkowo: 1 galaretka malinowa 1 słoiczek malin z sokiem Maliny wraz z sokiem podgrzewamy dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na paterze układamy jeden

Domowy Smak Jedzenia