szklanka cukru 5 jajek 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni. Odlewamy szklankę zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę
Pyszności Słodkościkrakersów. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: dżem(...)końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt
słodki bratekszklanki mleka zagotować. 7. W 2/3 szklanki mleka rozmieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki. 8. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń. Uwaga: gdy budyń zacznie gęstnieć, może nam się wydawać, że masa nie jest jednolita i tworzą się w niej „kluski”, grudki. Mimo tego należy mieszać dalej, masa zrobi się gładka. 9. Budyń ostudzić(...)przykrywając folią, aby nie zrobił się twardy kożuch. 10. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. 11. Porcjami dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych
W mojej kuchniCiasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)gotujące się mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć
talerz przyjemnościłyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka, 1/3 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ l mleka, 5 łyżek cukru, 1 kostka masła, ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników, wiórki kokosowe(...)stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche
słodki bratekSKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki spirytusu, 2 batoniki Prince Polo, 1 kostka masła Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, 2 fixy do śmietany, 1 łyżka cukru pudru Polewa(...)wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany
słodki bratekłyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo: polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche(...)samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako i alkohol
słodki bratekproszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Wkładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Uwaga!!! Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem czekoladowy: W ½ szkl. rozrabiamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy, studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy
słodki bratekłyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE(...)piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową
słodki bratekSkoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki(...)mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych 70 g masła (roztopionego) 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu budyń waniliowy z paczki lub domowy według tego przepisu (kawę zastępujemy ziarnami wanilii) wiórki kokosowe (do posypania wierzchu) lukier (cukier puder, sok z cytryny) Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży
zadanie-gotowanieDelikatna, puszysta, biała pianka, kruche ciasto i maliny...czyli pomysł na smaczne ciasto. Poniższy wypiek to kruche ciasto przełożone pianką na bazie budyniu i ubitych białek. Warto dodać do niego kwaśne owoce, np. maliny/jeżyny, ponieważ świetnie współgrają ze słodką pianką. Cało ść przed podaniem posypać cukrem pudrem. Składniki na formę 35 x 20 cm: kruche ciasto(...)masła (uwaga: 1 kostka to najczęściej 200 g) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru pudru pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego dodatkowo 300-400 g malin, jeżyn (mrożonych nie rozmrażać!) cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Na samym
Ugotowaćproszku do pieczenia do wyłożenia na ciasto: - słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii masa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy - 200 gram masła - 4 łyżki cukru Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części(...)pozostały dżem, na to piana z 2 białek i jednej łyżki cukru, na koniec orzechy. Piekę w rozgrzanym piekarniku. Przygotowuję budyniową masę - odlewam 1/2 szklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany budyń, energicznie mieszając. Studzę. Ucieram masło i stopniowo dodaję do niego chłodny budyń. Kiedy masa jest już gotowa, wykładam
Wielopokoleniowookrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny czekolada lub polewa na wierzch Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam(...)szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C. Masa: Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam
Takie tam pichceniezimna woda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem(...)pokroić na kawałeczki do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki Delecta i pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem
W Mojej Kuchni Lubięzimnego masła 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe: Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać(...)placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta
Ala piecze i gotuje