budyń - 12640 przepisów (strona:157/843)

Muffinki czekoladowo-bananowe według Nigelli (przepis zmodyfikowany) 322

piec przez ok 15-20 minut. Ja dodatkowo przygotowałam masę budyniową z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Na kremie dodatkowo ułożyłam kawałki bananów i czekolady :) Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu(...)dodatkowo 1-2 banany (pokrojone w plasterki do ułożenia na kremie) Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka). Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodając masło

The Sweet Damsel
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 170

Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka. Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami lub brzoskwiniami. (Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko(...)cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty. Nakładałam na część budyń a na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka. Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem. Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź składam na pół. Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem. Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam

potrawyregionalne
KARPATKA 179

doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia  KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam(...)Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut. Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku. W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem. Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier. Rozmieszałam. Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń. Chwilę gotowałam cały czas mieszając. Wystudziłam. Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroiłam na dwie części. Na jedną z nich

potrawyregionalne
Biedronka 1616

Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 szklanka syropu z jagód 1 opakowanie galaretki fioletowej, 2 opakowania galaretki czerwonej(...)pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy

Tradycyjna kuchnia Kasi
ancymonek 199

Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu waniliowego 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kostka masła 4 łyżki cappuccino orzechowego na mus gruszkowy: 1 kg gruszek 3 łyżki żelatyny dodatkowo(...)proszkiem i cynamonem. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Żółtka rozetrzeć z budyniem, mąkami i cukrem. Połączyć ze szklanka mleka, resztę mleka zagotować. Ugotować na nim budyń i dobrze wystudzić mieszając co chwilę, by nie zrobiła się sucha skórka. Masło utrzeć na puch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto Świętego Jakuba 182

proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubić(...)odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu).  Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta z nektarynką 214

przepis na takie optymistyczne ciacho:) *foremka 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru szczypta soli na nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego  400 ml mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżi masła 3 nektarynki galaretka brzoskwiniowa Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki(...)piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.  Proszek budyniowy i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
orzechowiec z masą na gorąco 257

łyżeczki sody 2 łyżki letniego mleka na orzechy: 125 g masła 300 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu 100 g cukru na masę: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu 200 g masła 3 łyżki cukru Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło(...)orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie  i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
malinowa delicja 164

foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka opakowanie budyniu malinowego łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła 3 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 szklanki posłodzonej herbaty malinowej 2 galaretki malinowe opakowanie delicji o smaku malinowym szklanka malin Przygotować biszkopt: białka ubić(...)będzie puszysta  dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić.  Przygotować krem: budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik biszkoptowy z kremem 221

szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka(...)maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą).  Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.  Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
składany sernik z bezą i miodem 303

Sernik na bogato. Jest w nim wszystko, co kochają wielbiciele słodkości. Miodowe ciasto, delikatny budyń, ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś(...)żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik: 1 kg sera na sernik 6 jajek 125 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła na bezę: 4 białka 3/4 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2649

drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się(...)cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. 9. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM ). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 10. Dwie galaretki rozpuścić w 750ml wody i odstawić do ostygnięcia. 11. Masło utrzeć

Mała Cukierenka
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 165

oknem ponuro i deszczowo , najchętniej  chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was  czekoladowe  babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych  kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :)    Składniki : 3  białka klasy M( średniej wielkości(...)kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 g wiórków z gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy 2 figi 1 mały budyń waniliowy Winiary 1,5 szklanki mleka   Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym . W drugiej misce utrzeć żółtka z masłem. Mąkę wymieszać z kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 175

100g mąki      100g cukru        masa budyniowa      200ml mleka      120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki cukru      150g masła w temperaturze pokojowej   galaretka truskawkowa Przygotowanie:  Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło(...)wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń. Budyń dodać do gotującego się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła  i miksować. Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę

Amatorka kuchenna
Jabłecznik z orzechową kruszonką 486

przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie(...)Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty. 2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając

Mała Cukierenka