budyń - 12640 przepisów (strona:152/843)

Cytrynowiec 114

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Kolejne składniki: 2szt budynie śmietankowe 1 kostka masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 3 cytryny 1 i ½ łyżki mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej   1 cukier waniliowy Masa cytrynowa Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn(...)uzupełnić wodą do   2 i ½ szklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem. W ½ szklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z miękkim masłem. Masa śmietankowa Wykonanie: 0,5 litra śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny

W garach u Gosi
Karpatka 249

wysmarowanej masłem   lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec 20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38 Składniki masy budyniowej: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, po 40g 750 ml mleka 1/2 szklanki cukru  300g masła 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka Wykonanie masy: W części mleka rozprowadzić budyń oraz roztrzepane(...)żółtka , resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę. Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem

W garach u Gosi
Orzechowy jabłecznik z budyniem 103

żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon wg uznania 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 budynie waniliowe lub śmietankowe  Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem(...)dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłkową i wyrównać. Z podanych składników ugotować budyń i gorący wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać i na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec około 35-40 minut w temp. 175 stopni Celcjusza. Smacznego! Przepis

talerz przyjemności
Łatwy torcik dynia- z kremem, torcik na Halloween, torcik w kształcie dyni :-) 156

jedno z masy) -5 łyżek cukru -0,5 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5  szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO  -łyżka ciemnego kakao -barwniki spożywcze -pomarańczowy(...)zielony Przygotowani torcika rozpoczynamy od ugotowania bazy kremu. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka -gotujemy w osobnej misce 0,5 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 budynie, cukier , cukier waniliowy miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia. Studzimy Gdy budyń jest zimny masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ze śliwkami, budyniem francuskie ciasto na deser... 122

Składniki: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, śliwki 10 sztuk, przyprawa korzenna - ile potrzeba, jajka 1 sztuka "M", cukier brązowy - ile potrzeba 300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć, włożyć(...)papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Kostka dyniowa z wkładką kokosową 161

łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad to • 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 1. Ciasto(...)Krem  • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody  zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół  wody rozmieszać budynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń  podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony  biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę  dodać

W królestwie smaków Beaty
Budyń jaglany malinowy z bazylią 153

Kolejny pyszny deser mam dziś dla Was. Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień. No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie? Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin. Budyń jaglany malinowy z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gryczany budyń z bananami 146

Deserek zdecydowanie w moim stylu. Po tym, jak zachwyciłam się budyniem z kaszy jaglanej ( klik ), postanowiłam zrobić wersję gryczaną. Jest równie smaczna co wersja jaglana, choć osobiście wolę jaglaną ;). By przygotować gryczany budyń, trzeba najpierw zmielić kaszę na mączkę. Ja to robię w młynku do kawy. Później wystarczy zagotować ją ze wszystkimi składnikami, aż zgęstnieje i już! Pyszny(...)gryczaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając drobno posiekaną czekoladę, kakao oraz cukier z wanilią. Całość zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 15 minut). Po tym czasie całość zmiksować blenderem do gładkości.   Jeszcze ciepły budyń przelać do dwóch pucharków. Podawać na ciepło z pokrojonym w plasterki bananem

Nastoletnie Wypiekanie
Kawowa delicja. 192

jajka 3/4  szklanki mąki  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600  ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki  1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe 600 ml przegotowanej wody Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25 minut.   Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier.  Ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Fornetti z jabłkami i budyniem 190

Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów,  to dobra okazja żeby w domowym zaciszu  upiec fornetti z ciasta francuskiego,  budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy przy winie MONTE SANTI   które idealnie nadaje się do deserów lub jest deserem samym w sobie. Wypróbujcie koniecznie to połączenie(...)Życzę słodkich spotkań! Składniki: 60 dag ciasta francuskiego 4 jabłka 2  łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego z cynamonem 1 jajko 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka Jak wykonać ? Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa  placki, każdy

Wanilia i Kardamon
Kremowa kostka z gruszką 208

łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta soli masa budyniowa: 0,75 l mleka zwykłego lub sojowego 2 budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy)   dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki(...)białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.  masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę, sok z cytryny i studzimy. Jeśli używamy mleka sojowego dodatkowo można dać troszkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze

Bon appetit mon amie
Tort makowy z masą budyniową 226

termoobieg) . Ostudź. Po wystudzeniu przekrój  na trzy krążki. Krem budyniowy: 1/2  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki 1/4  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było(...)grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż

Kulinarna (nie)codzienność
Polisada ze świeżymi truskawkami babci Basi 170

Basi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania ) Z pozostałych produktów będziemy gotować budyń , który będziemy dodawać ( schłodzony ) do zmiksowanego masła. 2 szklanki mleka, 6 żółtek, 5 łyżek cukru, 2 łyżki średnio czubate mączki ziemniaczanej, 1 paczka cukru waniliowego, truskawki świeże, Składniki polewy błyszczącej(...)cukrem waniliowym utrzeć, do tego powoli dodawać po trochę mączkę ziemniaczaną, dolewając mleka (ok. 1/4 szklanki), żeby masa była lekko płynna i łatwo będzie wlać do mleka i ugotować budyń . Pozostałe mleko zagotować i do tego wlać masę z żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Biszkopt przecinamy w połowie

Pysznosci Babci Basi
Tort Napoleon 468

piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C . Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia. Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem(...)było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Wysmaruj kremem zimne placki (dawałam 2 łyżki kremu na warstwę

Kulinarna (nie)codzienność
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 123

Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody(...)minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na masę budyniową. Z 2 szklanek mleka, odlać 3/4 szklanki i wymieszać w niej dokładnie mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować razem

Świat Ciasta