budyń - 12640 przepisów (strona:130/843)

Fale Dunaju z wiśniową pianką 162

łyżki, wiśnie z syropu 350 g, wiśniowa pianka: śmietanka 30% 1 litr, galaretka wiśniowa 3 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda wrząca 1 szklanka, masa: mleko 400 ml, budyń 1 opakowanie (40 g), cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, mleko 4- 5 łyżek, Sposób przygotowania: Jajka(...)wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Połowę mleka nastawiamy w garnku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok. 3 min. Przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą

kulinarne odsłony pati
Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami. 350

koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru  3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Wiśnie: 2 szklanki wydrylowanych wiśni cukier do smaku 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: około(...)dokładnie ucieramy.   2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.  3. Składanie sernika: Blaszkę

Izabelawkuchni
3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia! 189

nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować     Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki(...)wlewamy do miseczki i kolejno moczymy w nim ciasteczka przed wyłożeniem na blaszkę *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń całkowicie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy

Blog z Apetytem
Ciasto 3 bit 121

przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie. Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500ml mleka 200g masła 3 łyżki cukru Bita śmietana: 500ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny, lub 2 śmietan-fixy Dodatkowo: około 45 sztuk herbatników(...)gorzkiej lub toffi Przygotowanie: Krem budyniowy: 375ml mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać proszki budyniowe. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobione proszki, energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny, ucieramy mikserem masło na jasny puch, następnie dodając stopniowo budyń po łyżce, aż do uzyskania gęstego i gładkiego kremu budyniowego. Formę 21x21cm wyłożyć

NiePieprz.pl
Ciasto Kinder 167

mleka 250 g Nutelli 600 g herbatników + 50 g gorzkiej czekolady i czekoladki kinder do dekoracji Ciasto Kinder – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania mlecznego „budyniu” i uprażenia orzechów – to jedyne czynności, które wymagają stanięcia obok pieca. Obiecuje. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane, nie można ich przypalić, bo będą gorzkie(...)śmietany kremówki, dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając drucianą trzepaczką przez ok. 10 minut. Masa powinna zgęstnieć i przypominać w konsystencji budyń. Odstawiamy ją do przestudzenia. I mała wskazówka jeśli się spieszycie: żeby masa szybciej się schłodziła, miskę można wstawić do zlewu z zimną wodą. Tak właśnie powinien wyglądać budyń po ugotowaniu

Ciastkozercy
Cuszima - ciasto 217

nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Do mleka dodać cukier, cukier waniliowy, budynie i dokładnie wymieszać. Wszystko ugotować na budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć(...)dodawać po łyżce budyniu stale ucierając. Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe  Truskawki zmiksować i zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.  Masa śmietankowa: 1/2l śmietany kremówki (36%) 1 czerwona galaretka 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i dodać

O kuchni z uczuciem
Tort ananasowo-śmietanowy 135

delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 30-40 min. w 180 ºC lub do suchego patyczka. Krem ananasowy: puszka ananasów 3/4 szklanki wody budyń śmietankowy lub waniliowy 2-3 łyżki cukru 200 g dobrego masła Zawartość puszki przerzucamy na sitko. Sok z ananasów zagotowujemy, budyń z cukrem mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się(...)soku. Gotujemy budyń, zestawiamy z ognia i dokładnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Poncz: szklanka wody 3 łyżeczki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru wanilinowego Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, doprowadzamy

Anielskie wypieki
Półkruche ciasto z budyniem i rabarbarem 206

Ciasto, które powstało na bazie przepisu na szarlotkę z budyniem. Zamieniłam tylko jabłka na rabarbar, a budyniowi dodałam nieco różowego koloru. Krótko mówiąc, zrobiłam bardzo wiosenną wersję tej szarlotki :-) Jeśli chcecie, możecie użyć samego budyniu truskawkowego, wtedy kolor i smak będą jeszcze bardziej intensywne. Albo możecie też całkowicie zrezygnować z różu i truskawkowego akcentu, dodając jedynie budyń śmietankowy. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego 104

Składniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g musu jabłkowego – 80g pełnoziarnistych herbatników – 40g orzechów włoskich – 30g wiórków kokosowych *opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu Składniki na budyń kakaowy: – 500 ml mleka (napoju) kokosowego – 50g skrobi ziemniaczanej – 30g kakao – 1-3 łyżki ksylitolu/erytrolu (zależy jak słodki budyń lubicie) – kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo(...)masą wykładamy dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Spód wyrównujemy przy pomocy łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Studzimy. Budyń: W rondelku umieszczamy 250ml napoju kokosowego, kakao i ksylitol, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. W misce łączymy drugie 250ml napoju kokosowego, skrobię, aromat i powoli dolewamy do rondelka ciągle mieszając

Be Fit Be Strong
Dwukolorowy budyń z kaszy jaglanej 126

Budyń z kaszy jaglanej to jeden z moich ulubionych pomysłów na zdrowy deser, a nawet posiłek śniadaniowy czy kolacyjny. Kaszę jaglaną pozyskuje się z ziaren prosa. Są one naturalnie bezglutenowe. Zarówno kasza jaglana, jak i inne produkty powstałe z prosa są cennym źródłem wielu składników odżywczych, między innymi magnezu, potasu, fosforu, krzemu (odpowiadający za zdrowie włosów, skóry i paznokci(...)żelaza, a także witamin z grupy B. Taki budyń przygotowuje się bardzo łatwo, a dodatki smakowe można dowolnie miksować i tworzyć różne wersje.  Ja do dzisiejszego budyniu użyłam dwóch najnowszych mieszanek, można nazwać superfoods ze sklepu Siła Roślin . Są to kurkumowa oraz czekoladowa  latte. Mają świetne składy i genialnie smakują w postaci napoju, ale równie dobrze, jak widać

Zdrowie na języku :P
Ciasto „miętusek” 125

naszym blogu. Ciasto miętusek – składniki: Ciasto: -3/4 szklanki mąki pszennej -niepełna szklanka cukru -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -5 jajek Masa budyniowa: -2 śmietankowe budynie -300g intensywnie zielonych landrynek miętowych -3 łyżki cukru -150 g masła -3 szklanki mleka (szklanka ma u mnie pojemność 250ml) Masa galaretkowa: -2 galaretki o smaku agrestowym -2 łyżki(...)pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj jednak by nie dopuścić do całkowitego stężenia. Galaretka powinna być gęstniejąca, ale płynna. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp budyń i dokładnie rozmieszaj. Wlej go do wrzącego mleka cały czas mieszając. Zagotuj i odstaw. Landrynki rozpuść w rondelku wlewając do nich nieco mniej niż połowę szklanki wody, non stop energicznie

Arbuziaki
Kopciuszek 177

gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę.  Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło(...)utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty.  Jasny biszkopt przekroić na połowę. Jedną część włożyć do blachy, na to wlać piankę agrestową.Odstawić do stężenia, następnie wyłożyć biszkopt makowy , a na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego.Polać polewą. Ciasto schłodzić minimum

Moje domowe kucharzenie