budyń - 12640 przepisów (strona:157/843)

Ciasto orzechowa kora. 96

rodzynek 4 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa; sok z 1 puszki brzoskwiń ( 820g) 2 szkl. wody 20 dag miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 płaskie łyżki mąki pszennej 7 żółtek Dodatkowo; 2 pudełka delicji brzoskwiniowych puszka brzoskwiń (820g) 2 galaretki brzoskwiniowe 80 ml. mocnej kawy 50 ml. spirytusu Przygotowanie; Zmielone orzechy(...)pieczenia formie (25x35) w 160 stopniach przez około 30 minut .Oba blaty odstawiamy do wystygnięcia. Syrop z brzoskwiń łączymy ze szklanką wody oraz cukrem i zagotowujemy.Pozostałą wodę, budynie, żółtka oraz mąkę miksujemy ze sobą mikserem i wlewamy do gotującego się soku. Stale mieszając doprowadzamy budyń do wrzenia, a następnie zdejmujemy go z palnika, przelewamy do miski, przykrywamy szczelnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Pszczółka 166

stopni C na złoty kolor i sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić ciasto na dwa blaty. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 6 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo powidła śliwkowe 100 g czekolady Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki i wymieszać z dwoma budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować(...)wrzątek wlać budyń stale mieszając aż będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Miksować. Składanie ciasta 1 blat ciasta cienka warstwa powideł masa budyniowa warstwa powideł blat ciasta z masą kokosową polewa z rozpuszczonej czekolady ciasto pszczółka

O kuchni z uczuciem
Ciasto "Kubuś" 152

Moje Wypieki , Domowe-wypieki i Kotlet.tv . Moje jednak różni się nieco od każdego z tych przepisów. Składniki: (na blaszkę 20x20cm) MASA SOCZKOWA: 900ml soku przecierowego marchewkowego 150g masła 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru  MASA ŚMIETANOWA: 500 ml śmietanki 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan - fixy DODATKOWO: 1 opakowanie ciasteczek typu  delicje, pomarańczowych(...)opakowanie biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: MASA SOCZKOWA: Z 900ml soku odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej części rozpuścić cukier i budynie, wlać na gotujący się sok, ugotować jak budyń. Ostudzić przykrywając wierzch folią spożywczą. Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować dokładnie. MASA ŚMIETANOWA: Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i śmietan - fixy

Cakes By Kejt
Ciasto przekładane z jabłkami 150

Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka(...)delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Uśmiech Klary 192

czubata szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa chałwowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta, 2 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: 100 ml mocnej kawy parzonej, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, PRZYGOTOWANIE(...)równe blaty. Biszkopty nasączam zimną, mocną kawą parzoną. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję pokruszoną chałwę. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z kremem i galaretką 135

dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 galaretki morelowe 300 g masła Dodatkowo: 1 puszka moreli 2 galaretki morelowe 0,5 l gorącej wody Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)wraz z formą z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.  Odlewamy szklankę mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego dolewamy rozrobione budynie, gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z bezą 170

upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru(...)masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub  w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte

Czary - gary w kuchni
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 237

zagotowanego mleka, dobrze wymieszać trzepaczką, do dokładnego połączenia składników. Postawić na palnik o średniej mocy i zagotować, często mieszając. 14. Od chwili zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. 15. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 16. W naczyniu umieścić serek(...)mascarpone i amaretto. Delikatnie rozetrzeć. 17. Partiami dodawać wystudzony budyń (temperatura budyniu i mascarpone powinna być taka sama - pokojowa), cały czas miksując, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 18. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki, odkładając 3-4 owoce do dekoracji wraz z szypułkami. 19. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze. 20. Na blat wyłożyć połowę kremu, delikatnie

W mojej kuchni
Fale Dunaju ze śliwkami 145

szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)usuwamy pestki.   Śliwki układamy na cieście skórką do dołu.  Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie.  Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie.  Studzimy.  Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń.  Gotową masę

Pyszności Słodkości
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 130

krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: dżem(...)końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt

słodki bratek
Hawanka wg Aleex 116

szklanki mleka zagotować. 7. W 2/3 szklanki mleka rozmieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki. 8. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń. Uwaga: gdy budyń zacznie gęstnieć, może nam się wydawać, że masa nie jest jednolita i tworzą się w niej „kluski”, grudki. Mimo tego należy mieszać dalej, masa zrobi się gładka. 9. Budyń ostudzić(...)przykrywając folią, aby nie zrobił się twardy kożuch. 10. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. 11. Porcjami dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych

W mojej kuchni
Bananowiec bez pieczenia 132

Ciasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)gotujące się mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć

talerz przyjemności
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 144

łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka,  1/3 szkl. mąki,  1/3 szkl. cukru,  1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy,  1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ l mleka,  5 łyżek cukru,  1 kostka masła,  ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników,  wiórki kokosowe(...)stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.     PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche

słodki bratek
CIASTO PRINCE POLO 125

SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki spirytusu, 2 batoniki Prince Polo, 1 kostka masła Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, 2 fixy do śmietany, 1 łyżka cukru pudru Polewa(...)wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany

słodki bratek
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 109

łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche(...)samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako i alkohol

słodki bratek