gram mąki 4 jaja skórka otarta z 1 cytryny 200 gram cukru szczypta soli Krem budyniowy (składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 150 gram margaryny Palma Marki Bielmar Dodatkowo: 500 gram mlecznych pianek w czekoladzie 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź spód do temperatury pokojowej. W tym czasie ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu, tylko ilość mleka pomniejsz o połowę. Budyń ma być gęsty. Do kremu musi być zupełnie wystudzony. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj budyń
Mango PapajaSezon na soczyste owoce inspiruje mnie do przygotowywania pysznych deserów, niekoniecznie kalorycznych. Dzisiaj zrobiłam pyszny budyń z kaszy jaglanej. Kremowy, delikatny, z musem z brzoskwini, słodzony miodem. Pyszne śniadanie czy deser dla tych, którzy dbają o formę i lubią jeść zdrowo! Budyń z kaszy jaglanej / 2 porcje Składniki: 100 g kaszy jaglanej 500 ml mleka lub nieco więcej miód(...)kasza będzie bardzo miękka. W razie potrzeby dolewamy mleko. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera. Miksujemy, dodajemy do smaku nieco miodu. W zależności od preferowanej konsystencji, można dolać mleka. Budyń przelewamy do szklaneczek. Obieramy brzoskwinie i blendujemy na mus. Budyń jaglany podajemy z musem brzoskwiniowym i wiórkami kokosu. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniawstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180 º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru 200 g dobrego masła Zawartość puszki przerzucamy na sitko. Sok z ananasów zagotowujemy, budyń z cukrem mieszamy z wodą i wlewamy(...)gotującego się soku. Gotujemy budyń, zestawiamy z ognia i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Galaretka truskawkowa: 600 g truskawek op.galaretki truskawkowej sok z połowy cytryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny
Anielskie wypiekikażdymi owocami. Nie dosyć, że pyszne, to jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia (szczególnie jak się ma zawsze zamrożony woreczek kruszonki). Tym razem wzbogaciłam je o budyń śmietankowy - wyszło przepysznie! Składniki: truskawki (ilość zależy od tego, ile porcji będziemy przygotowywać) 1 budyń śmietankowy z cukrem ugotowany w 400 ml mleka (klasycznie jest na 500 ml) kruszonka (przepis(...)tutaj ) Wykonanie: Na spód każdej kokilki wsypujemy łyżkę kruszonki i ugniatamy. Na to nakładamy po łyżce ugotowanego budyniu, na budyń pokrojone na kawałki truskawki i całość zasypujemy obficie kruszonką. Kokilki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 minut (do zezłocenia się kruszonki). Zjadamy najlepiej ciepłe
Walijskie PichcenieRabarbar... kiedy, tylko pojawia się na uginających od nowalijek straganach, od razu mam ochotę na kruche ciastko z budyniem. Zatem przedstawiam babeczki o kruchym, owsianym spodzie, domowym budyniu waniliowym, marmoladą rabarbarową doprawioną cynamonem i rodzynkami, posypane kawałkami gorzkiej czekolady i kruchymi okruszkami... ach... A wszystko BEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO(...)przygotowuję rabarbar MARMOLADA RABARBAROWA : 5 łodyg rabarbaru 3 łyżeczki cynamonu 6 łyżek syropu z agawy szklanka rodzynek PRZEPIS: kroję rabarbar w paseczki duszę ze wszystkimi składnikami, aż zgęstnieje BUDYŃ: 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek pół łyżeczki olejku waniliowego szklanka mleka 5 łyżek syropu z agawy, miodu PRZEPIS: do rondelka wsypuję mąkę, żółtka, olejek i syrop podgrzewam na wolnym
Upiecz sobie babeczkęmleka roślinnego 1/3 szklanki (około 80 ml) oleju 1 łyżka (15 ml) kakao Masa budyniowa: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 2 szklanki (500 ml) mleka roślinnego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki cukru trzcinowego Nadzienie: 3-4 jabłka Dekoracja: ulubiona gorzka czekolada lub polewa czekoladowa według tego przepisu Wykonanie: Piekarnik(...)minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Następnie przystępujemy do przygotowania masy budyniowej. W garnku z grubym dnem mieszamy mleko koksowe, sojowe, budynie, agar i cukier. Całość zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto równomiernie rozprowadzając. Zostawiamy do przestudzenia, a później wkładamy
