Ciasto, które powstało na bazie przepisu na szarlotkę z budyniem. Zamieniłam tylko jabłka na rabarbar, a budyniowi dodałam nieco różowego koloru. Krótko mówiąc, zrobiłam bardzo wiosenną wersję tej szarlotki :-) Jeśli chcecie, możecie użyć samego budyniu truskawkowego, wtedy kolor i smak będą jeszcze bardziej intensywne. Albo możecie też całkowicie zrezygnować z różu i truskawkowego akcentu, dodając jedynie budyń śmietankowy. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSkładniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g musu jabłkowego – 80g pełnoziarnistych herbatników – 40g orzechów włoskich – 30g wiórków kokosowych *opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Składniki na budyń kakaowy: – 500 ml mleka (napoju) kokosowego – 50g skrobi ziemniaczanej – 30g kakao – 1-3 łyżki ksylitolu/erytrolu (zależy jak słodki budyń lubicie) – kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo(...)masą wykładamy dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Spód wyrównujemy przy pomocy łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Studzimy. Budyń: W rondelku umieszczamy 250ml napoju kokosowego, kakao i ksylitol, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. W misce łączymy drugie 250ml napoju kokosowego, skrobię, aromat i powoli dolewamy do rondelka ciągle mieszając
Be Fit Be StrongBudyń z kaszy jaglanej to jeden z moich ulubionych pomysłów na zdrowy deser, a nawet posiłek śniadaniowy czy kolacyjny. Kaszę jaglaną pozyskuje się z ziaren prosa. Są one naturalnie bezglutenowe. Zarówno kasza jaglana, jak i inne produkty powstałe z prosa są cennym źródłem wielu składników odżywczych, między innymi magnezu, potasu, fosforu, krzemu (odpowiadający za zdrowie włosów, skóry i paznokci(...)żelaza, a także witamin z grupy B. Taki budyń przygotowuje się bardzo łatwo, a dodatki smakowe można dowolnie miksować i tworzyć różne wersje. Ja do dzisiejszego budyniu użyłam dwóch najnowszych mieszanek, można nazwać superfoods ze sklepu Siła Roślin . Są to kurkumowa oraz czekoladowa latte. Mają świetne składy i genialnie smakują w postaci napoju, ale równie dobrze, jak widać
Zdrowie na języku :Pnaszym blogu. Ciasto miętusek – składniki: Ciasto: -3/4 szklanki mąki pszennej -niepełna szklanka cukru -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -5 jajek Masa budyniowa: -2 śmietankowe budynie -300g intensywnie zielonych landrynek miętowych -3 łyżki cukru -150 g masła -3 szklanki mleka (szklanka ma u mnie pojemność 250ml) Masa galaretkowa: -2 galaretki o smaku agrestowym -2 łyżki(...)pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj jednak by nie dopuścić do całkowitego stężenia. Galaretka powinna być gęstniejąca, ale płynna. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp budyń i dokładnie rozmieszaj. Wlej go do wrzącego mleka cały czas mieszając. Zagotuj i odstaw. Landrynki rozpuść w rondelku wlewając do nich nieco mniej niż połowę szklanki wody, non stop energicznie
Arbuziakigorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło(...)utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. Jasny biszkopt przekroić na połowę. Jedną część włożyć do blachy, na to wlać piankę agrestową.Odstawić do stężenia, następnie wyłożyć biszkopt makowy , a na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego.Polać polewą. Ciasto schłodzić minimum
Moje domowe kucharzenieSkładniki: ciasto: woda 1,5 szklanki , masło 125 gram, mąka tortowa 1,5 szklanki, jajka 5 sztuk "M" krem budyniowy: mleko 1/2 litra + 1 szklanka, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, masło miękkie 12,5 dag, cukier puder - ile potrzeba Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć(...)zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę. Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto. Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić . Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę
W Mojej Kuchni Lubięciasto samo rozpływa się w ustach Na formę 23,5cm x 23,5cm Biszkopt: Składniki: 4 jajka 80 g cukru 80 g mąki tortowej typ 450 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 40 g wiórków kokosowych Szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić(...)sztywną pianę. Miksując dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym, a następnie żółtka. Dobrze ubić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem przesianą przez sitko. Wymieszać łyżką. Dodać olej i wiórki kokosowe i ponownie dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 20 – 25 minut. Wyjąć
Przepisy Babcikakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody Krem czekoladowy: ½ litra mleka 3,2% 20 dag masła 82% 2 torebki budyniu śmietankowego ( po 40 g) 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego 1 żółtko 3 łyżki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki(...)drzwiczkach. Po wystudzeniu całkiem zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. KREM CZEKOLADOWY: 400 ml mleka przelać do rondelka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić budynie i żółtko-dokładnie aby masa była jednolita. Wlać do gorącego gotującego się mleka, mieszać aż powstanie gęsty budyń. Zestawić z ognia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch , następnie miksując dodawać
Wanilia i KardamonJeśli szukacie przepisu na pączki wyjątkowo puszyste i delikatne to ten będzie wprost idealny. Pączusie są mięciutkie i puszyste w środku i mają chrupiąca skórkę oraz charakterystyczną jasną obręcz. Budyń o smaku toffi świetnie współgra z czekoladą, którą oblane są pączki. Pączki: 550 g mąki pszennej 14 g drożdży instant 70g cukru pudru 1 szkl ciepłego mleka 2 jajka(...)żółtka - temp. pokojowa 60 g masła łyżka wódki szczypta soli budyń o smaku toffi 400 ml mleka 2 czekolady mleczne płatki czekoladowe do posypania olej do głębokiego smażenia Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto
Smakołyki Asiucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową. Masa serowa: Składniki: 4 jajka 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Otarta skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki gorącej wody 200 g słodkiej śmietany min. 30% 600 g twarogu trzykrotnie mielonego Szczypta soli Wykonanie: Kakao wymieszać(...)sztywno. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzonej we wrzątku). Dodać budyń waniliowy oraz twaróg. Utrzeć mikserem. Do masy z twarogiem najpierw dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie dodać pianę i również wymieszać łyżką. 2/3 masy twarogowej wyłożyć na spód
Przepisy Babciszklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia beza kokosowa 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g wiórków kokosowych masa 1 puszka plastrów ananasa ( 565 g ) 1 budyń waniliowy ( 40 g ) przepis biszkopt Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz(...)syropu nie wylewamy tylko go łączymy z wodą tak aby powstało 400 ml płynu. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Pół szklanki napoju wlewamy do miseczki i rozpuszczamy w nim budyń dokładnie mieszając. Pozostałą część napoju wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy
Smakowite Dania