owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 2 budynie bez cukru 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mleka 250 g masła dodatkowo cukier puder maliny Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać masło, zagotować. Wsypać(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika d 190°C i piec przez 30 minut na złoty kolor. Tak samo upiec druga część ciasta. Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodając po łyżce budyniu cały czas miksując
magiczna kuchnia Kasiminutach zdejmujemy papier z grochem i tartę pieczemy dodatkowe 10 minut. Musimy sprawdzać, żeby za bardzo nam się nie spiekła. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia. Farsz: 2 budynie u mnie śmietankowe 3 łyżki cukru 600 ml mleka owoce - maliny, borówki cukier puder (nie koniecznie) 1. 400 ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek(...)budyniowy, jak mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń, mieszamy, żeby nam się nie przypalił. Jak odpowiednio zgęstnieje zdejmujemy z gazu i studzimy. 2. Owoce myjemy. Na kruchy spód tarty wykładamy przestudzony budyń, wyrównujemy łyżką, na budyń wykładamy owoce. Całość możemy posypać cukrem pudrem. Tartę można na chwilę włożyć do lodówki, u mnie się to nie udało, bo Panowie wzięli
kruche babeczkiPiec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa agrestowa: 1 kg agrestu 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody i zagotować. W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć(...)ognia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić. Masa śmietankowa: 750 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru + 200 g herbatników sok z 1 cytryny cukier puder Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Masę śmietankową wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki, jeden przy drugim
Domowa cukiernia Ewymąki jaglanej -30g skrobi (u nas z tapioki) -4 łyżki ksylitolu -2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym -120g oleju kokosowego (miękkiego w formie stałej) Budyń jaglany -100g kaszy jaglanej -1 szkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol Dodatkowo -maliny i jeżyny TARTA Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać(...)jeśli jest metalowa, dno wyłożyć papierem do pieczenia). Tarte piec w 180’C ok 15 minut, poukładać jeżyny lub maliny i znów piec ok 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. BUDYŃ JAGLANY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w dwóch szklankach płynu, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo
Candy Pandasspody: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona(...)minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić. Teraz czas na przygotowanie masy. Do niewielkiego naczynia z wyznaczonych 400 ml, odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy. Wystudzić
Świat Ciastałyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Cytrynowy krem: 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 150 ml wody 100 g cukru pudru Królewskiego 1 budyń śmietankowy 20 dag masła Galaretka z grejpfruta: 250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta 1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym Mięta lub melisa do dekoracji Sposób wykonania deseru: Wszystkie składniki(...)Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Krem: Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy
Wanilia i Kardamonworeczki ugotowanego ryżu, 1 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie (32 g) cukru wanilinowego. Warstwa jabłkowa: 8 średnich jabłek (najlepiej szara reneta), 3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody, Dodatkowo: cynamon, 8 plastrów zimnego masła. Na pewno większość z Was, nie jeden raz przygotowywała klasyczny ryż zapiekany z jabłkami. Ale czy próbowaliście połączyć(...)pyszne danie z warstwą budyniu? Jeżeli nie - to koniecznie spróbujcie - rewelacja! :) Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu (nie solić wody!). Po ugotowaniu, dobrze odsączyć i przestudzić. Jabłka obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżeczki cukru i wody – wymieszać. Przykryć pokrywką i podgotować (ok. 20-25 minut), aż jabłka lekko zaczną się rozpadać. Odstawić. Budyń
Świat Domowej Kuchniłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Galaretka: 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i żółtka(...)Mąki połączyć z kakao i dodać do białek z cukrem. Delikatnie połączyć i przełożyć do blaszki. Piec ok 30 minut. Ostudzić. Budyń: w miseczce połączyć 1,5 szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i budyń. Resztę mleka zagotować z margaryną i cukrami. Po zagotowaniu dodać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę przełożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić. Galaretki rozpuścić
Ewusiowe Smakimnie 4 warstwy herbatników po 12 szt. każda) 500 g herbatników (u mnie 250 g maślanych i 250 g czekoladowych) 150 g masła 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g) 750 ml mleka 3 łyżki kopiaste cukru 1 puszka masy krówkowej (400 g, kajmak) 150 g prażonych solonych orzeszków ziemnych Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady (60% kakao) 1 łyżka(...)cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki masła Jak przygotować ciasto Snikers bez pieczenia? Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na dnie położyć warstwę herbatników. Budynie rozmieszać w 200 ml zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu się płynu wlać do niego rozmieszany budyń i zagotować, aby zgęstniał i miał jednolitą konsystencję
Kuchcik gotujemasło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Masa budyniowa 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 1 l mleka Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Dodatkowo 1/2 kg truskawek cukier puder do posypania ciasta Ciasto podzielić na dwie równe części(...)każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jedną część wyłożyć na dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem
O kuchni z uczuciemklasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy 600 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Żelatynę rozprowadzamy w kilku(...)łyżkach ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. W 100 ml mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Kiedy się zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy
Kuchnia od dwojgakrem, a do tego ananas kombinacja wydawała by się dość dziwna, ale jest przepyszna. Kolejny przepis siostry Anastazji godny polecenia, a poniżej przepis na wersję uproszczoną tj. z budyniem z torebki . MEDUZA Składniki: (forma 20x30) spód: 2 jajka 1 szklanak mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 2 szklanki siekanych orzechów włoskich(...)duże jabłka masa: 1 budyń waniliowy sok z ananasów z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła wierzch: 2 galaretki cytrynowe 1 puszka ananasów opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: spód: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka
Bon appetit mon amieprzez 60 minut. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na spodzie blaszki. Widelcem zrobić dziurki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wystudzić. Budyń : 750 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego cukier Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, w ilości mleka podanej wyżej. Przykryć folią, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 500 g rabarbaru 3 łyżki(...)łyżeczka imbiru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do owoców dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć warstwę budyniu. Na wierchu rozkruszyć pozostałą część ciasta, tworząc taką jakby kruszonkę. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjąć, przestudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiLekki, orzeźwiający deser, doskonały gdy mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI 1 szkl. zielonego soku, np. Pycholandia ½ op. budyniu śmietankowego kilka biszkoptów 1 serek waniliowy (200g), 1 łyżka galaretki wiśniowej, herbatniki albo inne ciastka na wierzch 2 łyżki galaretki agrestowej WYKONANIE W ¼ szkl. rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy, dodajemy budyń. Biszkopty nasączamy dowolnym sokiem, układamy(...)pucharku, wlewamy lekko przestudzony budyń. Studzimy. Galaretkę wiśniową rozrabiamy w ¼ szkl. wody. Serek mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową, wylewamy na zieloną masę. Galaretkę agrestową rozrabiamy w 1/3 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na wierzch deseru
słodki bratekłyżki mąki ziemniaczanej masa truskawkowa - 850 g truskawek - 100 g cukru pudru - 5 łyżek żelatyny - 1/2 szklanki wrzątku masa jasna - 300 ml mleka - 60 g cukru - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 100 g masła - 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy obie mąki oraz ubitą na sztywno pianę. Biszkopt pieczemy(...)mieszamy z truskawkami. Na jedną część biszkopta przelewamy tężejącą masę truskawkową a na to drugą połowę biszkopta. Mleko zagotowujemy z cukrem. Niewielką ilość odlewamy i mieszamy w nim budyń. Do gotującego się mleka dolewamy mieszankę budyniową i chwilę gotujemy budyń. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo przestudzony budyń a na koniec posiekaną czekoladę. Masę przekładamy na wierzch biszkopta i wsadzamy
Zainspirowana w kuchni