Lamarida.plpodzieliłam na dwie równe części. Miałam blaszkę większą niż tradycyjną. Piekłam w 180 stopniach ok 35 minut. Można powoli zabierać się za robienie masy: *1 kostka masła * 2 budynie śmietankowe * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie * 5 żółtek * 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak * brzoskwinie w puszce - duże * 2 galaretki brzoskwiniowe * 3 łyżki cukru Odlałam(...)brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu i wymieszałam z budyniami, cukrem, żółtkami i mąką. Użyłam w pewnym momencie miksera, by żółtka porządnie się utarły i nie powstał budyń z żółtek. Pozostałą część soku i wody zagotowałam i dolałam utartą wcześniej masę. Zagotowałam. Utarłam masło i po łyżce dodawałam ostudzony budyń. Zabrałam się za przekładanie ciasta: * ciasto
Pieprzyć z Fantazjąciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek. Składniki: duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 budynie waniliowe (bez cukru) 500 ml mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa: 3 szklanki musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych truskawek) 1/2 szklanki cukru 8 łyżeczek żelatyny Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki(...)pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, dopychając idealnie jeden do drugiego. Z mleka odlać pół szklanki i dodać do niego proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń. Zmniejszyć temperaturę i podgrzewać ciągle mieszając, do momentu, kiedy masa zgęstnieje i będzie jedwabista. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Aby zapobiec stworzeniu się kożucha - budyń przykryć folią spożywczą, dociskając
Świat Ciastaciasto 2 200 g wiórków kokosowych 150 g cukru 100 g maku aromat waniliowy 6 jajek krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła 100 g cukru 60 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30 g mąki pszennej(3 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) nasączenie 120 g ciepłej wody 50 ml wiśniówki dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego(...)Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka dodać mieszankę. Gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać zimny budyń. krem schłodzić 30 minut w lodówce. Upieczony biszkopt
Ciasta z tradycjamiblaszki. Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki miodu 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć), dodajemy miód i cały czas mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy
Blog z ApetytemŚmietankowy deser z borówkami i sosem (najłatwiejszy). Często mówię, że w „prostocie siła”. Nie wiem jak Wy, ale ja od dziecka uwielbiałam desery na bazie budyniu. Kilka chwil, kilka prostych składników i… już można cieszyć się słodką chwilą relaksu. Pysznie, prosto… i czasem nic więcej nie trzeba. Lubicie takie desery? Składniki: (na 2 porcje) 1 małe(...)opakowanie maślanych herbatników 500 ml zimnego mleka 1 łyżka cukru 1 budyń śmietankowy Cykoria około 1 pełnej łyżki borówek (w sezonie jagód) listki świeżej mięty gęsty sos jagodowy* *przygotowany z mrożonych jagód lub kupny Przygotowanie: Budyń gotujemy według instrukcji (ale dodaję wyłącznie 1 łyżkę cukru). Na dno pucharków / szklanek kruszymy maślane herbatniki, wykładamy porcję budyniu, znów tworzymy warstwę z pokruszonych
Słodkie okruszkiwkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na kratkę kuchenną do odparowania. Masa kawowa: - 5 żółtek - mielona wanilia lub cukier waniliowy - 3 łyżki mąki pszennej - budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 25 dag masła - 4 do 5 kopiastych łyżek sypkiej kawy rozpuszczalnej, ja użyłam kawy maliny w białej czekoladzie(...)Skworcu.com.pl 1. Mleko, cukier, budyń, mąkę, wanilię i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać kawę, dokładnie wymieszać i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Przełożyć ciasto
Apetyczna babeczkakrupczatki 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru 200 g zimnego masła 3 żółtka szczypta soli Budyń: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe b/c 2 łyżki cukru z wanilią 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w około(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*24 cm. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a resztę ciasta do woreczka i wkładamy na około godzinę do zamrażarki. Budyń: Odlać 3/4 szkl mleka wymieszać proszek budyniowy a resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Wyjąć blaszkę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wylać gorący budyń
Ala piecze i gotuje